به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبررسا، در پایان نشست دو روزه کنفرانسی با موضوع «بازبینی تپه سیلک و کاشان کهن» در لندن، با اتفاق آرا در سندی پیشنهادی خواستار تشکیل کمیتهای مشورتی متشکل از کارشناسان، اندیشمندان و باستان شناسان برای حفاظت از این منطقه تاریخی سیلک کاشان شدند.
اولین نشست تخصصی در این رابطه ۱۱ فروردین سال گذشته در لندن توسط بنیاد میراث ایران برگزار شد؛ نشست سال جاری نیز که از دیروز آغاز به کارکرد در ادامه نشست سال گذشته و با حضور کارشناسان، اندیشمندان، اساتید دانشگاه و باستان شناسان از کشورهای مختلف بوده است.
سخنرانان طی دو روز گذشته با ارائه گزارشها و مقالات خود ویژگیهای تپه تاریخی سیلک و راهکارهای نگه داری از این منطقه باستانی را بررسی کردند. از ایران هیاتی متشکل از فرمانداری کاشان، مدیرکل موزه ملی، اساتید حوزه باستانشناسی و سفیر جمهوری اسلامی در لندن حضور داشتند.
در این سند همچنین پیشنهادشده است که مجموعه مقالات، یافتهها و نتایج تحقیقات بهعملآمده درباره تپه سیلک بهصورت دیجیتال بایگانی و در چارچوب یک تارنمای پیشرفته ارائه شود.
قرار شد در این رابطه «بنیاد میراث ایران» انگلیس، موزه ملی ایران و لوور فرانسه با یکدیگر همکاری کنند.
از دیگر موضوعات مطرحشده در این سند، برگزاری دو نشست تخصصی دیگر در رابطه با تپه سیلک در فرانسه و آلمان بوده است است.
آثار بهدستآمده از تپه سیلک بیانگر این است که چند هزار سال قبل در این تمدن، صنعت ذوب فلزات و ریختهگری وجود داشته و مردم با این حرفه آشنا بودهاند.
دوکهای گلی و سنگی مربوط به هزارههای دوم و سوم پیش از میلاد که در سیلک پیداشده، نشان میدهد این منطقه از محلهای بسیار قدیمی صنعت ریسندگی، نخ و بافت پارچه بوده است.
همچنین در سیلک، مردگان بهصورت جمع شده و درحالیکه سطح بدن با قشر نازکی از محلول گل اخرا پوشش دادهشده بود، زیر کف منازل دفن میشدند.
جان کرتیس رئیس بنیاد میراث ایران گفت: تپه سیلک یکی از مهمترین و قدیمیترین آثار باستانی ایران به شمار میرود و تاریخ آن حتی پیش از پاسارگاد است، اما خیلی شناختهشده نیست. این تمدن تاریخی باید نهتنها در ایران بلکه در جهان بهتر شناخته شود.
وی همچنین با بیان این که علاقهمندی زیادی نسبت به آثار باستانی ایران وجود دارد، گفت: بهعنوان نمونه ما به آثار موجود در کاشان علاقهمندیم که به لحاظ برخورداری از بناهای تاریخی عموماً مرتبط به قرن ۱۸ و ۱۹ بسیار حائز اهمیت است.
در پایان این نشست، سفیر کشورمان در گفتوگو با خبرنگاران ایرانی گفت: تپه سیلک در حوزه باستانشناسی یک بنای مهم تاریخی است که قدمت آن به بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ سال میرسد و به دلیل این که آنجا همواره زیستگاه انسانی بوده از نظر باستان شناسان منطقه بسیار مهمی به شمار میرود و میتوانند دورههای مختلف زیست انسان را در آنجا مطالعه کنند. بعیدی نژاد گفت : در تپه سیلک اشیای سفالی کشفشده که در بازشناساندن شیوه زندگی انسان در دورههای مختلف بسیار حائز اهمیت است.
وی یادآور شد که اولین بار، باستانشناس معروف فرانسوی ‘رومن گیرشمن’ کار باستانشناسی آنجا را آغاز کرد و اخیراً توجه باستان شناسان دوباره به آن منطقه جلب شده است.
بعیدی نژاد افزدود: در جمهوری اسلامی ایران نیز توجه زیادی به تپه سیلک بهعملآمده و پس از انقلاب استخراجهای جدیدی صورت گرفت و اشیای جدیدی کشفشده که به شناساندن تمدن کهن کاشان کمک میکند.
بنابر پیشنهاد مطرحشده در نشست امروز قرار شد که مجموعه مقالات ارائهشده در دو جلسه گذشته، پس از بازنگری و ویرایش آن توسط محققین در یک مجلد به چاپ برسد.
محوطه باستانی سیلک کاشان ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شماره ۳۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منطقه باستانی سیلک که سیالک، سی ارگ و سپید ارگ هم تلفظ کردهاند، نخستین خاستگاه مدنیت و شهرنشینی در دنیا شناخته میشود و در جنوب غربی شهر کاشان واقعشده است.