به گزارش خبررسا، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر در گفتگویی با اشاره به وجود وضعیت تحریم در کشور و عدم حمایت کشورهایی اروپایی از ایران و سخنان برخی از مسئولان در ارتباط با عدم حمایت اروپا از ایران در امر مبارزه با مواد مخدر، در پاسخ به این سوال که ایران هزینههای مادی و معنوی بسیاری در راه مبارزه با مواد مخدر پرداخت کرده است و در مسیر جلوگیری از انتقال مواد مخدر به ایران و سایر کشورها، شهدای بسیاری تقدیم کرده در حالی که اروپا با وجود تحریمهای ظالمانه اخیر، هیچ گونه حمایتی از ایران تا کنون نداشته است، در صورتی که اروپا سهمش را نپردازد، چه عواقبی گریبان کشورهای اروپایی را میگیرد؟
اروپا باید سهم خودش را در ترانزیت مواد مخدر بپردازد چرا که ما به تنهایی نمیتوانیم بارش را به دوش بکشیم. هزینههای مادی و معنوی سنگنیی در راه مبارزه با مواد مخدر پرداخت کردهایم، به رغم اینکه همه دنیا واقف هستند که ایران بیش از مسئولیتی که در قبال مبارزه با مواد مخدر دارد، مداخله میکند و به درستی نیز کارش را انجام داده و می دهد اما مطابق با این اقدام، دنیا هیچ گونه مشارکتی نداشته و ندارد. مطمئناً امکانات، تجهیزات ونیروهای ما محدود هستند و اگر تقویت نشویم، سطحی از مواد مخدر را میتوانیم، کنترل کنیم و بخشی از آن از دست ما خارج میشود و عبور میکند. این آسیب را حتماً کشورهای اروپایی خواهند دید و اگر آنها در حمایت و پشتیبانی از نیروها و کشورهایی که در خط مقدم مبارزه قرار دارند، مداخلهای نکند، حتماً باید مواد مخدر را در کشورشان به صورت گرمی جمع کند که کار بسیار سخت و غیر ممکنی است و جمیعت آنها آسیب پذیر خواهد بود.
وضعیت کشت خشخاش در کشور افغانستان به چه صورت است و آیا نزولات آسمانی در افزایش یا کاهش تولید مواد مخدر در این کشور تأثیری داشته است؟
محمد مسعود زاهدیان خاطرنشان کرد : با وجود نزولات آسمانی، امسال پیش بینی میشود در کشور افغانستان، شاهد افزایش تولید و کشت مواد مخدر باشیم و میزان تولیدات آنها بیش از گذشته باشد. تغییرات آب و هوایی در گسترش مزارع کشت گیاه خشخاش در افغانستان مؤثر بوده و رصدهای صورت گرفته این مساله را تأیید میکند. احتمال اینکه افزایش قابل ملاحظهای در کشور افغانستان در تولید تریاک وجود داشته باشد، بسیاراست. البته بلای دیگری در افغانستان در حال شکل گیری است و آن تولید مواد صنعتی است. کشفیات شیشه در مرزها با کشور افغانستان از ابتدای سال تا کنون بیش از سه تن بود که این رقم غیرقابل تحمل و و غیر باور است. دلیل این امر، نابسامانیهایی است که در کشور افغانستان، مرزهای آن با کشور پاکستان و تحرکاتی که در انتقال مواد مخدر در این مسیرها است، وجود دارد و این نقطه، آسیب جدیدی است که در منطقه ایجاد شده است.
حضور کشورهای غربی در افغانستان تولید مواد مخدر را افزایش داده است که به نظر می رسد در تولید این مواد دخیل هستند
آمار پایین کشفیات در افغانستان گواه نبود مبارزه عملی در این کشور است
با توجه به پیش بینی افزایش کاشت خشخاش و تولید مواد مخدر در کشور افغانستان و هزینههایی که ایران با وجود عدم حمایت کشورهای اروپایی در مبارزه با مواد مخدر میپردازد، چه برنامهای برای کشور افغانستان دارید؟
ضمن رأی زنی با مجامع بین المللی و سایر کشورها و همچنین مسئولان افغان، به دنبال این هستیم تا مسئولیت آنها را در مبارزه با مواد مخدر افزایش دهیم و آنها در مسیر مبارزه با مواد مخدر تمکین کنند. سال گذشته بیش از ۸۰۰ تن کشفیات مواد مخدر داشتیم در حالی که در افغانستان ۲۰۰ تن کشفیات اعلام شده است که همین آمار گواه این است که مبارزه در این کشور به صورت عملی انجام نمیشود براین اساس با توجه به این موضوع باید در رفتار مقابلهای افغانستان با مواد مخدر، بازنگری شود.
حضور کشورهای غربی در افغانستان تولید مواد مخدر را افزایش داده است
چرا با وجود حضور کشورهای غربی برای امر مبارزه با مواد مخدر در افغانستان همچنان شاهد افزایش تولید مواد مخدر در این کشور هستیم؟
نه تنها فعالیتی از سوی افغانستان برای مبارزه با مواد مخدر شکل نگرفته است بلکه کشورهای غربی که به بهانه مبارزه با مواد مخدر امروز در این کشور حضور دارند نیز حرکتی انجام ندادهاند. اتفاقاً در جاهایی که آنها حضور دارند، تولید مواد مخدر افزایش یافته است و این نگرانی را ایجاد کرده که آنها نیز در تولید این مواد دخیل هستند و منافعی از این محل برای آنها فراهم میشود. به نظر میرسد با رأی زنی صورت گرفته، تلاش شده است تا مسئولیت آنها در قبال مسئولیت جهانی شأن افزایش یابد.
حضور اروپا در افغانستان توسط مجامع بین المللی بررسی شود
تا چه میزان افزایش مواد مخدر صنعتی نیز در افغانستان تحت تأثیر حضور کشورهای غربی است؟هر حال وقتی می بینیم طی یک یا دوسال اخیر این اتفاق جهشی و لجام گسیخته شکل گرفته است و برخی از مواد اولیه مورد نیاز برای تبدیل مواد صنعتی و تولید آن باید به افغانستان منتقل شود در حالی که افغانستان تولید کننده این مواد نیست و برای واردات قانونی نیز بهانه مشخصی ندارند و به صورت غیر قانونی از طریق کشورهایی که در غرب و آسیای جنوب شرقی هستند منتقل می شود.
این نگرانی را به وجود میآورد که شاید با حمایت سرویسهای اطلاعاتی و کشورهای خارجی این اتفاقات میافتد. باید از طرف مجامع بین المللی مثل سازمان ملل که متولی این موضوعات هستند این مساله مورد پایش و بررسی قرار گیرد.