تارخ انتشار: چهارشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۸
کد خبر : 21268
چاپ خبر
آیت الله رئیسی در دیدار یا اصحاب رسانه:

لزوم حاکمیت قانون در جامعه/ فساد در کشور فراجناحی است/ لزوم حفظ و ارتقای سرمایه اجتماعی/ آزادی رسانه ها به نفع مردم و کشور است/ در برخورد با مرتکبین فساد هیچگونه خط قرمزی قائل نیستیم

رئیس قوه قضائیه با اشاره به موضوع مبارزه با فساد گفت: فساد در کشور ما فراجناحی است و اصلاً مربوط به یک جناح و جریان خاص نیست. مقوله فساد نکته‌ای است که هیچکس نباید آن را در هیچ بخشی از جامعه قبول کند. ممکن است فساد رخ دهد؛ اما مطلقاً نباید اجازه داد فساد در هیچ جای جامعه لانه کند.

لزوم حاکمیت قانون در جامعه/ فساد در کشور فراجناحی است/ لزوم حفظ و ارتقای سرمایه اجتماعی/ آزادی رسانه ها به نفع مردم و کشور است/ در برخورد با مرتکبین فساد هیچگونه خط قرمزی قائل نیستیم

به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، آیت الله سید ابراهیم رئیسی در نشست با مسئولان و اصحاب رسانه افزود: امروز در جلسه‌ای که با حضور وزرای مربوطه و همکاران قضایی برگزار شد، مطالبی را در رابطه با بحث عدالت الکترونیک از جمله سامانه آرا که دنبال فعال کردن آن هستیم، مطرح کردیم. 

وی با اشاره به نخستین جلسه با روسای کل دادگستری استان‌ها گفت: تاکید من از ابتدا این بوده است که باید نگاه‌ها در جهت ارتباط با رسانه‌ها، نخبگان، محافل علمی و فرهنگی و در جهت تبیین احکام و تصمیم گیری‌های قضایی برای افکار عمومی تغییر کند و این مهم باید شیوه همگان در قوه قضاییه باشد.

رئیس دستگاه قضا جلسه با اصحاب رسانه را فرصتی مغتنم شمرد و افزود: دیدگاه‌ها، نظرات و صحبت‌های اصحاب رسانه و مطبوعات را شنیدم و می‌خواهیم که این ارتباط هم از طریق مرکز رسانه و هم از طریق دفتر ریاست، برقرار بماند.

آیت الله رئیسی ابراز امیدواری کرد که اگر کاستی‌ها و نواقصی هست که قطعاً در یک مجموعه عظیم، کاستی‌ها و نواقص محتمل است، انعکاس آن به طرق مختلف حتماً در جهت رفع کاستی‌ها و مشکلات می‌تواند کمک کند.

رئیس قوه قضاییه در ادامه با بیان اینکه وجوه مشترکی بین ما هست که نباید از ذهن دور کنیم، گفت: در این نظام، همه به رفع ناهنجاری‌های اجتماعی فکر می ‌کنیم و فکر نمی‌کنم رسانه‌ای باشد که به کاهش آسیب‌های اجتماعی فکر نکند. باید حتماً به کاهش آسیب‌های اجتماعی فکر کرد. در جامعه، وجود ناهنجاری‌های اجتماعی برای همه با هر گرایشی مهم است.

آیت الله رئیسی با تاکید بر لزوم حاکمیت قانون در جامعه، افزود: همه ما در جامعه به اجرای قانون و قانونمندی فکر می‌کنیم. در جامعه باید با هر سلیقه‌ای قانون حاکم باشد و اگر قانون مورد نقض قرار گیرد، عدالت نیز نقض می شود.

وی اجرای قانون را ملاکی برای اجرای عدالت دانست و گفت: نمی‌خواهم بگویم اجرای عدالت مساوی با اجرای قانون است؛ اما اگر بخواهیم همه روی نکته‌ای به عنوان ملاک تحقق عدالت در جامعه توافق کنیم، باید بگوییم یک ملاک این است که ببینیم قانون چه میزان نقض شده و چه میزان اجرا شده است.

رئیس قوه قضاییه افزود: نقض قوانین و مقررات در جامعه به ضرر همگان است و کسی نباید به خود اجازه نقض قانون را بدهد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به موضوع مبارزه با فساد گفت: فساد در کشور ما فراجناحی است و اصلاً مربوط به یک جناح و جریان خاص نیست. مقوله فساد نکته‌ای است که هیچکس نباید آن را در هیچ بخشی از جامعه قبول کند. ممکن است فساد رخ دهد؛ اما مطلقاً نباید اجازه داد فساد در هیچ جای جامعه لانه کند. 

آیت الله رئیسی افزود: سخن در این نیست که افراد هیچکدام مرتکب تخلف و جرمی نشوند؛ اما مجموعه دست اندرکاران جامعه باید اتفاق نظر داشته باشند که مطلقاً اجازه ندهیم در هیچ کجای جامعه فساد لانه کند. مبارزه با فساد امری است که باید جملگی بر آن باشیم؛ لذا این نکته مشترکی است که من فکر نمی‌کنم کسی مخالف آن باشد.

وی با بیان اینکه تلقی فساد فراگیر در جامعه تلقی بسیار غلط است، گفت: ما باید خبر‌هایی را در جامعه منتشر کنیم که برای مردم ایجاد اطمینان کند. اینکه بگوییم مجرمی محاکمه شد یا زمینه‌ای فسادزا در کشور اصلاح شد، برای مردم اطمینان ایجاد می‌کند؛ اما اینکه مدام بگوییم فساد، فساد، این برای کشور اطمینان ایجاد نمی‌کند؛ اطمینان ایجاد کردن در گرو اقدام و عمل است.

وی تصریح کرد: قانونگذار تأکید دارد که احکام قضایی بعد از قطعیت حتما باید منتشر شود. در این رابطه نسبت به برخی موارد الزام وجود دارد و همه بنا داریم در مواردی مثل فساد اقتصادی حتما موارد را دراختیار رسانه‌ها بگذاریم و علاوه بر حکم، جهات تبلیغی و اقناعی را به رسانه‌ها ارائه دهیم تا همه در جریان قرار بگیرند.

رئیس دستگاه قضایی در ادامه با اشاره به لزوم حفظ و ارتقای امنیت ملی گفت: حفظ و ارتقای امنیت ملی امری است که همگان بر آن اتفاق نظر دارند زیرا حفظ و ارتقای امنیت ملی و اجتماعی امر مهمی است؛ بنابراین همگان در نوشته‌ها، در گفتار و در اقدامشان توجه به امنیت اجتماعی را یک امر قطعی و لازم بدانند.

آیت الله رئیسی اضافه کرد: افزایش اعتماد عمومی به نظام و کارآمدی آن بسیار مهم است.

رئیس قوه قضاییه در ادامه سخنان خود با اشاره به لزوم حفظ و ارتقای سرمایه اجتماعی افزود: مردم سرمایه اجتماعی و مهمترین مولفه قدرت و اقتدار نظام محسوب می‌شوند. اینکه امروز دشمن نسبت به ما کاری نمی‌تواند انجام دهد، نه به این دلیل است که نمی‌خواهد؛ واقعاً می‌خواهد؛ اما نمی‌تواند؛ زیرا اولین رمز این است که ما مردم متدین، در صحنه و مدافع انقلاب و نظام داریم.

وی ادامه داد: ممکن است مردم از عملکرد یک فرد یا یک مجموعه ناراضی باشند اما نسبت به اصل انقلاب، نظام و ارزش‌ها پایبند هستند و نشان هم داده اند. 

آیت الله رئیسی گفت: ما باید حفظ سرمایه اجتماعی را در دستور کار قرار دهیم و این نیز نقطه مشترکی است که جملگی باید بر آن تاکید داشته باشیم.

رئیسی در ادامه سخنان خود با اشاره به لزوم نفرت عمومی نسبت به جرم گفت: ایجاد تنفر عمومی به جرم و جنایت موضوعی است که جملگی باید بر آن اتفاق نظر داشته باشیم. جامعه باید نسبت به کسی که مرتکب جرم و فساد می‌شود، واقعاً یک تنفر عمومی داشته باشد. 

وی خطاب به رسانه ها افزود: رسانه ها فضاسازی انجام دهند تا ارتکاب جرم در جامعه پرهزینه باشد و در صورتی که کسی مرتکب جرم، جنایت، توزیع مواد مخدر، قاچاق، فحشا، فساد اقتصادی و اجتماعی شد، نفرت عمومی در جامعه نسبت به او به وجود آید که این تنفر عمومی، جامعه را در مقابل ناهنجاری‌ها و تخلفات بیمه می‌کند.

رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: اگر کسی بداند در صورت ارتکاب جرم در جامعه انگشت نما می‌شود و نسبت به او نفرت به وجود می‌آید، از ارتکاب آن پرهیز می کند همچنین باید رغبت نسبت به قانون‌مداری و اجرای قانون ایجاد شود.

وی اظهار داشت: نظم اجتماعی، قانون‌مداری، امنیت ملی و عدالت اجتماعی این‌ها مقولاتی است که فکر نمی‌کنم در جمع ما کسی مخالف آن‌ها باشد. رسانه ها نیز این موارد را پیگیری کنند و ما نیز در اقدامات خود می‌کوشیم همین فضا را با رسانه‌ها ایجاد کنیم.

آیت الله رئیسی در ادامه با اشاره به جمله‌ای از امیرالمومنین (ع) گفت: وصف عدالت بسیار وسیع است و در مورد چیستی عدالت می‌توان کتاب‌ها نوشت؛ اما عدالت مقوله ای اجرایی، اثباتی و در میدان است. 

وی ادامه داد: قوه قضاییه و تمام سازمان اداری کشور باید مجری عدالت باشند و مجموعه رسانه‌ای کشور نیز زمینه سازی‌های ذهنی و اقناع عمومی نسبت به اجرای عدالت انجام دهد. 

رئیس قوه قضاییه گفت: کاملاً درست است که ما در اقدامات‌مان خصوصاً در برخی احکام که برای جامعه ایجاد سوال می‌کند، پیوست رسانه‌ای لازم داریم و باید یک پیوست داشته باشیم که کاملاً برای جامعه تبیین کند که صدور یک حکم این مبنا را داشته است و چون همه از پرونده مطلع نیستند؛ خصوصاً در پرونده‌هایی که دغدغه عمومی می‌شود و به نحوی در رسانه‌ها مطرح می‌شود، حتماً کار تبیین، توجیه و اقناع، مهم است. 

وی ادامه داد: البته ممکن است برخی قانع نشوند؛ اما قاعدتاً باید تبیین و توجیه برای افکار عمومی باشد؛ حالا اگر کسی قانع نشد، بحث دیگری است. حتماً این را بدانید که اقناع سازی رسانه ها می‌تواند کمک بسزایی در اجرای عدالت و برخورد با متخلفان و مجرمان در جامعه و ایجاد احساس عدالت و امنیت باشد.

آیت‌الله رئیسی گفت: ما رسانه‌ها را همکاران خود در اجرای عدالت نه در مقابل خود می‌بینیم و نقد رسانه ها می‌تواند در جهت اجرای عدالت کمک کند. بنابراین کسی با نقد هیچ مخالفتی ندارد؛ خصوصاً زمانی که آن نقد، منصفانه است و نقد منصفانه می‌تواند در بهتر دیدن مسائل و رفع مشکلات کمک کند و از آن استقبال می کنیم.

وی اضافه کرد: یک وقت موضوع حق شخصی فرد است، گاهی مساله مربوط به فرد دیگری است و زمانی هم حق کل نظام است. ما نسبت به حق شخصی راحت گذشت می‌کنیم و عفو در قضایا بهتر است و حتماً تشویق می‌کنیم تا می‌توانند با صلح و سازش قضیه را حل کنند که کار به دادگاه نکشد؛ اما نسبت به حق نظام نمی‌توانیم گذشت کنیم.

رئیس دستگاه قضا ادامه داد: حال، آن‌هایی که نسبت به دستگاه قضایی حرفی زده‌اند و نسبت به ایشان احیاناً کیفرخواستی صادر شده، از آن‌ها هم گذشت می‌کنیم؛ اما مساله ما حق نظام و حقوق مربوط به اصل نظام و اجرای مقررات و قوانین است.

وی خطاب به مسئولان رسانه ها گفت: به نحوی عمل شود که خط قرمز‌هایی که قانون برای حفظ آزادی قرار داده و حفظ رسانه و مطبوعات در گرو آن خطوط قرمز است، رعایت شود. در واقع در این قضیه بحث نگاه شخصی و برداشت‌های فردی چهارچوب‌هایی است که قانون گذاشته و این‌ها همه برای این است که این آزادی‌ها حفظ شود.

آیت الله رئیسی افزود: وجود آزادی در کشور به برکت انقلاب اسلامی و خون مطهر شهدا است و ما در دستگاه قضایی خود را موظف به حمایت از آزادی رسانه‌ها و مطبوعات می‌دانیم و معتقدیم که این آزادی به نفع مردم و کشور است.

وی ادامه داد: بیان انتقادات از جانب رسانه‌ها حتما می‌تواند به رفع اشکالات و نواقص در نظام اداری ما کمک کند.

رئیس دستگاه قضا با اشاره به وجوه مشترکی که میان دستگاه قضایی و رسانه‌ها وجود دارد، گفت: امروز دشمن در مقابل ما صف آرایی کرده است و هر یک از ما برای مقابله با دشمن، وظایف و مسئولیت‌هایی داریم؛ مجلس با وضع مصوبات و قوانین، دولت با اتخاذ تمهیدات در حوزه‌های اقتصادی و فرهنگی واجتماعی و قوه قضاییه با مراقبت و حساسیت نسبت به افرادی که می‌خواهند جا پای دشمن را ایجاد و دشمن را شادمان کنند.

آیت الله رئیسی افزود: در این مقابله با صف آرایی دشمن، رسانه‌ها نیز وظیفه رصدگری را بر عهده دارند و باید مراقبت کنند تا نکته‌ها و سینگنال‌هایی که موجب شادمانی دشمن می‌شود، در جامعه منتشر و شنیده نشود.

رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه حفظ آبرو و حرمت و منزلت اشخاص به عنوان یک سرمایه مهم مورد نظر دستگاه قضایی است، گفت: تمام تلاش ما این است که خدای ناکرده حیثیت افراد مخدوش نشود.

وی اضافه کرد: قضاوت در محاکم باید کاملا عادلانه و منصفانه و به دور از هرگونه نفوذپذیری باشد. قاضی حتی حق دخالت دادن حبّ و بغض شخصی خود را نیز ندارد؛ چه برسد به اینکه تحت نفوذ افرادی دیگر باشد؛ به همین دلیل کار قضاوت سخت است.

آیت الله رئیسی در ادامه با اشاره به ضرورت حفظ کرامت همه مراجعان و مرتبطان به دستگاه قضایی گفت: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و برنامه‌هایی که ارائه کردم، دستورالعملی در راستای حفظ کرامت همه مرتبطان و مراجعان به دستگاه قضایی اعم از قاضی، وکیل، کارکنان، ارباب رجوع و متهم در مسیر ابلاغ قرار دارد. تاکید ما حفظ کرامت همه مراجعان به دستگاه قضایی به موازات حفظ استقلال قضات است.

رئیس دستگاه قضا با اشاره به اهمیت «قاعده قبح عقاب بلا بیان» گفت: حتما باید همه قوانین و مقررات که لازم الاجراست، ابلاغ شود. اگر شورای امنیت ملی مصوبه‌ای را در حوزه رسانه‌ها صادر می‌کند، حتما باید این مصوبه به اطلاع رسانه‌ها برسد و رسانه‌ها نیز، چون ابلاغ شورای عالی امنیت ملی مبتنی بر یک تصمیم امنیتی است، وظیفه دارند تصمیم مزبور را رعایت کنند.

آیت الله رئیسی با بیان اینکه ما در دستگاه قضایی در برخورد با مرتکبین فساد هیچگونه خط قرمزی قائل نیستیم، گفت: به همکاران قضایی خود نیز تاکید کرده ام که خط قرمز شما در مقوله رسیدگی به پرونده‌های فساد اقتصادی باید غیرمستند حرف زدن باشد؛ اما چنانچه موردی مستند به ادله و براهین محکمه پسند باشد، بنای ما در دستگاه قضایی این است که آن را با جدیت پیگیری کنیم و در این راستا تحت تاثیر هیچ نگاه و جریان خاصی نباشیم.

وی اضافه کرد: کشور و نظام پاکی که به واسطه خون مطهر شهدا و ایثارگری ایثارگران بنا شده است، در آن نباید دستان ناپاکان به اموال مردم دراز شود و ما به هیچ وجه اجازه چنین کاری را نمی‌دهیم.

رئیس دستگاه قضا افزود: به هیچ وجه نباید اجازه دهیم که افراد متخلف، میدان را در دست گیرند و این یک وظیفه همگانی است و ما نیز در این رابطه مصمم هستیم.

آیت الله رئیسی گفت: در رسیدگی به پرونده‌های مفاسد اقتصادی تفاوتی بین دانه درشت‌ها و ریز‌ها نیست. ما معتقدیم که باید با ریز‌ها هم برخورد کرد و اینگونه نیست که به خاطر دانه درشت‌ها از رسیدگی به جرایم و تخلفات ریز‌ها بگذریم.

وی با اشاره به موضوع حمایت از ایرانیان خارج از کشور گفت: هم دولت و هم همه بخش‌ها و دستگاه‌ها باید حمایت‌های حقوقی لازم را از ایرانیان خارج از کشور به عمل آورند و باید ارتباط هموطنان‌مان در خارج از کشور را با فرهنگ و آداب و رسوم ملی شان حفظ کنیم؛ چرا که چنین ارتباطی هم در راستای سیاستگذاری کشور و هم به نفع امنیت ملی و هموطنان خارج از کشور است.

رئیس دستگاه قضا گفت: تبیین نگاه ما در حاکمیت یکی از مسئولیت‌های رسانه‌ها است و معتقدیم رسانه‌ها هم باید نگاه ما در حاکمیت را برای مردم تبیین کنند و هم نگاه مردم را به ما منعکس کنند؛ بنابراین معتقدیم باید کار رسانه‌ای یک جاده دوطرفه باشد و این امر اعتماد مردم را افزایش خواهد داد.

وی با اشاره به دلایل تاسیس خبرگزاری‌های وابسته به دستگاه‌های مختلف گفت: اینکه دستگاه‌های مختلف برای خود اقدام به تاسیس خبرگزاری می‌کنند، برای آن است که رویکرد و نگاه و خبرشان به جامعه منتقل شود. اگر همه رسانه‌ها این موضوع را مورد توجه قرار دهند، طبعا همه آن‌ها، رسانه حاکمیت خواهند شد و رسانه حاکمیت شدن یک افتخار است.

رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه رسانه‌ای که از حاکمیت مجوز گرفته، مربوط به حاکمیت است، افزود: البته آن رسانه می‌تواند نگاه و سخن خود را منتقل کند و این امر به خاطر وجود سلایق مختلف است؛ اما اینکه در حاکمیت رسانه‌ای مانند خبرگزاری میزان به دستگاهی مانند قوه قضاییه مرتبط باشد، به سبب آن است که دستگاه قضایی بتواند دیدگاه‌ها و آرای خود را به جامعه منتقل کند و ما در این جهت فکر می‌کنیم که خبرگزاری یا روزنامه و رسانه‌ای که در دستگاه قضایی است، مطالب را منتقل می‌کند؛ البته این امر به معنای آن نیست که دستگاه قضایی می‌تواند با یک خبرگزاری مردم را در جریان همه مطالب و دیدگاه‌های خود قرار دهد؛ مگر یک خبرگزاری چقدر مخاطب دارد؟ بنابراین حتما باید همه رسانه‌ها در این ارتباط کمک کنند.

رئیس دستگاه قضا گفت: در دستگاه قضایی بنا داریم نسبت به آنچه قانون تکلیف کرده، عمل کنیم و اصحاب رسانه و مطبوعات باید با توجه به جایگاه اجتماعی خود در جهت تبیین اقدامات، نقش آفرینی کنند.

وی ادامه داد: احساس عدالت درجامعه در گرو اقدامات ما و آگاهی بخشی و امید آفرینی اصحاب رسانه است.

آیت الله رئیسی با اشاره به تلاش دشمن برای ایجاد یأس و ناامیدی در جامعه افزود: مسئولان با اقدام و عمل خود و رسانه‌ها با جلوگیری از فضاسازی دشمنان باید در جامعه امید آفرین باشند و ما تردیدی نداریم که آینده این کشور و نظام با پشت سر گذاشتن تنگنا‌های ایجاد شده از جانب دشمن روشن است.

رئیس دستگاه قضا با اشاره به سودمند بودن مطالب مطرح شده در این جلسه از جانب اصحاب رسانه گفت: نکاتی را که دوستان رسانه‌ای در این جلسه مطرح کردند، یادداشت کردم و این نکات را پیگیری می‌کنیم و افرادی که مطالب دیگری دارند می‌توانند به ما منتقل کنند.

برچسب ها:


پاسخی بگذارید