به گزارش خبررسا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه، درباره انصراف شرکتهای دولتی چینی و روسی از انجام پروژههای نفتی ایران به بهانه تحریمهای آمریکا خاطرنشان کرد: وزارت امور خارجه و بخش دیپلماسی اقتصادی به صورت روزمره و جدی، با توجه به برخی تهدیدات و تحریمها در کنار سایر دستگاههای ذیربط به عنوان پل واسط مابین ایران و کشورهای دیگر، نقش اساسی خود را دنبال میکند و فکر میکنم با توان و جدیت خوبی این مسئله دنبال میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: در مورد انصراف یا عدم انصراف که منتشر میشود، تا زمانی که اخبار دقیقی از سوی دولتهای مزبور دریافت نکنیم آن را بسان جنگ روانی علیه ایران میدانیم. ملاک ما گفتوگوهای انجام شده با دولتها است. با این حال، فشار دولت آمریکا روی شرکتهای بزرگ و نه فقط غرب، بلکه کشورهای شرق و همسایگان زیاد برای توقف همکاریها روشن است. البته ما هم بیکار نیستیم و قضاوت درباره این اخبار را باید با تانی و تامل برخورد کرد. شاید وزارت نفت بتواند مشخصتر درباره این اخبار اظهارنظر کند.
قاسمی درباره رایزنیهای عراق با آمریکا برای ادامه معافیتها از تحریمهای ایران ابراز داشت: عراق یک همسایه خوب ماست که مرز طولانی با یکدیگر داریم. گذرگاههای فراوانی هم داریم. نوع ارتباطات تاریخی، فرهنگی و تمدنی موجب میشود تا این کشور از شرکای خوب ما باشد و این مسئله موجب میشود همکاریهایمان را با همان دقت و شدت ادامه بدهیم. علائمی که دریافت میکنیم، مثبت است.
وی با بیان اینکه همکاریها ادامه مییابد، عنوان کرد: تلاشهای مضبوحانه آمریکا و هیاتهای اعزامی این کشور برای تطمیع و تهدید و ایجاد مشکل و موانع بر سر راه روابط دو کشور، میتواند وجود داشته باشد ولی زمان، تجربههای زیادی به ما آموخته و کشورها نیز با توجه به شرایط جدید، نگاه مستقلانه خود را خواهند داشت. ما با عراق شاهد افزایش همکاریهای اقتصادی خواهیم بود و حوزههای جدید همکاری نیز خواهیم داشت.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره عملیات احتمالی ترکیه در شمال سوریه نیز یادآور شد: هنوز اقدام نظامی جدیدی انجام نشده است. اینکه آن عملیات انجام میشود یا نمیشود، را من نمیدانم. مواضع ما درباره سوره تغییر نکرده است. هیچ کشور منطقهای یا فرامنطقهای نمیتواند بدون اجازه دولت مرکزی سوریه، اقدامی در سوریه انجام دهد. اگر این اصل رعایت نشود، میتواند وضعیت سوریه را که همکاریهای مستمر ایران، روسیه و ترکیه در روند آستانه شکل گرفته، با مشکل روبهرو سازد.
قاسمی با ابراز امیدواری بر تداوم همکاریهای سه کشور ضامن صلح بیان کرد: هر سه کشور از واقعیتهای سوریه آگاه هستند. تماسها و همکاریها نیز همچنان ادامه دارد.
وی درباره سفر وزیر امور خارجه به قطر گفت: سیاستهای منطقهای همچنان سیاست قبلی است که مبتنی بر همکاری، همزیستی، رایزنی و گفتوگو با تمامی کشورهای همسایه و پیرامونی است. واقعیتهای منطقه و تحولات منطقهای فرصتهایی برای استمرار نگاه قبلی و سیاست فعلی ما ایجاد میکند تا از این نشستها و فرصتها بتوانیم مجددا مواضع خود را با افرادی که در این نشستها حضور دارند، مطرح کرده و دیدگاههای آن شنیده و تحولات منطقه را مرور و افقهای آینده را پیشبینی کنیم و بینیم و برای منطقه باثبات و مطلوب و باامنیت چه کنیم.
وی با بیان اینکه این سیاست در کشورهای منطقه بیش از گذشته خود را نشان میدهد و آمادگی بیشتری برای درک هرآنچه که ایران براساس اصول و مبانی خود دنبال میکند، بیشتر میشود، اظهار داشت: فروم دوحه، نشست جدیدی نبود ولی با توجه به نقشی که در این برهه میتواند با حضور مقامات کثیری از کشورهای منطقه و افراد صاحبنظر از کشورهای منطقه داشت، فرصت جدیدی ایجاد کرد.
این مقام عالی وزارت امور خارجه ادامه داد: سفر یک روزه ظریف فرصت خوبی برای دیدار با مقامات مختلف و همچنین تبادل نظر مفید و سازنده مقامات عالیرتبه قطر داشت که انشاالله دستاوردهای خوبی خواهد داشت. امیدوارم با کشورهای منطقه اقدامات و همکاریهای بیشتری داشته باشیم.
قاسمی در پاسخ به این سوال که گفته میشود سازوکار ویژه مالی اتحادیه اروپا شامل ارائه دارو و غذا به ایران در قبال پول نفت ایران میشود. آیا این مسئله صحت دارد؟ تصریح کرد: این سازوکار و مکانیزم که مدتی درباره آن بحث میشود، سازوکاری برای تسهیل مبادلات ایران با سایر کشورهای اروپایی است و شامل حال اقلام بسیاری خواهد بود که بدون شک در این سبد کالایی، دارو، غذا و دیگر مواد مورد نیاز ایران هم قرار میگیرد و حتی در شکل نوین خود میتواند یاریگر مناسبات ما با دیگر کشورها باشد. پس این مکانیزم صرفا برای دارو و غذا نیست بلکه برای همکاری اقتصادی، تبادل فناوری و تکنولوژی و… هم میشود.