به گزارش خبررسا علی ربیعی در نشست خبری امروز خود گفت: جلسه امروز را به تبیین اصلاح قیمت سوخت اختصاص دادهایم و از معاونان نهادهای مرتبط هم دعوت کردهایم تا برای تبیین ابعاد این طرح حضور داشته باشند.
وی افزود: همه میدانیم اصلاح قیمت حاملهای انرژی همواره در ۶۰ سال تاریخ ایران مطرح بوده دلایل متعددی برای اثبات ضرورت اصلاح قیمتها وجود دارد در شرایط تحریمها و فشارها این اصلاح تلاش برای برقرای عدالت اجتماعی و بوده اسن. اقشار نیازمند تحت فشار هستند دولت خود را موظف به حمایت از آنها میداند این حمایت باید از محل مشخص تامین میشد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه در این شرایط درآمدهای دولت بسیار کاهش پیدا کرده است و تامین نیازهای کشور یکی از هنرهای دولت بوده است، گفت: علاوه بر این کارهای زیربنایی هم معطل نمانده است اما تامین حمایت معیشتی فقط از حل افزایش قیمت بنزین میسر بود راه دیگر افزایش مالیات بود که شاید فشار در این زمینه منطقی و علمی نبود این راه بهترین منبع برای اختصاص یارانه به اقشار پایین بود.
وی تاکید کرد: خانوارهای دهکهای بالا بیشترین بهرهمندی را از یارانه بنزین داشتند، منطقیترین منبع ممکن اصلاح یارانههای بنزین بود این موضوع تازه نیست در ۶۰ سال گذشته درباره بیماری اقتصادی که صحبت میشد بحث یارانه پنهان و ناعادلانه بودن توزیع یارانهها مطرح بود برای برداشتن یارانه بنزین هم در دولتهای مختلف بحث شد خیلیها معتقدند بیماری اقتصادی کشور ناشی از یارانه سوخت است.
ربیعی با بیان اینکه این تصمیمات از نوع سخت و دشوار است و آثار آن در میان مدت و درازمدت دیده میشود، گفت: در کوتاهمدت هم باید از زندگی مردم مراقبت کرد ضمن انجام اصلاحات با اختصاص کل منابع حاصل از این طرح به بیش از ۶۰ میلیون نفر تلاش میکنیم از افرادی که زندگیشان دچار مشکل شده بود مراقبت کنیم. دولت واقف است در این شرایط دست زدن به اصلاح قیمت روی میزان مقبولیت تاثیرگذار است. رئیسجمهور خود را فدای مصالح مردم و کشور کرد و با شجاعت و با رایزنی با سران قوا این تصمیم را اتخاذ کرد.
وی گفت: درآمد حاصل از این اصلاح قیمتها برای طبقات متوسط به پایین هزینه خواهد شد اما این سوال وجود دارد که آیا این سیاست درست بود؟ برخی گفتند پول را به کل مردم میدهید درحالیکه علاوه بر سیاست عادلانه کردن این بار این پول را به همه مردم نمیدهیم. سیاست عادلانه کردن درآمدهای کشور در ذات این طرح نهفته است علاوه بر این، این طرح مبارزه با قاچاق سوخت را هم منجر میشود و مدیریت مصرف و امکان صادرات و جلوگیری از رانت و فشار نهفته در رایانه برای اقتصاد ایران اثرگذار است.
ربیعی افزود: برخی سیاستهای درست هم تبعاتی دارد برای همین هم دولت ارکان نظام را در جریان این سیاست قرار داد و همه در سه جلسه بر این نکته تاکید کردند و بر آن صحه گذاشتند خوشحالیم این مصوبه مورد نظر و موافقت رهبری هم قرار گرفت رهبری هم به همین دلیل و با علم به اینکه تصمیمگیری در این باره در جلسه سران سه قوه به تصویب رسیده شجاعانه از آن حمایت کردند تصمیم در این اندازه دارای موافقان و مخالفانی است که در ادامه مسیر با نقدهای سازنده کاملتر میشود دولت انتقادها را شنیده و درباره این طرح هم گوش شنوا خواهد داشت.
ربیعی ادامه داد: از جمله نکاتی که دولت به آن توجه کرده نگرانیهای به حق مردم در خصوص این طرح بود اینکه برنامههای دولت اجرا نشود، تورم افزایش پیدا کند یا باز توزیع منابع حاصل از اجرای این طرح مقطعی باشد دولت برای تمام این سوالات و نگرانیها پاسخ دارد که بخشی در این جلسه پاسخ داده خواهد شد و بخش دیگر در صورت نیاز در جلسات بعدی پاسخ داده خواهد شد.
وی با اشاره به اتفاقات رخ داده پس از اعلام نرخ جدید بنزین گفت: اتفاقات تاسف برانگیزی که در ۳ روز گذشته رخ داده از جنس نگرانی معیشت و دغدغه زندگی عادی مردم نبوده شاهد بودیم که برخی به این بهانه به مراکز نظامی و انتظامی، زیر ساختها، مخابرات و بانکها حمله کردند.
ربیعی تصریح کرد: در برخی از موارد گزارشاتی داشتیم که از سلاح گرم و سرد به صورت مکرر استفاده شده و متاسفانه ماموران ما حتی به گروگان گرفته شدند و برخی نیز به شهادت رسیدند این درحالیست که گزارشاتی داشتیم از تماس مردم که برای جلوگیری از آتش زدن پمپ بنزینهاو لطمه زدن به اموال عمومی تلاش داشتند. قطعا حساب معترضانی که ما چیزی به جز خدمت به آنها نداریم از این افراد جدا است قطعا حساب آنهایی که نگران معیشت هستند با آنهایی که سلاح دارند و گلوله آنها متعارف نیست و از کشورهای دیگر تهیه شده جدا است.
وی افزود: رفتار این اغتشاشگران با تروریستهای قدیمی که در کشور داشتیم و آنهایی که منتظر شکستن و کوچکتر شدن کشور هستند، منطبق است. بنا بر گزارشات مردمی برخی صورت خود را پوشانده و به صورت حرفهای خشونت میکنند همین جا اعلام میکنم دولت اعتراض را حق مردم میداند اما حساب آن از اغتشاشگران جداست.
سخنگوی دولت تاکید کرد: خدا را شکر مردم شریف ایران صف خود را از این افراد جدا کردند و هیچ پیوستگی با مردم مشاهده نکردیم. من فکر میکنم اغتشاش گران به دنبال این هستند که صدای اعتراض مردم شنیده نشود امروز ۸۰ درصد نسبت به دیروز مسائل کمتر داشتیم و فردا و پس فردا دیگر مسئلهای نخواهیم داشت و نوبت شنیدن صدای مردم خواهد بود. در هیاهوی تیراندازی و عربده کشی صدای مردم کمتر شنیده خواهد شد.
وی افزود: عجیب آنکه آمریکا که با تحریم ظالمانه فشار زیادی به مردم وارد کرده پیام میدهد که از این اعتراض حمایت میکنیم بله از آقای پمپئو انتظاری جز این نیست شما به مردم خودتان در انتخابات دروغ گفتید در مباحثی که در کنگره مطرح شده دروغ گفتید شما هیچ کشوری را به سمت دمکراسی و پیشرفت نبردید.
ربیعی گفت: شواهد ما نشان می دهد از دیروز برخی افراد که به صورت هیجانی در ناآرامیها حضور داشتند امروز نیستند ما برای آنها هم احترام قائلیم و آنها نیز حق اعتراض دارند. با تحریم و بی تحریم کشور نیازمند اصلاحات اقتصادی است در این ایام سخت مشخص میشود چه کسانی پای منافع ملی ایستادهاند و چه کسانی به فکر منافع خود هستند و از کوران حوادث به دنبال کسب محبوبیت هستند.
وی گفت: در این ایام رهبری نشان دادند با تصمیم شجاعانه در ایامی که برخی مدعیان خودشان را کنار میکشند شجاعانه به میدان میآیند امیدواریم با همین مردم این طرح را به طور کامل اجرا کنیم و آثار مثبت آن را نمایان کنیم و نگرانی آنها را رفع کنیم.
در ادامه نشست خبری امروز سخنگوی دولت، دهقان معاون امور اقتصادی وزارت اقتصاد در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه دولت چگونه قصد دارد تورم حاصل از این افزایش قیمت را تنظیم کند، اظهار داشت: باید به چند نکته توجه کرد، اول اینکه تاثیر تغییر قیمت بنزین فقط روی همان بخشی که مربوط به بنزین است خواهد بود و سهم بنزین صفر است.
وی افزود: برای حمل و نقل درون شهری که از سوخت بنزین استفاده میکند، ۵۰ درصد قیمت بنزین افزایش یافته است اما سهم بنزین در ضریب خدمات تمام شده کم است. محاسبات ما نشان میدهد اثر مستقیم افزایش قیمت بنزین کمتر از دو درصد است.
دهقان ادامه داد: البته اثر غیر مستیقیم هم دارد و در نهایت اثر جمع همه اینها نشان میدهد بیشتر از سه و نیم درصد نخواهد بود، بنابراین مجموع آثار تورمی این پدیده زیاد نخواهد بود.
وی تاکید کرد: نگرانی مردم ناشی از تجارب گذشته است. در کشور تورم وجود دارد و اثر قیمت بنزین اثر ناچیزی خواهد بود.
در ادامه قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی نیز درخصوص آثار تورمی گفت: مجموعا آنچه بانک مرکزی در خصوص آثار تورمی محاسبه کرده در حدود ۴ درصد است که با برآورد وزارت اقتصاد همخوانی دارد. این یک اصلاح قیمت در سطح جامعه است و میخواهیم به افزایش مستمر قیمتها منجر نشود و در همین راستا بستههای تکمیلی حمایتی و نظارت بازار و تنظیم بازار در نظر گرفته شده است. این اصلاح قیمتی اثرات تورمی محدودی خواهد داشت و بانک مرکزی با توجه به سیاست تنظیم بازار مجموعه تدابیری اندیشیده که باعث میشود آثار تورمی در حداقل باشد و جایی برای بروز تورم نباشد.
عدل معاون فنی و امور زیربنایی سازمان برنامه و بودجه کشور نیز تصریح کرد: ۱۵ بار طی سال گذشته تا سال ۹۳ تغییر قیمتهای سوخت رخ داد، ۶ بار تراز تورمی کشور تغییر نکرد و ۶ بار کاهش داشت و تنها در ۳ مرتبه افزایش داشته که صرفا ناشی از افزایش قیمت سوخت نبوده. در نتیجه آثار تورمی ناشی از افزایش قیمت سوخت بسیار ناچیز خواهد بود.
وی ادامه داد: برآورد این است که از تغییرات اعمال شده سالانه حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشیم و به دستور رئیسجمهور مکلف به نظارت هستیم و حتی یک ریال در بودجه عمومی دولت صرف نخواهد شد و در غالب طرح حمایتی معیشتی۶۰ میلیون نفر پرداخت خواهد شد. امشب اولین مرحله پرداختها امشب به ۲۰ میلیون نفر انجام خواهد شد و مرحله دوم اواخر هفته و مرحله سوم در اوایل هفته آینده پرداخت خواهد شد که هر بار ۲۰ میلیون نفر را شامل میشود.
ربیعی در ادامه این نشست خبری خطاب به خبرنگاران حاضر که میگفتند چرا تا دو روز قبل از اجرای این طرح هرگونه افزایش قیمت بنزین تکذیب میشد، گفت: تقاضایی که من از همه دارم این است که در این موضوعات تردید ایجاد نکنید آن هم وقتی ریسجمهور اعلام میکنند که تا پایان دولت این بستههای معیشتی پرداخت خواهد شد من همین جا اعلام میکنم که اگر منابع جدیدی ایجاد شود میزان این بستههای معیشتی افزایش پیدا خواهد کرد.
وی با اشاره به صحبتهای روز چهارشنبه خود در خصوص عدم اجرای طرح افزایش قیمت بنزین گفت: در مورد نحوه اجرای این طرح باید درست نویسی و ابهام زدایی صورت بگیرد من بارها گفتم سناریوهای متعددی در دست داریم در روز چهارشنبه نیز از من سوال کردند که آیا فردا میخواهد این طرح انجام شود من گفتم هنوز زمان آن مشخص نیست.
معاون رئیس سازمان برنامه بودجه هم مجددا اظهار داشت: در جلسه صبح امروز سازمان که بودجه سال آینده و محل منابع و مصارف را بررسی میکردیم آقای نوبخت دستور دادند بر اساس قانون هدفمندی یارانهها ردیف مجزایی در مورد طرح معیشت تشکیل شود و عملا با این کار این طرح تبدیل به قانون خواهد شد و نباید در این خصوص نگرانی داشته باشیم.
در ادامه این نشست سوالی در مورد کیفیت طرح نظارت بر واحدهای عرضهکننده و مقابله با گرانفروشی مطرح شد و اینکه این نظارت فقط محدود به شهرهای بزرگ باشد و شهرهای کوچک مغفول بماند، عباس تابش مدیرعامل سازمان حمایت اظهار داشت: نظارت یک طرح فرآیندی است، وقتی دستورالعملی صادر میشود تا کوچکترین بخش و شهرها را شامل خواهد شد در حال حاضر بازرسان سازمان صمت استانها ۲۸۰۰ نفر، بازرسان اتاق اصناف ۱۵۰۰ نفر و بازرسان اتحادیهها ۷۸۰۰ نفر در بحث نظارت فعال هستند.
وی ادامه داد: دیروز ۴۳۰۰ بازرس اتاق اصناف و سازمان صمت ۳۵ هزار مورد بازرسی انجام دادند و قریب به ۲۰ هزار پرونده در مورد قیمتها نیز تشکیل شده است. هفته قبل ۵۰ قلم کالا با کاهش قیمت همراه بودند و ۴۹ کالا ثبات قیمت داشتند و ۳۵ قلم کالا افزایش ۵ تا ۱۰ درصد داشتند که کاملا منطقی بود اکثر آنها به سبب فصلی بودن دچار افزایش قیمت شدند.
تابش افزود: همزمان با این اقدامات بازرسی سامانههای فعال مانند انبار و اعلام موجودی به صورت شبانهروزی در حال رصد وضعیت بازار هستند ما به تمام واحدهای تولیدی اعلام کردیم که اجازه افزایش قیمت ندارند همه آنها باید میزان انبار خود را در سامانه اظهار کنند و در صورت عدم انجام این کار مشمول قانون قاچاق میشوند. سامانه ۱۲۴ نیزفعال است و از امروز از ۷ صبح تا ۱۰ شب فعال است و پس از آن پیغامها ضبط میشود تا فردای آن روز رسیدگی شود.
در ادامه نشست خبری سخنگوی دولت، پورسیدآقایی معاون حمل و نقل شهردار تهران در رابطه با سهمیه اختصاص داده شده برای خودروهای تهرانی گفت: برای کلیه خودروها اعم از تاکسیها، وانتبارها و سرویسها سهمیه پیشبینی شده است. اتوبوس و مترو هم سرویس خودشان را انجام میدهند و شاهد هستید که فاصله قطارهای مترو به ۳.۵ دقیقه رسیده که استاندارد خوبی است. نگرانی وجود نداشته باشد هرجا احساس کنیم سهمیه کم است، به وزارت کشور پیشنهاد میدهیم تا اصلاح شود. برای مثال در مرحله نخست سهمیه خودروهای دوگانهسوز ۲۰۰ لیتر بود که گزارش دادیم سهمیه کافی نیست و به ۲۵۰ لیتر اصلاح شد. ونها نیز سهمیه کمی داشتند که با پیگیری ما به ۶۰۰ لیتر افزایش یافت.
معاون شهردار تهران ادامه داد: ما به صورت کلی نیازها را رصد میکنیم و هرجا که لازم باشد پیگیر اصلاح هستیم. ما سهمیهها را روی پیمایش میبریم و به همین دلیل نیز امکان افزایش سهمیه براساس پیمایش وجود دارد. به تاکسیهای اینترنتی هم سهمیه داده شده و تنها جایی که فعلا بدون سهمیه هستند، تاکسیهای شخصی هستند که ساماندهی در خصوص آنها وجود ندارد که در این رابطه نیز به تاکسیهای اینترنتی اجازه ثبتنام جدید دادهایم تا این افراد بتوانند به عنوان تاکسی اینترنتی فعالیت خود را ادامه دهند.
در ادامه قبادی معاون وزارت صمت در پاسخ به سوالی در خصوص کنترل قیمت پس از اصلاح قیمت بنزین گفت: در خصوص امکان کنترل قیمت از همان روز جمعه طرح تنظیم بازار را در تهران و شهرستانها برگزار کردیم و هر روز نیز این جلسات برگزار میشود. با رسانهها در خصوص کمپین «گران نخرید» هم همکاری میکنیم البته روند شکایات حاکی از آرامش بازار است و به مردم میگوییم به هر میزان که میخواهند خرید کنند چراکه مشکلی در رابطه با تامین کالا نداریم.
معاون وزیر صمت در خصوص زمان اجرای این طرح نیز گفت: در دو سه ماه اخیر بازار روندی باثبات را طی میکرد که این امر متاثر از بحث تولید داخلی بود که سال خوبی داشتیم و در خصوص گوشت قرمز، مرغ، سیب و مرکبات شرایط خوبی را سپری کردیم. بحث واردات و انتقال پول هم باعث شد که در ماههای اخیر با انباشت کالا در بنادر مواجه شویم و انبارهای کشور و ذخایر استراتژیک ما در وضعیت مطلوبی است. امروز همچنین مصوب کردیم فروش با تخفیف در فروشگاههای زنجیرهای ادامه پیدا کند.
با پایان توضیحات معاون وزارت صمت، وکیلزاده معاون سازمان پخش فراوردههای نفتی در خصوص کارت سوخت گفت: در این رابطه ماههاست که اطلاعرسانی شده و در این دو روز نیز آمار ثبتنام بالا رفته است. تاکنون ۴ میلیون ثبتنامی داشتیم که برای حدود ۳ میلیون آنها کارت صادر شده است. کسانی که تاکنون کارت دریافت نکردهاند بدانند هر زمان کارت خود را تحویل بگیرند، سهمیه آنها تا شش ماه قابل ذخیره شدن است.
در این بخش از نشست خبری سخنگوی دولت، ربیعی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که پرسید آیا طرح اصلاح قیمت سوخت تنها در این دولت اجرا میشود، گفت: این قانون مصوبه سران قوا است و همه دولتها موظف هستند آن را اجرا کنند.
در ادامه انصاری معاون وزیر دادگستری و رئیس سازمان تعزیرات حکومتی در توضیحاتی گفت: نفوذ و حضور سازمانی ما در سطح کشور فراگیر است بنابراین اینکه برخی شهرها رصد شده و برخی با خلاء مواجه باشند درست نیست. ما در شرایط عادی هم حدود یک میلیون گردش پرونده داریم. دولت و نظام تجربه چنین رویکردهایی را داشتهاند. در حوزه ارز، سازمان ما سال گذشته بسیار تحت فشار بود که توانستیم از آن عبور کنیم البته ما در کنار همه سازمانهایی که با ما همکاری میکنند، به دنبال این هستیم که به جای نظارت حکومتی، نظارت اصناف را بالا ببریم.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی ادامه داد: آنچه از کمیت پروندهها به ما نشان میدهد، شاهد هستیم که نسبت به سال گذشته روند متعارفی داشته که نشان میدهد نیاز به نگرانی نیست. البته میدانید که سازمان ما گشتمحور نیست اما برای کنترل بازار ناوگان گشت خود را به دوبرابر افزایش دادیم.
در ادامه ربیعی در خصوص انتقاد از نحوه اطلاعرسانی افزایش قیمت سوخت گفت: در رابطه با اطلاعرسانی توصیه میکنید که بگوییم فردا میخواهیم قیمت را گران کنیم؟ اطلاع زودهنگام چیزی جز فعالیت قاچاقچیان و هدررفت منابع نداشت. ما قبل از این در اطلاعرسانی زودهنگام شاهد آتشسوزی منجر به مرگ بودیم. البته در ایران نیز مانند همه جای دنیا هر زمان تصمیمی اتخاذ میشود، چند روز قبل پیرامونش صحبتهایی صورت میگیرد. ما بارها مطالعاتی در این خصوص منتشر کرده بودیم.
سخنگوی دولت در خصوص آرامش نسبی به وجود آمده در شهرها نیز گفت: در سه روز گذشته شاهد تجمعاتی بودیم اما میتوانم بگویم ۸۰ درصد تجمعات کم شده و شاهد هستیم که از دیروز دیگر مردم نگران در تجمعات حضور ندارند و از دیروز صلاح سرد وارد خیابانها شد. زخمیها نیز پس از آن افزایش یافت که حمله به مراکز آغاز شد.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور در رابطه با قطعی اینترنت نیز گفت: وقتی اعتراضها آغاز شد اینترنت همچنان وجود داشت اما زمانی که دیدیم سنگ در اتوبان خالی کردند، شورای عالی امنیت ملی برای عدم سوءاستفاده از فضا، به اپراتورها دستور داد تا اینترنتها را قطع کند با این وجود دولت بسیار تلاش کرد تا حوزههایی همچون نظام بانکی و تاکسیهای اینترنتی دچار مشکل نشوند. فکر میکنم از امروز و فردا اینترنت در بسیاری از استانها به فعالیت عادی خود برگردد.