به گزارش خبررسا، محققان بریتانیایی میگویند سطح آنتی بادیهای تولید شده توسط سیستم ایمنی بدن در پاسخ به کروناویروس جدید ممکن است ماهها پس از بروز عفونت اولیه به طور قابل توجهی کاهش یابد.
این مطالعه با آزمایش صدها هزار نفر دارای سابقه ابتلا به کووید-۱۹ و رصد آنتی بادیها در بدن آنها طی سه ماه دریافت که سطح آنتی بادیها در بدن آنها کاهش مییابد و سوالاتی را در مورد مصونیت طولانی مدت در برابر کووید-۱۹ ایجاد کرد.
اکنون ماهها است که محققان از آزمایش آنتی بادی(پادتن) برای فهمیدن نحوه انتشار ویروس کرونا در جمعیتهای مختلف استفاده میکنند. آنتی بادیهای ضد ویروس که با آزمایش قطره خون (مانند آزمایش قند خون) قابل تشخیص هستند، میتوانند به طور موثر نشان دهند که آیا شخصی تاکنون به کووید-۱۹ آلوده شده است یا خیر.
تحقیقات جدید ۳۶۵ هزار و ۱۰۴ بزرگسال را در سه مرحله آزمایش بین ماههای ژوئیه و سپتامبر مورد آزمایش قرار داد. در طول دوره مطالعه بیش از ۱۷ هزار نفر از نظر آنتی بادی کروناویروس مثبت بودند و ۳۰ درصد از افراد با عفونت بدون علامت مواجه شدند.
محققان دریافتند که سطح آنتی بادیها در هر یک از سه مرحله آزمایش کاهش یافته است و از شش درصد در مرحله اول به ۴.۴ درصد در آخرین مرحله رسید.
محققان میگویند بیشترین افت آنتیبادی در افرادی رخ داده است که سابقه تایید شده ابتلا به کووید-۱۹ را نداشتند. این نشان میدهد که آنتی بادیها ممکن است در موارد ابتلای خفیف بدون علامت، در مقایسه با کسانی که شدیدتر مبتلا میشوند، با سرعت بیشتری کاهش یابد.
“هلن وارد” یکی از نویسندگان این مطالعه جدید توضیح میدهد: این مطالعه بسیار گسترده نشان داده است که نسبت افراد با آنتی بادی قابل تشخیص با گذشت زمان در حال کاهش است.
وی افزود: ما هنوز نمیدانیم که آیا این موضوع، این افراد را در معرض خطر آلوده شدن مجدد به کووید-۱۹ قرار میدهد یا نه، اما ضروری است که همه افراد به رعایت و انجام پروتکلهای بهداشتی برای کاهش خطر ابتلای خود و دیگران اهتمام بورزند.
یکی از نتایج بالقوه و قابل توجه این یافتههای جدید این است که مطالعات آینده روی آنتیبادیها ممکن است برای ردیابی تعداد افراد مبتلا در یک جمعیت خاص مفید نباشد. اگر آنتی بادیهای قابل تشخیص چند ماه پس از بروز عفونت شروع به کاهش کنند، این نوع آزمایشات برای اندازه گیری قرار گرفتن جمعیت در معرض خطر مفید نخواهند بود.
این مطالعه جدید به طور صریح پرسشهایی در مورد ابتلای مجدد به ویروس کرونا یا مصونیت طولانی مدت پس از ابتلا به آن را برانگیخته است.
“پاول الیوت” مدیر برنامه تحقیق روی آنتیبادی در کالج سلطنتی لندن اظهار داشت که کاهش پادتنها لزوماً به معنای این نیست که فرد میتواند دوباره به ویروس آلوده شود، اما از طرف دیگر نیز وجود این آنتی بادیها به معنای مصونیت کامل از ابتلا به این بیماری نیست.
وی میگوید: مثبت بودن آزمایش آنتیبادی به معنای مصونیت از ابتلا به کووید-۱۹ نیست. هنوز مشخص نیست که آنتی بادیها چه سطحی از ایمنی را ارائه میدهند یا اینکه این مصونیت برای چه مدت ادامه دارد. اگر آزمایش آنتیبادی کسی مثبت است، هنوز هم باید از دستورالعملهای بهداشتی از جمله رعایت فاصله اجتماعی و ماسک زدن پیروی کند.
“الکساندر ادواردز” از دانشگاه “ردینگ” با اشاره به اینکه با بهبودی افراد، سطح آنتی بادی به طور طبیعی کاهش مییابد، میگوید که کاهش سطح آنتی بادی لزوماً با از دست دادن ایمنی بدن برابر نیست. بنابراین مشاهده افت سطح آنتی بادی در جامعه غیرمعمول نیست.
“ادواردز” که در این مطالعه جدید دخیل نبوده است، میگوید: آنچه مشخص نیست این است که اگر شخص برای دومین بار به ویروس “SARS-CoV۲” روبرو شود، سطح آنتیبادی با چه سرعتی افزایش مییابد.
وی گفت: این احتمال وجود دارد که این افراد به سرعت واکنش نشان دهند و یا خفیفتر مبتلا شوند یا از طریق حافظه ایمنی محافظت شوند. بنابراین حتی اگر آزمایش سریع آنتیبادی دیگر مثبت نباشد، باز هم ممکن است فرد در برابر عفونت مجدد محافظت شود.
هشت ماه پس از همه گیر شدن جهانی بیماری کووید-۱۹ اکنون یکی از بزرگترین سوالات بیپاسخ مانده این است که مصونیت به دنبال ابتلای اولیه چه مدت ادامه دارد. موارد بالینی تایید شده از ابتلای مجدد به کووید-۱۹ هنوز بسیار نادر است و با وجود این مطالعه جدید که نشان میدهد سطح آنتیبادی به مرور زمان در بدن کاهش مییابد، چندین استراتژی دیگر وجود دارد که سیستم ایمنی بدن ما برای مقابله با عفونتها از آنها استفاده میکند.
“الینور رایلی” متخصص بیماریهای عفونی از دانشگاه “ادینبرو” میگوید: زود است تصور کنیم که این بدان معناست که ایمنی به “SARS-CoV-۲” دوام نمیآورد. این مطالعه به غلظت آنتیبادی و عملکرد آنتیبادی نگاه نکرده است یا سایر جنبههای ایمنی مانند ایمنی سلول تی(T) و مسیر حرکت آنتی بادیها را در همان افراد با گذشت زمان بررسی نکرده است.
“رایلی” همچنین خاطر شان میکند که این تحقیق نباید به این معنی باشد که ایمنی ناشی از واکسن نیز کوتاه مدت خواهد بود. واکسنها حاوی محرکهای ایمنی بدن هستند که به گفته وی، واکنشهای ایمنی با دوام را به روشهایی ایجاد میکنند که میتواند متفاوت از عفونت طبیعی باشد.
با این حال، یک استراتژی که این یافتهها مطرح میکنند این است که آیا ایمنی گلهای از طریق سرایت عفونت به صورت طبیعی قابل دستیابی است؟ “رولند کائو” از دانشگاه “ادینبرو” فکر میکند این دادهها شاهد بر این مدعا است که استراتژی ایمنی گلهای فاقد اعتبار است.
یکی از مهمترین ملاحظات در برنامهریزی ما برای همه گیریها در آینده، نقش ایمنی است. اینکه آیا افرادی که قبلاً آلوده شدهاند در برابر ابتلای مجدد محافظت میشوند که در نهایت منجر به مصونیت گلهای شود؟
وی افزود: این مطالعه شواهدی را نشان میدهد که سطح پاسخ ایمنی بدن در یک دوره نسبتاً کوتاه(سه ماهه) کاهش مییابد و اگر نتایج این مطالعه مستدل و محکم باشد، بدان معنی است که هر گونه استراتژی متکی به “مصونیت گلهای” فاقد اعتبار است.
این مطالعه جدید مورد بررسی همتا قرار نگرفته و هنوز در یک مجله علمی منتشر نشده است.