به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبررسا، ابوالفضل مکرمیفر درخصوص طرح توسعهی آرامگاه فردوسی گفت: میراث فرهنگی، تفاهمنامهای را با شهرداری خراسان رضوی به امضا رسانده تا این طرح را به وسعت ۶ هکتار در جلوخوان آرامگاه فردوسی اجرا کند. طرح توسعهی آرامگاه با هزینه و سرمایهی شهرداری و با نظارت سازمان میراث فرهنگی بدون انتفاع و صرفاً به عنوان یک تلاش ملی برای فردوسی انجام میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی ادامه داد: در همین راستا، اقدامات لازم عمدتاً سطحی صورت میگیرد؛ بهطوری که این فضا به باغ – آرامگاهی برای فردوسی تبدیل شود؛ چنانچه در سعدیه و حافظیهی شیراز سراغ داریم. درواقع این ۶ هکتار به آرامگاه فردوسی افزوده خواهد شد.
وی افزود : مجری طرح شهرداری و ناظر آن میراث فرهنگی است. میراث فرهنگی، طرح صفر مطالعاتی آن را انجام داده و مشاور طرح نیز از سویِ میراث مشخص شده است. روز یکشنبهی هفتهی آینده، قرار است شهرداری، سازمان میراث فرهنگی و نیز مشاور طرح، جزئیات اجرایی آن را مشخص کنند تا فاز دوم طرح به زودی آغاز شود.
مکرمی فر در پاسخ به این سؤال که آیا تمامی ۶ هکتار تملک شده یا نه؟ اظهار داشت: تمام این ۶ هکتار تحت تملک میراث بوده و اقدامات اجرایی، هزینهها، خدمات و… را شهرداری برعهده دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی با اشاره به اینکه، این محوطه کاملاً غیرانتفاعی است و ساختوسازی در آن صورت نخواهد گرفت، افزود: هیچ ساختوسازی قرار نیست در این محوطه صورت بگیرد. فقط فضای چهارباغی یا هشتباغی با رهباغها و آبنماها در آن ساخته خواهد شد. همچنین فضای سبز، درختچه و گلآرایی صورت میگیرد.
وی به پروژهی ۴۲ هکتاری طرح توسعه آرامگاه فردوسی اشاره کرد و گفت: پس از این پروژه یک پروژهی ۴۲ هکتاری تا دروازه رودبار داریم که این محوطه کاربری انتفاعی دارد و بناست رستوران، کافیشاپ، سوپرمارکت و دیگر مجتمعهای خدماتی در آن ساخته شود تا خدماتِ گردشگران در این محوطه تأمین شود.
مکرمی فر در پاسخ به این سؤال که آیا با بخش خصوصی همکاری خواهد شد یا نه؟ گفت: برای محوطهی ۴۲ هکتاری به دنبال سرمایهگذار هستیم. اگر اعتبارات سازمانی به ما اجازه دهد خودمان شروع خواهیم کرد، ولی آنچه که هست مطالعات، انتخاب مشاور و طرحهای اجراییاش را خودِ میراث فرهنگی انجام خواهد داد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی، دربارهی میزان اعتباراتی که برای توسعهی آرامگاه فردوسی تخصیص یافته، گفت: در حال حاضر ۳ میلیارد تومان تخصیص استانی داریم، ۴ میلیارد تومان تخصیص ملی و ۹ میلیارد تومان هم در سفر اخیرِ هیأت دولت به استان مصوب شد که طی سه سال تا پایان دولت دوازدهم پرداخت خواهد شد. سرجمع ۱۶ میلیارد تومان برای منطقه تاریخی توس تخصیص داده شده است. احیای برج و باروی توس و دروازههای آن به ویژه دروازه رودبار، ورودی منطقه توس، ارگ کهندژ و همچنین زادگاه فردوسی در روستای پاژ در دستور کار است.
او همچنین با ذکرِ میزان اعتبارات برای برندسازی و تبلیغات در حوزهی آرامگاه فردوسی گفت: ۱۲ میلیارد تومان جدای از ۱۶ میلیارد تومان از محلِ اعتبارات سفر در زمینه تبلیغات و نرمافزار داریم. در زمینه نرمافزاری ما بیشتر در راستای برندسازی و اطلاعرسانی برای آرامگاه فردوسی هزینه خواهیم کرد و در سطح ملی و بینالمللی به آن میپردازیم.
وی ادامه داد: ما به دنبال این هستیم تا شکوه و عظمت توس را به آن برگردانیم. ۲۲ سال پیش مقام رهبری به توس آمدند و دستنوشتهای را مبنی بر اینکه دولت باید به توس بیشتر اهمیت دهد، مرقوم کردند و حالا بعد از دو دهه مصمم هستیم تا در دولت دوازدهم اقدامات گستردهای را بدون وقفه در جهت احیای منطقه توس انجام دهیم.
مکرمیفر در پاسخ به این سؤال که آغاز و پایان پروژه چه تاریخی است، گفت: وحدت رویهای بین استانداری و میراث فرهنگی برای محقق شدن این طرح وجود دارد. در کارهای مرمتی نمیتوان زمان دقیقی را مشخص کرد، اما آنچه مسلم است اینکه، کارها بدون وقفه پیش خواهد رفت. طرح در شورای فنی مصوب شده و الان در مرحله صفر مطالعاتی است و در یک ماه جاری طرح باید شروع شود. در این ماه، دروازه، حصار، ارگ کهندژ و زادگاه را آغاز خواهیم کرد. همچنین مطالعاتِ محوطهی ۴۲ هکتاری نیز آغاز خواهد شد.
ایشان در پایان با اشاره به همکاری با شرکتهای بخش خصوصی گفت: با شرکتهای داخلی مذاکره کردهایم. این شرکتها خصوصی هستند اما با بهرهگیری از کارشناسان، استادکاران و مرمتکارانی که با سازمان کار میکنند، مشغول فعالیت خواهند شد.