تارخ انتشار: سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۷:۵۰
کد خبر : 16106
چاپ خبر
وزیر فرهنگ وارشاد مطرح کرد:

رشد کمی نویسندگان زن در ایران

سید عباس صالحی خاطرنشان کرد: در سال ۹۶، نویسندگان مرد ۶۸ درصد و زنان ۳۲ درصد بوده‌اند و سال به سال از شکاف جنسیتی که به تولید علم اخلاق و ارزش فاصله بیندازد کاسته می‌شود و حتی در برخی حوزه‌ها مثل داستان‌نویسی که شاید شمار نویسندگان مرد، ۳۰ برابر زنان بود فاصله‌ها کاملا کم شده است

رشد کمی نویسندگان زن در ایران

به گزارش خبررسا، “سید عباس صالحی” بعدازظهر سه‌شنبه در آیین اختتامیه سی‌وششمین دوره جایزه کتاب‌سال جمهوری اسلامی ایران ضمن خوشامدگویی به مهمانان داخلی و خارجی و رئیس جمهوری و تبریک ایام دهه فجر گفت: این انقلاب به خلاف بسیاری از انقلاب‌های جهان، انقلاب گلوله نبود، انقلاب کلمه بود. واژه‌هایی که گاه در منابر و خطابه‎ها، گاه در شعر و سروده‌ها و چه بسیار در کتاب‌ها و نوشته‌ها ظهور کردند. 

وی با بیان اینکه انقلاب ما متفاوت بود، گفت: انقلاب اسلامی ایران پس از پیروزی هم به این نقطه تاسیس وفاداری داشت و اتفاقات قابل توجهی در حوزه نشر رخ داد، قبل از انقلاب اسلامی در فاصله سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۷، حدود ۵۰ هزار عنوان کتاب در ایران تولید شده بود و پس از سال ۵۷ تا سال ۱۳۹۶، یک میلیون و ۲۳۰ هزار کتاب چاپ اول و مجدد داشته‌ایم. 

صالحی تصریح کرد: مسیر این حرکت هم مسیر پر جهشی بوده و در دهه اول انقلاب اسلامی حدود ۳۵ هزار کتاب تولید شده بود و در دهه چهارم انقلاب اسلامی نیز ۷۲۶ هزار عنوان کتاب تولید شد. 

وی تاکید کرد: اگر ما افتخار می‌ورزیم و باید افتخار بورزیم به جهش‌های علمی که در چهار دهه اخیر اتفاق افتاده است بخش قابل توجهی از این جهش عظیم علمی در ایران عزیز ما مدیون مولفان و ناشران بوده است؛ کسانی که با تولید کتاب بر فرصت‌های علمی افزودند.

وی ادامه داد: در علوم کاربردی و عملی، حدود ۱۴۳ هزار عنوان کتاب در این دهه تولید داشته‌ایم و اگر بخواهیم دهه اول با چهارم انقلاب را مقایسه کنیم در دهه اول انقلاب، مجموعه کتاب‌هایی که در حوزه علوم عملی منتشر شده بود حدود چهار هزار عنوان بود اما در دهه چهارم انقلاب حدود هشت هزار عنوان تولید شده بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: افزایش تولید و انتشار کتابهای علمی در این مدت نشان می‌دهد که جریان علمی کشور در مسیر توسعه و پیشرفت به نحو قابل توجهی با حوزه کتاب و نشر پیوند خورده است.

وی افزود: حوزه علوم انسانی و علوم انسانی هم چنین مسیری را داشته‌اند و مسیر پرجهشی در تولید علوم انسانی و اسلامی داشته‌ایم.

صالحی اظهار داشت: براساس نتایج نگاه‌های آمایشی در حوزه های مختلف نیز شرایط پیشرفت را می‌بینیم و یک از حوزه‌های قابل افتخار، حوزه جنسیت است؛ زنان ما در حوزه تالیف و پدیدآورندگی در این چهار دهه پیشرفت قابل توجهی را گام به گام و سال به سال داشته‌اند. 

وزیر ارشاد درباره تفکیک جنسیتی نویسندگان ایرانی در سالهای پس از انقلاب توضیح داد: در سال ۵۷، حدود ۹۶ درصد نویسندگان کشور را مردان و ۴ درصد را زنان تشکیل می‌دادند، این نسبت در دهه اول انقلاب به ۹۲ درصد نویسندگان مرد و هشت درصد نویسندگان زن تبدیل شد و در دهه چهارم انقلاب اسلامی، ۷۱ درصد مولفان، مرد و ۲۹ درصد زن هستند و این یعنی نسبت این فاصله به صراحت رو به کاهش است.

وی تاکید کرد: در سال ۹۶، نویسندگان مرد ۶۸ درصد و زنان ۳۲ درصد بوده‌اند و سال به سال از شکاف جنسیتی که به تولید علم اخلاق و ارزش فاصله بیندازد کاسته می‌شود و حتی در برخی حوزه‌ها مثل داستان‌نویسی که شاید شمار نویسندگان مرد، ۳۰ برابر زنان بود فاصله‌ها کاملا کم شده است.

صالحی افزود: این اخبار خوبی برای حوزه فکر، اندیشه و هنر کشور است و در حوزه نشر و ناشران نیز مسیر قابل توجهی را در این چهار دهه پشت سر گذاشته‌ایم.

وی با توضیح اینکه براساس تقسیم‌بندی موجود در خانه کتاب، افرادی که بین ۲۰ تا ۵۰ کتاب در سال منتشر می‌کنند، «ناشر پرکار» شناخته می‌شوند، گفت: در دهه اول انقلاب ۱۷ ناشر پرکار داشته‌ایم و در دهه چهارم، ششصد ناشر پرکار داریم که این میزان کتاب را تولید می‌کنند. 

وزیر ارشاد ادامه داد: شمار ناشران حرفه‌ای که بیش از ۵۰ کتاب تولید می‌کنند، در دهه نخست انقلاب، ۵ ناشر بود اما اکنون بیش از ۲۸۶ ناشر حرفه‌ای را می‌شناسیم.

وی تصریح کرد: همه اینها نشان می‌دهد کاروان فکر، اندیشه و فرهنگ در ایران که از فرهنگی کهن برخوردار است پا به پا پیش آمده است. 

گفتنی ست جایزه کتاب‌سال جمهوری اسلامی ایران همه ساله با هدف حمایت و تشویق مولفان، مترجمان و مصححان و ناشران سراسر کشور و ارتقای فرهنگ جامعه اسلامی، حفظ استقلال و هویت فرهنگی برگزار می‌شود.

طبق ضوابط دبیرخانه کتاب سال، آثار ارسالی به این رویداد باید حداکثر یک سال قبل، منتشر شده و جزء کتاب‌های کمک درسی و افست نباشند. 

کتاب‌های داستان بزرگسال، نقد ادبی (تالیف)، مستندنگاری، شعر بزرگسال و کودک و نوجوان به دلیل همپوشانی با جایزه جلال آل‌احمد و جایزه شعر فجر در کتاب سال بررسی نمی‌شود.

آیین اختتامیه سی‌وششمین دوره جایزه کتاب‌سال جمهوری اسلامی ایران به منظور معرفی و تجلیل از برگزیدگان، هم اکنون با حضور دکتر «حسن روحانی» رئیس جمهوری، «سیدعباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از فرهنگوران، ادیبان، نویسندگان و استادان دانشگاه در تالار وحدت برگزار شد.

برچسب ها:
اخبار مرتبط


پاسخی بگذارید