به گزارش خبررسا، حسن روحانی رئیس جمهور در نشست هیأتهای عالیرتبه ایران و عراق، دیدارها و سفر متقابل مسئولان ایرانی و عراقی بین دو کشور را در توسعه روابط و همکاریهای فیمابین تأثیرگذار دانست و گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر شاهد برداشته شدن گامهای تأثیرگذار در گسترش روزافزون مناسبات همه جانبه تهران – بغداد هستیم و مطمئناً این روند ادامه خواهد داشت.
روحانی شامگاه دوشنبه در این نشست که ریاست هیأت عراقی را نخست وزیر عراق برعهده داشت، با اشاره به ضرورت تلاش مسئولان دو کشور برای تسریع در اجرای توافقات ایران و عراق، اهتمام و جدیت طرفین در این مسیر را برای دو ملت مایه خوشحالی دانست و گفت: امروز روابط دوستانه تهران و بغداد در سطحی است که حضور نمایندگان ایرانی و عراقی در عرصههای مختلف بینالمللی این اطمینان را به وجود میآورد که از منافع متقابل دو کشور به خوبی دفاع میشود.
رئیس جمهور توسعه روابط و همکاریهای ایران و عراق را در شرایط فعلی حائز اهمیت بیشتر عنوان کرد و افزود: در شرایطی که هنوز در منطقه ثبات و امنیت لازم و پایدار به وجود نیامده، توسعه همکاریها و روابط همه جانبه تهران – بغداد مطمئناً در گسترش و افزایش امنیت و ثبات منطقه تأثیرگذار خواهد بود.
روحانی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران مایل به افزایش تنشها در منطقه و با دیگر کشورها نبوده و هرگز آغازکننده جنگ و تنش نخواهد بود، گفت: ایران در طول تاریخ اصلیترین حافظ امنیت و آزادی کشتیرانی در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان بوده و خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه ثبات و امنیت منطقه همیشه برای ایران حائز اهمیت بوده است، گفت: ایران و عراق میتوانند به عنوان دو کشور دوست و همسایه همکاریهای خود را در راستای توسعه ثبات و امنیت منطقه گسترش دهند.
رئیس جمهور با اشاره به توافقات ایران و عراق در زمینه لایروبی اروندرود، گفت: تسریع در اجرای این توافق به نفع دو ملت و ساکنان شهرهای حاشیهای این رود در ایران و عراق است.
روحانی افزایش تلاشهای مسئولان دو کشور در زمینه گسترش روابط فیمابین و اجرای توافقات دو جانبه در بخشهای مختلف از جمله راهاندازی راهآهن شلمچه به بصره، ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک مرزی، گسترش همکاریهای در بخش انرژی بویژه نفت و برق، توسعه سرمایهگذاریهای مشترک و حمایت از همکاریهای مشترک کارآفرینان و سرمایهگذاران دو کشور، همکاری در زمینه استاندارد برای تبادل کالاها و برنامهریزی در زمینه همکاریهای چندجانبه اقتصادی ایران و عراق با دیگر کشورها را ضروری خواند.
وی گفت: توسعه همکاریهای بانکی ایران و عراق در گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور، حائز اهمیت است.
روحانی با اشاره به اجرایی شدن توافق دو دولت در زمینه تسهیل در صدور روادید و توسعه روابط دو ملت، گفت: از دولت عراق بخاطر در نظر گرفتن تسهیلات خاص برای رفت و آمد زائران حسینی در ایام اربعین تقدیر میکنم و مطمئناً با این تصمیم، امسال زیارت اربعین تبدیل به حضور حماسی ملتهای علاقه مند به اهل بیت (ع) بویژه ایران و عراق خواهد شد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه امنیت مرزهای مشترک ایران و عراق بسیار حائز اهمیت است، گفت: مبارزه جدی با قاچاق مواد مخدر از نگرانیها و دغدغههای اصلی جمهوری اسلامی ایران است و باید در این زمینه همکاریهای مشترکی بین دو کشور برنامهریزی شود.
روحانی همچنین تأکید کرد: معتقدیم مشکلات منطقه باید از طریق گفتگو و مذاکره و همکاری میان همسایگان و کشورهای منطقه حل و فصل شود.
عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق نیز که عصر امروز در صدر هیأتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی کشور عراق به ایران سفر کرده، در این نشست با تقدیر از حسن استقبال جمهوری اسلامی ایران از هیأت عراقی، گفت: احساس برادری، دوستی و اخوت ایران و عراق نسبت به یکدیگر متقابل است.
نخست وزیر عراق سفر رئیس جمهور کشورمان به این کشور را تاریخی و نقطه عطفی در روابط تهران – بغداد دانست و با اشاره به توافقات مهمی که در جریان این سفر بین دو کشور منعقد شد، افزود: مسئولان دو کشور در اجرای این توافقات اهتمام و جدیت خوبی دارند و عراق متعهد به اجرای توافقات خود در قبال ایران است.
عبدالمهدی با اشاره به ضرورت توسعه روابط و همکاریهای ایران و عراق در بخشهای مختلف، گفت: باید تلاش کنیم تا با توسعه مناسبات فیمابین و تلاش در جهت تسریع در اجرای توافقات منافع دو ملت را تأمین و از آن حفاظت کنیم.
نخست وزیر عراق با اشاره به برخی توطئهها برای افزایش تنشها در منطقه، ادامه داد: عراق هرگز بخشی از تحریمها علیه ایران نبوده و نخواهد بود.
عبدالمهدی روابط مسئولان دو کشور را موجب دستیابی به دستاوردهای عملی در راستای اجرای توافقات از جمله تسهیل در صدور روادید برای گسترش روابط دو ملت و گسترش روابط و تبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور دانست و گفت: از توسعه همکاریها و روابط مشترک سرمایهگذاران و کارآفرینان ایران و عراق استقبال و حمایت میکنیم.
نخست وزیر عراق توسعه همکاریهای دو کشور در بخشهای مختلف از جمله انرژی، نیرو، همکاریهای ترانزیتی و ساماندهی همکاریهای چندجانبه ایران و عراق با دیگر کشورها را به نفع دو ملت و ملتهای منطقه دانست و افزود: برای گسترش همکاریهای اقتصادی فیمابین جدیت داریم و همه تلاش خود را بکار خواهیم گرفت.
وی با بیان اینکه امنیت ایران و عراق به یکدیگر وابسته بوده و باید برای حفاظت از مرزهای مشترک تلاش کنیم، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در مسیر مبارزه جدی با مواد مخدر تلاشهای فراوانی کرده و شهدای بسیاری را نثار کرده است و عراق خواستار گسترش همکاریها با ایران در این راستا است.
پیش از این دیدار، وزرای دو کشور نیز در دیدارهای جداگانه آخرین روند همکاریها و اجرای توافقات فیمابین را بررسی کردند.