به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبررسا، به نقل از رسانه های تایلندی، “پرایوت چان اوچا” Prayuth Chan-ocha نخست وزیر تایلند در یک نشست خبری در بانکوک گفت: این صندوق توسط پنج کشور تایلند، لائوس، کامبوج ،میانمار و ویتنام درسال جاری میلادی ایجاد می شود و اقدام های مالی خود را از سال ۲۰۱۹ (۹۸) در منطقه جنوب شرق آسیا آغاز خواهد کرد.
نخست وزیر تایلند روز یکشنبه در بانکوک در حاشیه نشست ‘همکاری های راهبردی اقتصادی درجنوب شرق آسیا’ افزود: این کشورها درصدد جذب منابع مالی لازم و مستمر برای شروع فعالیت این صندوق هستند.
وزارت امور خارجه تایلند نیز اعلام کرد که یکی از مهمترین اهداف تاسیس این صندوق کاهش وابستگی های روزافزون کشورهای منطقه به منابع مالی چین و دیگر غول های اقتصادی این حوزه جغرافیایی است.
نخست وزیر تایلند بدون ذکر جزئیاتی دراین زمینه تاکید کرد: این کشور می تواند با تزریق بخشی از سرمایه دائمی، رهبری این صندوق را برعهده گیرد.
قرار است رهبران این پنج کشور جنوب شرق آسیا تا پایان سال جاری نشست مشترکی برای تصمیم گیری در مورد نحوه فعالیت این صندوق داشته باشند.
به گزارش بانکوک پست، فروش اوراق قرضه در بازارهای منطقه و مشارکت کشورهای خارج از جنوب شرق آسیا برای سرمایه گذاری در این صندوق می تواند از راهکارهای جذب منابع مالی آن باشد.
بر این اساس، بسیاری از پروژه های زیرساختی ۱۰ کشور عضو جنوب شرق آسیا ‘آسه آن’ شامل، تایلند، کامبوج، لائوس، ویتنام، میانمار، فیلیپین، مالزی، اندونزی، سنگاپور و برونئی در سال های گذشته به دلیل تضاد منافع پیشرفت زیادی نداشته است.
این درحالی است که چین در این سال ها همواره براساس برنامه ابتکار یک کمربند یک جاده سرمایه گذاری های گسترده ای در بخش های زیرساختی مانند حوزه های انرژی و ساختمان در کشورهای جنوب شرق آسیا انجام داده که این اقدامات نگرانی ها را در مورد افزایش وابستگی های اقتصادی به پکن در میان مردم این منطقه افزایش داده است.
طرح یک کمربند یک جاده ، کمربند اقتصادی جاده ابریشم’ و ‘جاده ابریشم دریایی قرن بیست و یک’ ابتکارهایی است که برای نخستین بار در پاییز ۲۰۱۳ توسط رئیس جمهوری چین و به ترتیب در جریان دیدارهایی از قزاقستان و اندونزی ارائه شدند. این ‘کمربند’ به عنوان شبکه ای طراحی شده از جاده های فراسرزمینی و خطوط آهن، لوله های نفت و گاز و دیگر پروژه های زیرساختی است که از شهر شیئان در مرکز چین آغاز و سراسر آسیای میانه را در می نوردد و سرانجام به مناطق دوردستی چون مسکو، روتردام و ونیز در اروپا می رسد تا چین به بسیاری از بازارهای جهان دسترسی داشته باشد.
پکن اکثر اقدام های اقتصادی خود را از طریق ارائه وام های کلان به کشورها انجام می دهد به طوریکه به ۵ کشور تایلند، لائوس، کامبوج، ویتنام و میانمار تاکنون قریب به ۱۲ میلیارد دلار وام برای اجرای پروژه های اقتصادی مختلف از جمله گسترش راهها، جاده ها و بنادر ارائه کرده است.
یک شرکت بزرگ دولت چین نیز در ابتدای سال جاری اعلام کرد دومین مرحله از سرمایه گذاری های پکن در این ۵ کشور را در ۱۳۲ پروژه اقتصادی برعهده خواهد گرفت که این طرح ها عمدتا در سال ۲۰۱۶ به تصویب مقام های عالی رتبه این بخش از جنوب شرق آسیا رسیده بود.
پروژه های اقتصادی زیربنایی تحت حمایت چین در این کشورها شامل طرح راه آهن ۵/۵ میلیارد دلاری است که مناطق دریایی تایلند شرقی را به جنوب چین، از طریق بخشی از خاک لائوس به هم مرتبط می کند.
اکنون بسیاری از قدرت های اقتصادی مانند چین، کره جنوبی، ژاپن و هند درصدد کسب بازارهای بیشتری از کشورهای جنوب شرق آسیا هستند.
اجلاس همکاری های راهبردی اقتصادی در جنوب شرق آسیا در روزهای شنبه و یکشنبه در بانکوک پایتخت تایلند با حضور تعدادی از نمایندگان و مقام های ارشد اقتصادی کشورهای این منطقه از جمله تایلند، کامبوج ، لائوس ، میانمار و ویتنام تشکیل شد.