تارخ انتشار: دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۹
کد خبر : 32903
چاپ خبر
رییس کل بانک مرکزی:

ماهانه ٣۵ همت رمز ارز در کشور تراکنش می‌شود/ راه‌اندازی سامانه “ای سیومر” جایگزین سوییفت

رییس کل بانک مرکزی گفت: طبق آخرین اطلاعات صرافی رمز ارزی، در حال حاضر ٢١٨ کارگزار داریم و تراکنش ماهانه در این حوزه ٣۵ همت و ١٠ میلیون تراکنش دارند که عدد بسیار بالاست. بنابراین باید ورود دقیق در این حوزه داشته باشیم که به معنای محدودیت بدون قاعده نیست بلکه قاعده‌مند کردن آن است

ماهانه ٣۵ همت رمز ارز در کشور تراکنش می‌شود/ راه‌اندازی سامانه “ای سیومر” جایگزین سوییفت

به گزارش خبررسا، محمدرضا فرزین در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت با بیان اینکه این همایش فرصتی است که با توجه به شرایط خاصی که در کشور وجود دارد، مروری بر نقاط ضعف و قوت داشته باشیم، اظهار داشت: از موضوعات مطرح شده در این همایش در سیاست‌گذاری‌ها استفاده خواهد شد، نظام بانکی ایران از نقاط قوت و ضعف برخوردار است که نظام پرداخت از نقاط قوت آن محسوب می‌شود و یکی از قوی تر از پرداخت های منطقه است.

وی ادامه داد: با توجه به توسعه سریع فناوری‌ها به ویژه هوش مصنوعی باید در این حوزه ارزیابی سریع داشته باشیم و همزمان برنامه‌های جدید برای سال‌های آینده داشته باشیم و ما در بانک مرکزی این وظیفه را دنبال می‌کنیم. محورهای اصلی آتی بانک مرکزی در نظام‌های پرداخت، رمز ارزها و روابط بین‌الملل و نظامات پولشویی و نظامات جدید بانک مرکزی است. 

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اقدامات انجام شده درباره رمزارزها تاکید کرد: از ۶ ماه گذشته در بحث مقرره گذاری رمز پول‌ها مباحث جدی با دستگاه‌های مختلف داشتیم و به زودی مقررات جدید رمز پول‌ها را اعلام می‌کنیم و به توسعه فعالیت‌ها کمک می‌کند و خیال ما را به عنوان متولی این حوزه در بانک مرکزی در این حوزه راحت می‌کند. 

فرزین گفت: رمز پول‌ها موضوع بسیار مهمی است و امروز رمز پول‌ها توسعه سریع و شتابان دارند و در دنیا از آن استفاده‌های متفاوتی می‌شود و به عنوان ابزار معاملاتی رمز پول‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و قاعده قانون گذاری در این حوزه کار بسیار سختی است.

وی با اشاره به نحوه قانون گذاری‌ها در حوزه رمز پول‌ها گفت: معمولا همواره این گونه بوده که اول تجارت شکل گرفت و ابزار طراحی شده و بعد از آن نهادهای مالی برای مقررات گذاری در این حوزه ورود کرده که در ایران هم درحوزه رمزپول‌ها همین روند در حال اجرا است اما در ایران فعلا مقررات مشخصی وجود ندارد. 

فرزین تاکید کرد: مقررات رمز پول توسط دستگاه‌های مختلف صورت می‌گیرد و چون تحریم هستیم مسأله تحریم باعث می‌شود که از این ابزار برای مدیریت تحریم استفاده بیشتری داشته باشیم. در قانون جدید بانک مرکزی به مقررات رمز پول‌ها اشاره شده و این مقررات باید ابلاغ شود و محورهای اصلی آن مشمول چند حوزه است و موضوع اصلی این است که باید درباره قدرت آن مقرره گذاری شود.

رییس کل بانک مرکزی افزود: موضوع مهم دیگر بحث نهادهای امین در این حوزه است و مقررات نهاد امین باید تعیین شود، همچنین باید مشخص شود که کارگزاران رمز پول باید چگونه نظارت شوند؟ باید توجه داشت که بانک مرکزی مسئول ثبات مالی و پولی در کشور است و این رمز پول‌ها پر خطر هستند و اگر ارزش آن کاهش پیدا کردند باید چه اقدامی انجام دهیم؟ آیا در بانک مرکزی می تواند بخشی از ذخایر خود را رمز پول کند؟ درباره مقررات مالیاتی، cft و پولشویی و پیمان ارزی در رمز‌پول‌ها چه تصمیمی‌ بگیریم؟ باید به این سوالات پاسخ داده شود و به همین دلیل با احتیاط به آن ورود می‌کنیم.

فرزین گفت: طبق آخرین اطلاعات صرافی رمز ارزی، در حال حاضر ٢١٨ کارگزار داریم و تراکنش ماهانه در این حوزه ٣۵ همت و ١٠ میلیون تراکنش دارند که عدد بسیار بالاست بنابراین باید ورود دقیق در این حوزه داشته باشیم که به معنای محدودیت بدون قاعده نیست بلکه قاعده‌مند کردن آن است.

رییس کل بانک مرکزی درباره روابط بین ‌المللی اظهار داشت: در تعاملات بانکی به دلیل تحریم ها بیشترین چالش را در این حوزه داریم اما تلاش سالهای گذشته این بوده که بتوانیم در تعاملات بین المللی اقداماتی داشته باشیم که یکی از آنها طراحی سامانه «ای سیومر» ( ACUMER) است که منشا آن یک اتحادیه پولی برای آسیا است و زمانی که ایجاد شد هدف آن کاهش تسلط دلار  بود. در سال‌های گذشته این دبیرخانه را احیا کردیم تا بتوانیم برای مدیریت تحریم این ابزار را فعال کنیم و با کشورهای هند و پاکستان عضو این اتحادیه همکاری داریم.

وی افزود : در واقع به جای سوییفت سامانه دیگری را ایجاد کردیم تحت عنوان« ای سیومر »از مهر ماه علمیاتی شده است.

فرزین با بیان اینکه توسعه روابط بانکی در بریکس گفت: توسعه همکاری ما در بریکس فرصتی است که بتوانیم تعاملات بانکی و مالی را حفظ کنیم. واقعیت این است که روابط تجاری و بانکی ما با نظام غرب کاهش پیدا کرده و باید روابط را با بریکس توسعه دهیم که البته بریکس در ابتدای راه است، ۴ محور در بریکس در نظر گرفته شده که افزایش سهم ارزهای محلی در معاملات بریکس یکی از موضوعات مهم در بریکس است و در این باره چین سهم بسیار بالایی دارد و ما هم توانستیم که حرکت‌هایی در این مسیر داشتیم.

وی ادامه داد: بریکس سامانه‌ای در نظام های پرداخت طراحی کرده که پلتفرم‌ای برای تسویه پرداخت‌های برون مرزی است که این سامانه در مقدمات اولیه است و پیام رسان در این سامانه بر سامانه  دی ال تی است و پرداخت‌ها از این طریق انجام خواهد شد.

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به  اتصال میر روسیه  و شتاب ایران گفت: پروژه اتصال میر و شتاب، سه فاز دارد که فاز اول انجام شده در فاز اول کارت‌های ما در روسیه قابلیت برداشت دارد و در فاز دوم امکان استفاده گردشگران روسی از پایانه‌های فروشگاهی در ایران وجود دارد که امیدوارم اواخر زمستان بتوانیم این فاز را افتتاح کنیم و فاز سوم هم بهره‌مندی از سیستم پز است که برنامه ریزی شده این فاز هم ابتدای سال آینده به بهره برداری برسد.

وی تاکید کرد: توافق ما با بانک مرکزی روسیه این بوده که تسویه نرخ ارز با نرخ توافقی باشد. در پیمان پولی با روسیه هم دلار کاملا حذف شده و تبادلات با ریال و روبل است که این کار را با سایر کشورها هم انجام می‌دهیم.

فرزین افزود: ریال دیجیتال از تحولات مهم بانکی بود که امروز بسیاری از کشورها از ریال دیجیتال استفاده می‌کنند و می‌تواند کارایی و اثر بخشی مالی کشور را افزایش دهد و ٢٣ کشور در مرحله تحقیقات هستند ما هم در این مرحله هستیم و کیش را پایلوت اجرا قرار دادیم که ریال دیجیتال می تواند پرداخت را تسهیل و هزینه تراکنش را کاهش دهد .

رییس بانک مرکزی گفت: حملات سایبری به بانک‌ها خیلی افزایش پیدا کرده از این رو به دنبال آن هستم که امنیت را توسعه دهیم و در این باره اقداماتی انجام شده اما کافی نیست و افراد متخصص باید در این باره کمک کنند تا امنیت داده‌ها را حفظ کنیم.



پاسخی بگذارید