به گزارش خبررسا، روزنامه آرمان ملی گفتگویی با تقی آزاد ارمکی، جامعهشناس و استاد دانشگاه صورت داده است که مهمترین بخشهای آن در ادامه از نظرتان میگذرد.
– اصلاحطلبان به عنوان مدافع دولت علاوه بر اینکه از دولت فاصله گرفتهاند به منتقد دولت نیز تبدیل شدهاند.
– در بحـران بسیاری از ســـرمایهها و ثروتهای کشورهای جهان از بین رفته است. از سوی دیگر مردم به دلیل وضعیت زندگی خــود در دوران عصبانی هستند. این عصبانیت در دولتها نیز مشاهده میشود. در نتیجه به جای اینکه شاهد ظهور دولتهای خدمتگزار در بحران باشیم با ظهور دولتهای عصبـــی و تمامیتخواه مواجه شدهایم.
– مهمترین مسالهای که به جریان سیاسی مشروعیت میبخشد یا مشروعیت از دست رفته را به آنها بازمیگرداند «طبقه متوسط» است. طبقه متوسط و عناصر، رگهها و قــشرهایی که در این طبقه وجود دارند از جریانهای ســیاسی، مــشروعیتزایی و مشروعیتزدایی میکنند.
– بنده برخلاف برخی که عنوان میکنند جریان اصلاحات توانایی خود را از دست داده، چنین اعتقادی ندارم و معتقدم جریان اصلاحات همچنان در صحنه سیاسی و اجتماعی ایران تاثیرگذار است. چالش کنونی جریان اصلاحات ناشی از حضور اصلاحطلبان پیر است. اصلاحطلبان پیر کارایی خود را از دست داده و به همین دلیل جریان اصلاحات با چالش مواجه شده است.
– امروز اصولگرایان در حال ارائه ورژن جدیدی از خود هستند که به دنبال نشاطآفرینی و ارائه ورژن جدیدی از انقلاب اسلامی است. این در حالی است که اصلاحطلبان پیر همچنان خود را برگفتمان اصلاحطلبی مسلط میدانند و اجازه تغییر نمیدهند.
– آقایان کرباسچی، نوری یا نبوی، که مردان بزرگ این کشور هم هستند، نمیتوانند به عنوان لیدر جریان اصلاحات معرفی شوند. این افراد باید خود را کنار بکشند و به شیوخ اصلاحطلب تبدیل شوند تا آموزههای خود را به دیگران منتقل کنند و دیگران در صحنه سیاسی و اجتماعی کنشگری کنند.
– سوال اینجاست که در شرایط کنونی چه کسی بلندگوی اصلاحات را به دست گرفته است؟ معتقدم اصولگرایان بلندگوی اصلاحطلــــبی به دست گرفتهاند. امروز اصولگرایان به دنــبال ایجـــاد رفاه، دموکراسی و سامان حیات اجتماعی هستند. مهمترین دلیلش این است که اصلاحطلبی از این شعارها دست کشیده و به شعارهای خود وفادار نبودهاند.
– اصلاحطلبان نمیتوانند خود را در ساحت جامعه محصور کنند و باید به صورت رفت و برگشت در ساحت سیاسی و اجتماعی به صورت همزمان فعالیت کنند.
– جریان اصلاحات در جهان مدرن نیاز به فیلسوف، متفکر، نظریهپرداز و نیرو برای تاثیرگذاری دارد. نباید همه چیز را به عنوان مثال به رئیس دولت اصلاحات داد و روز دیگر از او پس گرفت. در چنین وضعیتی رئیس دولت اصلاحات یک روز خوب است و روز دیگر بد.
– سوال اینجاست که فیلسوف و نظریهپرداز امروز جریان اصلاحات چه کسی است؟ آیا سعیدحجاریان است؟آیا رئیس دولت اصلاحات است؟ چهکسی امروز به دنبال ساماندهی حیات اجتماعی است؟ چه کسی در جریان اصلاحات با بیت رهبری ارتباط مثبت و سازنده دارد؟ پاسخ همه این سوالات منفی است. به همین دلیل نیز جریان اصلاحات در حال عبور از خود است و همین عامل نیز به جریان اصلاحات آسیب میزند.
– اگر اصلاحطلبان باهوش و ذکاوت عمل کنند، باید اصولگرایان را به شدت تحریک کنند که اصولگرایان با همه قدرت وارد صحنه شوند و شروع به قیل و قال کنند. این قیل و قال کردن یک سال از عمر اصولگرایان را هدر میدهد و از سوی دیگر اصلاحطلبی فرصت پیدا میکند ورژن جدیدی از خود بروز بدهد.