به گزارش خبررسا، یحیی آلاسحاق، در واکنش به سخنان محسن رفیق دوست در خصوص اعدام رانتخواران و مفسدان اقتصادی اظهار داشت: در حوزه اقتصادی مشکلی داریم و آن، فساد است. این چیزی نیست که بر کسی پوشیده باشد. تمام مسئولان کشور معتقد به این هستند که یک جریان فساد در حوزه اقتصادی جاری است. این جریان، تفکیکپذیر نیست و یک زنجیره است. ممکن است آخرین حلقه این زنجیر یک فعال اقتصادی و اولین حلقه آن یک تصمیمگیر باشد.
این عضو اتاق بازرگانی گفت: یک سری از جریانات در بخشهای مختلف وجود دارند که بهمثابه یک زنجیره فساد عمل میکنند. متأسفانه فساد در کشور یک جریان سیستماتیک شده و باید با آن بهصورت سیستمی برخورد شود. بهجای اینکه آخرین حلقه را بگیریم، باید کل سیستم را اصلاح کنیم.
وزیر اسبق بازرگانی خاطرنشان کرد: یک کالا که ارز ۴۲۰۰ دریافت میکند برای عدهای رانت دارد. در بخشهای مختلف مرتبط با این موضوع ممکن است فساد وجود داشته باشد که همینگونه هم هست. این سیستم رانتی شامل رانتساز، رانتخوار و یک نظام رانتی میشود.
وی در ادامه افزود: اگر فرض کنیم که ۱۴ میلیارد دلار ۴۲۰۰ تومانی یک رانت است، یک سیستمی است که این رانت را سامان داده و مدیریت میکند و یک رانتخوار هم در این سیستم وجود دارد. حال اگر برای مبارزه با رانت، صرفاً با آخرین حلقه برخورد کنیم، آیا این روند تصحیح میشود؟
آلاسحاق معتقد است: تا زمانی که به فساد نگاه سیستماتیک نداشته باشیم و ریشههای فساد را از نظام رانتی که مولد فساد است، حذف نکنیم، اتفاقی نمیافتد. بخشی از این نظام قوانین و مقررات، مجوزها و انحصارات، امضاهای طلایی و ساختاری است که دارد این سیستم را اداره میکند. برخی در این سیستم دارند از اختیارات قانونی استفاده میکنند و این یک عامل فساد است. دلالهایی نیز در این بین وجود دارند که رشوه میدهند.
وی خاطرنشان کرد: اگر از آن بالا آن قانون، فضای موجود، نظام تصمیمساز و پدیده امضاهای طلایی را اصلاح نکنیم، شرایط تغییری نمیکند. اینکه فکر کنیم با اعدام آخرین حلقه، وضعیت بهبود پیدا میکند، اینگونه نیست و دوباره سیستمی که اشاره کردم، همان افراد را تولید میکند.
این فعال اقتصادی افزود: نام سیستم فساد را ذینفعهای بازدارنده میگذارم. برای این افراد کمال مطلوب این است که محیط، مبهم و غیرشفاف باشد و همین سیستم باقی بماند. این افراد هیچگاه حاضر نمیشوند که فضای فعالیت اقتصادی شفاف شود و کسی به حساب آنها رسیدگی کند. هر چقدر این نظام بیشتر چندلایه و غیرشفاف باشد، دنیا بیشتر به کام این افراد است. هنگامی که برخورد سیستماتیک، جامع و فراگیر انجام ندهیم و با ریشههای فساد مبارزه نکنیم، وضعیت تغییری نمیکند. منظورم این نیست که با آن حلقه برخورد نکنیم، اما آن، فقط بخشی از کار است.