به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبررسا، علی اکبر ولایتی که برای تسلیم پیام رهبر انقلاب و رئیسجمهور، به پوتین به روسیه سفر کرده است، در گفتوگو با بخش خبری ساعت ۱۴ درباره دیدار خود با پوتین گفت: در این دیدار، پیام مقام معظّم رهبری و رئیس جمهور تسلیم پوتین شد.
وی با بیان اینکه این ملاقات حدود دو ساعت به درازا کشید، تصریح کرد: این ملاقات، بسیار سازنده، روشن و صمیمانه بود.
ولایتی ادامه داد: در این دیدار، در مورد موضوعات مورد علاقه دو کشور گفتوگو شد. در سالهای اخیر، دیدارهای متعددی بین آقای پوتین و روحانی برگزار شده است که آقای پوتین از عملیاتی شدن این قرارها ابراز رضایت کرد. اطلاع دارم که آقای روحانی نیز از پیشرفت مذاکرات راضی است.
وی با بیان اینکه مهمتر این است که رهبر انقلاب، به رابطه ایران و روسیه، از دیرباز، به عنوان رابطهای راهبردی و استراتژیک نگاه میکنند، تصریح کرد: این سیاست، تحت اشراف رهبر معظّم انقلاب ادامه پیدا میکند.
ولایتی به آمارهای ارائه شده در دیدار امروز، توسط پوتین اشاره کرد و گفت: طبق آماری که آقای پوتین داد، در ۴ ماهه اول سال ۲۰۱۸ میزان تبادلات تجاری ایران و روسیه، ۳۶ درصد افزایش پیدا کرده.
وی ادامه داد: درباره مسائل نفتی، هستهای صلحآمیز و ارتباطات و راهآهن و خط ارتباطی شمال به جنوب هم در این دیدار، مطالبی مطرح شد.
ولایتی اظهار داشت: یکی از شرکتهای مهم نفتی روسیه با وزرات نفت قرارداد ۴ میلیارد دلاری را در حال انعقاد دارد. دو شرکت نفتی مهم نیز صحبتهایی را شروع کردهاند که رقم قرارداد آنها، تا ۱۰ میلیارد دلار میتواند باشد.
وی ادامه داد: آماری که خود پوتین بیان کرد حاکی از این بود که ایشان تأکید داشتند که روابط نفتی ایران و روسیه تا سقف ۵۰ میلیارد دلار ادامه داشته باشد؛ یعنی روسیه آمادگی دارد این رقم را در نفت ایران سرمایهگذاری کند، که رقم مهمی است و می تواند جایگزین شرکتهایی باشد که ایران را ترک کردهاند.
ولایتی با بیان اینکه در حوزه هستهای، یک راکتور هزار مگابایتی را با کمک روسها تأسیس کردیم که الان هزار مگابایت برق تولید میکند، خاطرنشان کرد: دو راکتور دیگر در حال ساخت است که آقای پوتین از جزییات مراحل مختلف عملیاتی آن اطّلاع کامل داشت داشت.
وی ادامه داد: بنده با هماهنگیای که قبلاً با آقای صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، انجام داده بودم، مطلبی را مبنی بر تأسیس راکتورهای صد مگاباتی و ۳۵ مگابایتی، برای کرانههای جنوب مخصوصاً منطقه مکران، مطرح کردم. خاصیت این راکتورها این است که هم برق تولید میکنند و هم از حاصل آنها میتوانیم آب شیرین داشته باشیم.
مشاور مقام معظّم رهبری در امور بینالملل تصریح کرد: توقع داریم روسها با انتقال تکنولوژی که در آینده نه چندان دور انجام میدهند، سازمان انرژی اتمی، برای جبران کمبود آب بتواند راکتورهای کوچک در سراسر سواحل جنوب نصب کند.
ولایتی، از اظهار رضایت پوتین و جمهوری اسلامی ایران، از همکاریها در توسعه راهآهن جمهوری اسلامی ایران خبر داد و خاطرنشان کرد: طی ده روز گذشته، مقدمات عملیاتی برقیکردن راهآهن اینچهبرون- گرمسار، در شهر ساری آغاز شد و آقای پوتین، بر سرمایهگذاری در این حوزه، اعلام آمادگی کرد.
وی افزود: پوتین، بر کریدور شمال- جنوب؛ سنپترزبورگ- چابهار تأکید داشتند که برای حمل کالا از آسیای جنوبی و آسیای جنوب شرقی از طریق ایران، باعث صرفهجویی ۴۰ درصدی در در زمان و هزینه میشود.
فرستاده ویژه رهبر انقلاب به روسیه، درباره همکاریهای منطقهای ایران و روسیه گفت: برخلاف شایعاتی که دشمنان مشترک ایران و روسیه به آن دامن میزنند، آقای پوتین تأکید داشت که روسیه و ایران، با همکاری خود در سوریه و منطقه برای حمایت از حکومت های قانونی این کشورها، از جمله سوریه و عراق ادامه میدهند و از تمامیت ارضی این کشورها دفاع میکنند.
ولایتی ادامه داد: پوتین اعلام کرد که موافق است که این همکاریها کماکان هم در حوزه دفاعی و هم سیاسی ادامه داشته باشد.
وی افزود: در این دیدار، همچنین دو طرف تأکید کردیم که مذاکرات آستانه، که بین معاونان خارجه ایران، ترکیه و روسیه انجام میشود ادامه داشته باشد.
«درباره مسائل بینالمللی، آقای پوتین تأکید داشتند که تحریمهایی که آمریکاییها و دیگران علیه ایران دنبال میکنند را قبول نداریم. پوتین گفت تحریمی که مصوبه شورای امنیت سازمان ملل نداشته باشد از نظرم ما پذیرفته نیست و به آن پایبند نخواهیم بود.»
ولایتی ادامه داد: پوتین در رابطه با برجام، حق را به ایران داد و گفت ما در کنار ایران هستیم و از حقوق ایران دفاع میکنیم و قرار شد این گفتوگوها بین دو طرف، در ردههای مختلف کماکان ادامه داشته باشد.
وی با بیان اینکه به زودی اجلاس آستانه را با حضور سران پنج کشور حوزه دریای خزر داریم، اظهار داشت: پوتین اعلام آمادگی کرد که به زودی در تهران، اجلاس سران ایران، روسیه و ترکیه را در رابطه با مسئله سوریه، داشته باشیم.