به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبررسا، صادق زیباکلام، در خصوص دیدار جنجالی کری و ظریف که دستاویزی برای مناقشات داخلی سیاست آمریکا شده است، گفت: کسی از جزئیات این دیدارها اطلاع ندارد ولی آنچه میتوانیم بگوییم این است که اروپا و رهبران اروپا حتی محافظهکاران یعنی خانم ترزا می و لندن هم خیلی با ترامپ همراهی نمیکنند؛ جریانهای دموکرات و میانهروهای حزب جمهوریخواه با مواضع رادیکال ترامپ موافق نیستند؛ بنابراین هیچ مساله دور از ذهنی نیست که میانهروها و عقلای اروپایی و برخی آمریکاییها تلاش کنند با میانهروها در تهران شامل دولت روحانی به راهحلهایی دست پیدا کنند که آثار سیاستهای تهاجمی تندروهای ترامپ را علیه ایران تعدیل کنند تا این قریب به دوسال باقیمانده ترامپ هم بگذرد.
زیباکلام افزود: بعید است جمهوریخواهان با پروندهای که ترامپ داشته مجددا به کاخ سفید راه پیدا کنند؛ هیچ بعید نیست تلاشهایی صورت بگیرد که مقداری زمان خریداری شود و کمکهایی، چه مستقیم و چه غیرمستقیم به ایران بشود تا اروپاییها بتوانند تحریمها در این چند سال باقیمانده را دور بزنند. آنها درصددند تحریمها نتواند همه تلاشهایی که در چارچوب برجام صورت گرفته را نابود کند.
وی در خصوص تصمیم ایران درباره از سرگیری غنیسازی اورانیوم در شرایط کنونی گفت: خروج از توافق و از سرگیری غنیسازی اورانیوم به نفع ترامپ است. آمدیم و ما دو تن اورانیوم غنی کردیم؛ که چه بشود؟ اگر ما مقدار زیادی اورانیوم ۲۰ درصد غنی کردیم و تعداد زیادی سانتریفیوژ را دو مرتبه راهاندازی کردیم، چه به دست میآوریم؟ برمیگردیم به سالهای ۸۸ تا ۹۱ و اروپاییها را هم از دست میدهیم.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره اینکه برخی مدعی هستند اروپاییها سودی برای ایران نداشتهاند، گفت: اروپاییها سود داشتند. این که سودی نداشتند القائاتی از جانب تندروها در ایران است. نفس تلاشهایی که صورت میگیرد و نفس اینکه اجماع جهانی که یک زمانی علیه ایران ایجاد شده بود و الان دیگر چنین اجماعی وجود ندارد؛ به نفع ماست. اگر ما گامهای بهتری برداشته بودیم و اصرار بر برخی سیاستها نداشتیم دستاورد بهتری کسب میکردیم.
وی در ادامه درباره تشکیل جلسه شورای امنیت به ریاست ترامپ درباره ایران و ضرورت حضور رئیسجمهور ایران در این نشست با بیان اینکه جریانهای تندرو مخالف حضور ایشان در جلسه مجمع عمومی و شورا است، گفت: دلیل مخالفت این جریانها نگرانی آنها از هرگونه تنشزدایی ممکن بین ایران و آمریکاست. آنها نگران هستند مبادا تماسهایی میان ایران و آمریکا برقرار شود و یک گام به سمت تنشزدایی برداشته شود. این است که شاهد بودیم رسانههای تندرو به شدت مخالف رفتن آقای روحانی به شورای امنیت هستند.
این استاد دانشگاه تهران گفت: معتقدم اگر روحانی در این اجلاس شرکت کند، به جای اینکه تفنگ در دست بگیرد، شاخه زیتون در دست گرفته و نقطه مقابل ترامپ صحبت خواهد که اتفاق مبارکی است. میدانیم ترامپ در جهت زدن و بستن و سرکوب قدم برمیدارد، درست مثل تندروهای خودمان و اگر در چنین وضعیتی آقای روحانی برعکس این جریان، صلحآمیز ظاهر شود، میز را روی سر تندروها و ترامپ در کاخ سفید بر میگرداند.
این استاد علوم سیاسی ابراز امیدواری کرد در نهایت عقل سلیم سیطره پیدا کند و روحانی مسیری را که کار را برای تندروها در آمریکا سختتر میکند، ادامه دهد.
وی در خصوص اینکه آیا دولت به طور کلی دنبال مذاکره مستقیم با آمریکا است یا خیر؟ گفت: مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا بیشتر از آنکه ارزش واقعی داشته باشد، به صورت تابو است. گویی اگر مذاکره مستقیمی صورت بگیرد، یعنی ایران تسلیم شده و پرچم سفید دست گرفته است. درحالی که دیدیم نزدیک دو سال ایران و آمریکا در سطح وزیر خارجه بین ظریف و کری مذاکره کردند و نقطه نظراتی داشت که در برخی زمینهها متفاوت بود و بعضا نزدیک بود. در برخی نقطه نظرات ما قرص و محکم میایستادیم.
زیباکلام خاطرنشان کرد: مذاکره یعنی همین! مذاکره نه خیلی افتخار دارد نه آنطور که تندروها در این چهل سال مطرح میکنند، اسباب تسلیم و سر افکندگی است. مذاکره یعنی معامله.