تارخ انتشار: دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۸
کد خبر : 22566
چاپ خبر
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در نشست خبری مطرح کرد:

عبور از سقف تولید ٣٠٠ کیلو اورانیوم تا ۱۰ روز آینده/ در آینده نزدیک کل تولید آب سنگین کشور در داخل مصرف می شود/ به اندازه کافی به طرف های برجامی وقت داده‌ایم/ امروز جامعه جهانی به ایران برای کاهش تعهدات خود حق می‌دهد/ اگر اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل کنند، اقدامات ما هم به حالت اولیه باز می‌گردد

بهروز کمالوندی در نشست خبری خود با رسانه های گروهی گفت: سقف٣٠٠ کیلو تولید اورانیوم غنی شده آغاز شده و ما طی ١٠ روز آینده یعنی شش تیر با سرعت بالا از این سقف گذر می‌کنیم. در رابطه با آب سنگین بعد از تحولات صورت گرفته امروز ما مصرف‌کننده آب سنگین شده‌ایم

عبور از سقف تولید ٣٠٠ کیلو اورانیوم تا ۱۰ روز آینده/ در آینده نزدیک کل تولید آب سنگین کشور در داخل مصرف می شود/ به اندازه کافی به طرف های برجامی وقت داده‌ایم/ امروز جامعه جهانی به ایران برای کاهش تعهدات خود حق می‌دهد/ اگر اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل کنند، اقدامات ما هم به حالت اولیه باز می‌گردد

به گزارش خبررسا، بهروز کمالوندی در نشست خود با اصحاب رسانه به منظور ارائه گزارش از گام نخست کاهش تعهدات ایران در چهارچوب برجام، با درود به روان شهدای هسته‌ای و آرزوی طول عمر برای رهبر انقلاب گفت: در ارتباط با بحث تصمیمات شورای عالی امنیت ملی دو اقدام به سازمان انرژی اتمی اعلام شد که یکی فراتر رفتن از ذخایر ٣٠٠ کیلو و دیگری عدم واگذاری آب سنگین به خارج از کشور بود و گام دوم که نمی‌دانیم آیا لازم است به آن ورود کنیم بستگی به اقدامات طرف‌های ما در برجام دارد. ما منتظر هستیم تا مسئولان نظام هر تصمیمی بگیرند، اجرا کنیم.

وی ادامه داد: امروز شمارش معکوس برای گذر از سقف٣٠٠ کیلو آغاز شده و ما طی ١٠ روز آینده یعنی شش تیر با سرعت بالا از این سقف گذر می‌کنیم. در رابطه با آب سنگین بعد از تحولات صورت گرفته امروز ما مصرف‌کننده آب سنگین شده‌ایم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با ذکر برخی کاربردهای آب سنگین در صنعت پزشکی گفت: می‌خواهیم مردم با شنیدن دستاوردهای پزشکی هسته‌ای خوشحال شوند. بدانید ممکن است در سنوات آینده میزان تولید را به حدی بالا ببریم که دیگر نیازی به واردات نداشته باشیم. ما همچنین دیگر خود را متعهد به فروش آب سنگین نمی‌دانیم. رفتن به ١٣٠ تن به بالا برای ما هدف نیست اما مزیت اقتصادی آن را کنار نمی‌گذاریم.

وی افزود: در ارتباط با مرحله دوم باید عرض کنم ما منتظر تصمیم مقام‌ها هستیم. ورود به مرحله دوم بستگی به اقدامات عملی طرف اروپایی دارد. ما بیش از این یک سال هم به اروپا وقت دادیم و صبر استراتژیک کردیم. اگر در این مدت اتفاقی نیفتد، پیام این است که یا اروپا نمی‌خواهد یا توان ندارد که به تعهدات خود عمل کند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: اگر دو اقدامی که در مرحله نخست انجام دادیم، زمانبر بود ورود به گام دوم زمانی از ما نمی‌گیرد. آنها فکر نکنند که پس از پایان ٦٠ روز اول ٦٠ روز دیگر زمان دارند. این اقدامات جمهوری اسلامی ایران البته همچنان در چهارچوب بند ٢٦ و ٣٦ برجام است.

کمالوندی گفت: به مجردی که آنها به تعهدات خود عمل کنند، اقدامات ما هم به حالت اولیه باز می‌گردد.

وی ادامه داد: متخصصان ما از مقام‌های  عالی دستور گرفته‌اند که کار دو راکتور را در این مجتمع با هم پیش ببرند چرا با توجه به اینکه ایران می‌تواند لوله‌های سیمان ریخته را با لوله‌های جدید جایگزین کند، راکتور پیشین نیز قابلیت استفاده دارد.

 کمالوندی افزود: ما در هردو قسمت تلاش می‌کنیم کار را به نحوی پیش ببریم که هر زمان به ما دستور داده شد، راکتورها را وارد عمل کنیم. ما همچنین در خصوص افزایش ٣.٦٧ هم سناریوهای مختلفی داریم و نیازهای کشور این سناریو را مشخص می‌کند. مسئولان در انتهای این مهلت ٦٠ روزه تعیین می‌کنند که کدام سناریو انتخاب شود.

وی افزود: ما در برجام تعهد کردیم مازاد بر ١٣٠ تن را به بازار جهانی واگذار کنیم اما برخی می‌گویند حالا که نمی‌فروشیم همان تحریم آمریکا است؛ در ذهن ترامپ این است که اگر کسی از ما آب سنگین نخرد کار کارخانه متوقف می‌شود اما ما بازار داخلی داریم و فرآورده‌هایی را تولید می‌کنیم. در آینده نزدیک کل تولید آب سنگین را در کشور مصرف خواهیم کرد.

کمالوندی گفت: در نطنز دیدید که بهترین تاسیسات را در اختیار داریم و مایه افتخار کشور است. محدودیت‌های موقتی مانعی برای ما ایجاد نکرده و اگر موانع برداشته شود، به سرعت پیش خواهیم رفت. آنها شرکت تولید رادیو داروی ما را تحریم کردند در حالی که می‌گفتند غذا و دارو جزو تحریم‌ها نیست اما باز هم اتفاقی در کشور نیفتاد و ما داروهای لازم را تولید کردیم. نوید می‌دهیم در همه حوزه‌های این صنعت پیشرفت خوبی خواهیم داشت. همه گوش به فرمان رهبر انقلاب هستیم و نمی‌گذاریم این صنعت صدمه‌ای ببیند.

کمالوندی در پاسخ به سوالی در خصوص پایان صبر ایران و نشست سران اروپا در لوکزامبورگ گفت: ما منتظر هستیم طرف برجام اقدام عملی انجام دهد و نشست صرف دیگر جواب نمی‌دهد. اقدامات عملی مدنظر ما از سوی وزارت خارجه مطرح شده است. هر زمان آنها اقدام عملی انجام دهند مسئولان ما می‌توانند تصمیم بگیرند که شرایط به حالت پیشین برگردد. امیدواریم زودتر اقدام کنند چرا که ذخایر ما رو به افزایش است. البته این‌ها برخی الزامات فنی دارد اما ما با ریتمی شروع کردیم که هرچقدر زمان بگذرد کار آنها سخت‌تر می‌شود.

وی در خصوص زمان راه‌اندازی راکتور پیشین گفت: برنامه‌ریزی‌هایی برای این اقدام انجام شده است. این زمان از ٦ ماه تا یک سال و نیم است. راکتور جدید هم در صورت انجام تعهدات می‌تواند انتخابی برای ما باشد. تعهدی در بازطراحی نمی‌پذیریم.

کمالوندی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با میزان افزایش ذخایر اورانیوم گفت: ما دو سناریو داریم که یکی این است که ٣.٦٧ را تا ٥ درصد برای نیروگاه بوشهر در نظر بگیریم یا تا ٢٠ درصد برای راکتور تهران افزایش دهیم. سناریوها براساس نیاز ما انتخاب می‌شود.

وی در خصوص کوتاهی چین در بازطراحی راکتور اراک گفت: آمریکایی‌ها به چینی‌ها فشار آوردند با این تخیل که اگر ایران راکتور بازطراحی نداشته باشد، نیازی به آب سنگین ندارد. اینها به نحو زیرکانه‌ای معافیت بازطراحی را کوتاه کردند تا فشار وارد کنند. چینی‌ها در ارتباط اخیر با روند خوبی در حال کار کردن هستند و در این مرحله آمریکا نمی‌تواند کاری انجام دهد. ما در حال ورود به مرحله جدیدی هستیم که تجهیزاتش باید از سوی اروپا تامین شود و این محک خوبی برای اروپا است و این اقدام روی تصمیمات آینده ما تاثیر دارد. از این مرحله به بعد همکاری کشورهای اروپایی خیلی مهم است. البته شاید روند تامین تجهیزات از روند سیاسی روند کندتری داشته باشد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در خصوص میزان توانایی ایران برای بازطراحی راکتور اراک در صورت عدم انجام تعهدات خارجی گفت: بنده از نشست‌های فنی اینطور برداشت کرده‌ام که ما قابلیت تولید بخش قابل توجهی از تاسیسات را داریم که خرید آن از اروپا سرعت ما را بالا می‌برد اما در صورت عدم تامین آن از سوی اروپا، دیگر معمایی برای ما باقی نمی‌ماند. ما همین الان با چین همکاری می‌کنیم و انگلیس هم در بخش فنی همکاری می‌کند و این کشور می‌تواند در تامین تاسیسات به ما کمک کند. ما تجهیزات PIE نداریم و باید آن را تامین کنیم. آنها موظف هستند به ما در این زمینه کمک کنند و تا امروز با انگیزه‌های سیاسی کار را کند کرده‌اند. روسیه قابلیت این را دارد که در این زمینه با ما کار کند. چند کشور هم که نام نمی‌برم با ما در حال همکاری هستند. موضوع اصلی ما خرید تجهیزات است که باید از سوی اروپا تامین شود.

وی در خصوص انعطاف برنامه ایران در کاهش تعهدات به این معنا که اگر اروپا بخشی از تعهدات را انجام داد، ما هم بخشی از اقدامات را تعلیق کنیم، گفت: این وظیفه وزارت امور خارجه است تا تشخیص دهد اروپا چه بخشی از تعهد خود را انجام داده تا در جلسات معین شود اقدام ما چه خواهد بود. مهم این است که ما به اندازه کافی به آنها وقت داده‌ایم و امروز جامعه جهانی به ایران برای کاهش تعهدات خود حق می‌دهد. ما در سازمان انرژی اتمی ده‌ها آپشن را در اختیار مقام‌های کشور قرار داده‌ایم. امروز زمان پیشرفت ما مثل گذشته نیست و سرعت گرفته است. آنها می‌گویند ما ضرب‌الاجل را نمی‌پذیریم و ما هم گفتیم این مهلتی به شما است. این زمان آزمایش مهمی برای طرف‌های برجام است. اگر در این مدت کاری انجام ندهند یا می‌خواهند کنار آمریکا بایستند که خلاف این را می‌گویند یا توان انجام تعهدات خود را ندارند که در این صورت ما با کشورهای ضعیف نمی‌توانیم کار کنیم.

کمالوندی در خصوص تعلیق تعهد عرضه مازاد بر ١٣٠ تن گفت: ما عرضه مازاد بر ١٣٠ تن را تعهد نمی‌کنیم و فقط تعهد ما آماده‌سازی برای عرضه است. البته در این شرایط ممکن است این تعهد را انجام دهیم یا ندهیم.

سخنگوی سازمن انرژی اتمی در خصوص گام پایانی برجام و کاهش همکاری برای نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: سه نوع نظارت وجود دارد که یکی نظارت پادمانی و در چهارچوب ان پی تی و اجباری است و تا زمانی که در ان پی تی هستیم، این نظارت‌ها برقرار خواهد بود. ایران همچنین بازرسی و نظارت پروتکلی را داوطلبانه پذیرفته که اگر اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کنیم، این نظارت هم متوقف می‌شود. نظارت بعدی برجامی است که اگر بخواهیم تصمیمی در این حوزه اتخاذ کنیم، ابتدا نظارت‌های برجامی در دستور کار قرار خواهد گرفت.

وی افزود: اگر تغییری ایجاد نشود و به همین نحو پیش برویم، در نهایت خروج از برجام محقق خواهد شد. یعنی برجامی هم نباشد، دیگر مهم نیست شما داخلش باشید یا از آن خارج شوید.

کمالوندی در رابطه با گزارش بعدی آژانس بین المللی گفت: گزارش پانزدهم آژانس موید پایبندی برجام است و هیچ تغییری نکرده است. البته آژانس قاضی نیست و ناظر است. مهم این است که آنها در گزارش خود آوردند که رییس‌جمهور ایران اعلام کرده که ایران می‌خواهد تعهدات خود را کاهش دهد. شورای حکام در نهایت باید در این رابطه تصمیم بگیرد و آژانس تنها آمار می‌دهد و ما تفسیرمان را به شورای حکام ارائه خواهیم کرد. ما از گزارش بعدی آژانس نگرانی نداریم.

وی در خصوص دستور رهبری برای رساندن تولید ایران به ١٩٠ هزار سو گفت: ایشان البته یک قید مطرح کردند که فرمودند فعلا در چهارچوب برجام باشد. یعنی ما تاسیسات و زیرساخت‌ها را فراهم کنیم. تست‌های IR۶ و IR۸ زمان می‌برد. ما امروز قابلیت تولید ١٩٠ هزار سو را داریم. آن چیزی که الان داریم ٢٧٢ هزار سو است که اگر برجام را کنار بگذاریم، سرعت ما بیشتر می‌شود.

اخبار مرتبط


پاسخی بگذارید