تارخ انتشار: جمعه ۲۱ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۵
کد خبر : 23800
چاپ خبر
سخنگوی وزارت خارجه:

انگلیسی‌ها هرچه زودتر نفتکش حامل نفت ایران را رها کنند

سید عباس موسوی با اشاره به توقیف نفتکش ایرانی توسط انگلیس گفت: هم اسناد و مدارک وهمچنین تناقضات انگلیسی‌ها نشان می‌دهد که حرف لندن به لحاظ حقوقی چندان قابل اعتنا و توجه نیست مگر اینکه آنها تحت تاثیر آمریکایی‌ها بخواهند وارد بازی خطرناک و ناپیدا شوند که ما توصیه نمی‌کنیم در شرایط کنونی، آنها وارد چنین بازی‌ای شوند. کماکان از آنها می‌خواهیم هرچه زودتر این نفتکش را رها کنند زیرا این کار به سود همه است

انگلیسی‌ها هرچه زودتر نفتکش حامل نفت ایران را رها کنند

به گزارش خبررسا، سخنگوی وزارت امور خارجه با یادآوری مخالفت های اتحادیه اروپا با تحریم ها و قوانین فراسرزمینی گفت: ادعاهای لندن درباره توقیف نفتکش حامل نفت ایران به لحاظ حقوقی قابل اعتنا نیست و از انگلیسی ها می خواهیم هر چه زودتر این نفتکش را رها کنند.

«سیدعباس موسوی» در گفت‌وگو با خبرگزاری دولت درباره نامه ظریف به موگرینی گفت: ظریف از زمانی که برجام نهایی و اجرایی شد، نامه‌نگاری‌هایی را با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز کرد زیرا آمریکا حتی در دولت قبل و در همان اوایل هم بدعهدی‌هایی را داشت. اولین نامه آقای ظریف به خانم موگرینی به عنوان مسئول هماهنگ‌کننده برجام در سال ۲۰۱۶ نوشته شد و تاکنون حدود ۱۸، ۱۹ نامه به مناسبت‌های مختلف نوشته شده است.

وی با بیان اینکه در هر کدام از این نامه‌ها، موارد نقض برجام و همچنین اشکالات و موانع اجرای آن، تشریح شده است، اظهار داشت: این نامه‌ها جز اخبار آن، چیزی منتشر نشده اما احتمال دارد ظریف بعدها آنها را در قالب کتاب منتشر کنند. اگر این کار صورت بگیرد، افکارعمومی می‌بیند ایشان چگونه با صلابت و اقتدار منافع ملی کشور و برجام دفاع کرده است.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه از حضور مجدد سفیر انگلیس در تهران به وزارت امور خارجه برای بار چهارم طی یک هفته گذشته در جهت ارائه توضیحات درخصوص توقیف نفتکش حامل نفت ایران خبر داد و اظهار داشت: رفت و آمدها دیپلمات‌ها به وزارت امور خارجه مسئله‌ای طبیعی است. توقیف نفتکش گریس ۱ هم برای ایران موضوع مهمی است و طبیعی است در این چارچوب، برای گفت‌وگوها و ارائه توضیحات به وزارت امور خارجه بیایند.

موسوی با نادرست خواندن ادعای انگلیس درباره مقصد نفتکش گریس تصریح کرد: همانطور که قبلاً هم گفته ام این نفتکش نمی‌تواند در بنادر سوریه پهلو بگیرد زیرا یک سوپرتانکر است. از سوی دیگر، سوال ما از انگلیس این است که مگر جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار دارد؟ مگر اروپا ما را تحریم نفتی کرده است؟ به فرض آنکه این نفتکش به سوریه می‌رفته است، مگر آنها نبودند که ادعا می‌کردند ما قوانین‌مان فراسرزمینی نیست و علیه دیگر کشورها اعمال نخواهیم کرد؟ آنها همیشه منتقد این موضوع بوده‌اند ولی چطور شده است که اکنون خود به بهانه نقض تحریم‌های سوریه، این کار را انجام می‌دهند.

سوال ما از انگلیس این است که مگر جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار دارد؟ مگر اروپا ما را تحریم نفتی کرده است؟ به فرض آنکه این نفتکش به سوریه می‌رفته است، مگر آنها نبودند که ادعا می‌کردند ما قوانین‌مان فراسرزمینی نیست و علیه دیگر کشورها اعمال نخواهیم کرد؟ آنها همیشه منتقد این موضوع بوده‌اند ولی چطور شده است که اکنون خود به بهانه نقض تحریم‌های سوریه، این کار را انجام می‌دهند؟

وی ادامه داد: هم اسناد و مدارک وهمچنین تناقضات انگلیسی‌ها نشان می‌دهد که حرف لندن به لحاظ حقوقی چندان قابل اعتنا و توجه نیست مگر اینکه آنها تحت تاثیر آمریکایی‌ها بخواهند وارد بازی خطرناک و ناپیدا شوند که ما توصیه نمی‌کنیم در شرایط کنونی، آنها وارد چنین بازی‌ای شوند. کماکان از آنها می‌خواهیم هرچه زودتر این نفتکش را رها کنند زیرا این کار به سود همه است.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره واکنش وزارت امور خارجه اسپانیا به اقدام نیروی دریایی ارتش انگلیس در توقیف نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق هم خاطرنشان کرد: ما وارد اختلافات سرزمینی میان انگلیس و اسپانیا در منطقه جبل الطارق نمی‌شویم اما اسپانیا تاکنون موضع بدی نداشته است. اینکه سرپرست وزارت امور خارجه اسپانیا گفته است که انگلیسی‌ها به درخواست آمریکایی‌ها به توقیف نفتکش اقدام کردند، نکته قابل توجهی است و جمهوری اسلامی ایران نیز بر این نکته حساب کرده و در محاسبات خود دخالت می‌دهد.

موسوی درباره انتخاب جوزف بورل به عنوان نامزدی تصدی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابراز داشت: این یک انتخاب داخلی اتحادیه اروپا است که ما به آن احترام می‌گذاریم. امیدوار هستیم اقدامات مثبتی که توسط خانم موگرینی در طول این سال‌ها انجام می‌شد، توسط ایشان پیگیری شود و اگر نقصان و نقاط ضعفی هم وجود دارد، آنها را مدنظر قرار دهد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا از زمان انتخاب بورل به عنوان نامزد تصدی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت‌وگویی از سوی ایران با وی انجام شده است؟ بیان کرد: آقای ظریف در یکی، دو سفری که برای شرکت در اجلاس‌های مختلف داشته‌اند، با آقای بورل دیدار و گفت‌وگوهایی داشتند.

این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: ما در مجموع ایشان را فرد مثبتی می‌دانیم ولی ایشان وظایفی را خواهد داشت که اتحادیه اروپا آنها را به او محول خواهد کرد.

موسوی درباره ادعاهای مطرح شده از سوی مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه آمریکا هنوز در برابر ایران خویشتنداری کرده است، یادآور شد: در هیات حاکمه آمریکا به ویژه در موضوع سیاست خارجی واقعاً شاهد یک سردرگمی هستیم که تاکنون سابقه نداشته است. اظهارات ترامپ، پنس، پمپئو، بولتون و… را در این مدت کوتاه مشاهده کنید، یک سیاست واحد و منسجمی را نمی‌توان دید و معلوم هم نیست در آمریکا چه کسی تصمیم‌گیر است و چه کسی مجری.

وی با بیان اینکه پیام‌های متناقض متعددی از این تیم بیرون می‌آید، عنوان کرد: معلوم است که دولت آمریکا بلاتکلیف است و سیاست‌های آنها به ویژه در قبال ایران سردرگم است. نمی‌توان قضاوت دقیقی از صحبت‌های آنها کرد و گفت این اظهارات تهدید است یا سیگنال مثبت. این مسئله موجب شده تا هم کار ما سخت شود و هم کار آنهایی که دچار تناقض هستند. البته ما این اظهارات را خیلی جدی نمی‌گیریم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره روابط ایران با کشورهای عربی گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که ۱۵ همسایه دارد، مایل است با تمامی همسایگان خود روابط صمیمی، نزدیک، دوستانه و برادرانه داشته باشد و این تمایل را نشان داده است. طبیعی است که در این میان، اختلاف نظرهایی وجود داشته باشد. ما پیام صلح، دوستی و برادری را در اوج تنش‌ها به آنها دادیم، راهکارهایی هم به برادرمان در کشورهای حاشیه جنوبی خیلج فارس ارائه دادیم که یکی، دو مورد آن را دکتر ظریف به صورت رسمی اعلام کردند که تشکیل مجمع گفت‌وگوهای منطقه‌ای و آمادگی برای امضای پیمان عدم تجاور به صورت جداگانه یا دسته‌جمعی از جمله آنها است.

موسوی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت امنیت خود را در ناامنی همسایگان خود نمی‌بیند، اظهار داشت: ایران معتقد است که امنیت، ثبات و رونق در همه کشورهای همسایه موجب امنیت، ثبات و رونق ایران خواهد شد و این تاثیر متقابل بر کشورها خواهد داشت. به برادرانی که راه دیگری را می‌روند و احساس می‌کنند فرصتی برای همراهی با دشمنان ایران فراهم شده، یادآوری می‌کنیم این دوران، دوران گذرایی خواهد بود بنابراین لازم است آنها قدری به آینده نگاه داشته باشند.

وی افزود: ما و آنها کسانی بوده‌ایم که قبلاً در این منطقه بودیم و در این منطقه خواهیم ماند. اگر قرار است امنیت این منطقه حفظ شود، ما باید این کار را بکنیم، اگر قرار است ثبات در منطقه بازگردد، ما با کمک همدیگر باید این کار را بکنیم و هر گونه حضور نیروهای خارجی که ده‌ها هزار کیلومتر آن‌سوتر و به دروغ برای ایجاد ثبات به منطقه‌مان می‌آیند، کمکی نخواهد کرد و باید آن را زنگ خطری برای همه تلقی کنیم. پیام ما به آنهاست که قدری هوشیارتر و آینده‌نگرتر باشند.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا کشوری عربی برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا پیشقدم شده است؟ تصریح کرد: بله؛ برخی از کشورهای عربی مانند عراق، عمان و قطر با توجه به نگرانی‌های ایجاد شده سعی کردند با مواضع ایران آشنا شده و دیدگاه ما را درخصوص تحولات اخیر بدانند. در این راستا، هم در سفرهایی که ما به این کشورها داشته‌ایم و هم سفرهایی که آنها به تهران داشته‌اند، دیدگاه‌هایمان با شفافیت به آنها گفته شد.

موسوی با بیان اینکه ما قدردان این تلاش‌ها هستیم، خاطرنشان کرد: در عین حال ما می‌خواهیم آنها و سایر کشورهایی که به دنبال کاهش تنش هستند، به ریشه این تنش‌ها نگاه کنند و مسبب این تنش‌ها را شماتت کنند که چرا کار را به اینجا رساندند.

وی درباره واکنش کشورهای عربی به پیشنهاد ایران به امضای پیمان عدم تعرض ابراز داشت: پاسخ رسمی دریافت نکردیم ولی به صورت غیررسمی از طریق برخی از اشخاص یا تینک‌تنکها بدشان نمی‌آید که جزییات این پیشنهاد را بدانند. یکسری سوالات پرسیده شد که پاسخ ما به آنها داده شد. ما فکر می‌کنیم امضای این پیمان به سود همه ما در منطقه است و به یک نگرانی ساختگی و جعلی امنیتی کشورهای منطقه پایان می‌دهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه امضای پیمان عدم تعرض به سود کسانی که در ایجاد تنش در منطقه هستند، نیست، عنوان کرد: آنها سعی خواهند کرد که به لطایف‌الحیل مختلف جلوی این گونه ابتکارات را بگیرند اما جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده و آماده است هر وقت آنها بخواهند با این کشورها وارد مذاکره شود. حاضریم از هر کجایی که آنها حاضر هستند شروع کنیم. اگر مایل هستند درباره اختلافات صحبت کنیم، اگر مایل هستند درباره اشتراکات صحبت کنیم، آمادگی داریم هرچند اعتقاد داریم اشتراکات ما بیشتر از اختلافات ماست و می‌تواند مبنای هرگونه رایزنی، گفت‌وگو و مذاکره باشد.

موسوی درباره انتخاب سفرای جدید یادآور شد: اکنون تقریباً فصل جابجایی سفرا است. در تابستان، کارشناسان و دیپلمات‌های ارشد بعد از پایان ماموریت جابجا می‌شوند. حدود ۲۰، ۳۰ نفر از سفرای ما تا پایان تابستان تعیین تکلیف می‌شوند. نامزدهای جایگزینی معرفی شده‌اند. روندهای اداری در حال انجام است و پس از نهایی شدن، اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.

وی اضافه کرد: در بین سفرای معرفی شده، چند نفر از بانوان نیز برای تصدی مسئولیت سفارت افرادی پیشنهاد شده‌اند.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره کاربرد عنوان «منبع آگاه» در اخبار برخی از رسانه‌ها بیان کرد: وزارت امور خارجه به دلیل ماهیت ماموریت‌هایش در دستگاه‌های حاکمیتی و نهادی که هم در داخل و خارج از کشور به عنوان موضع‌گیری نظام محسوب می‌شود، محدودیت‌هایی را برای خود اعمال کرده و از مدیران ارشد خود خواسته‌ایم اظهارنظرها و گفت‌وگوهایشان با هماهنگی مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه باشد.

موسوی با بیان اینکه از دوستان رسانه‌ای می‌خواهیم قدری تحمل داشته باشند و صبوری کنند زیرا وزارت امور خارجه باید تبعات موضع‌گیری‌ها و سخنانش را بسنجد، گفت: بسیاری از مواضع باید با هماهنگی مدیران ارشد وزارت امور خارجه به ویژه شخص وزیر و حتی نهادهای دیگر باشد تا بتوان یک موضع قابل قبول و درستی را اتخاذ کنیم. من به رسالت، صراحت و سماجت دوستان رسانه‌ای احترام می‌گذاریم اما از آنها می‌خواهیم متوجه حساسیت‌های وزارت امور خارجه باشند.

برچسب ها:
اخبار مرتبط


پاسخی بگذارید