تارخ انتشار: شنبه ۲ تیر ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۵
کد خبر : 3539
چاپ خبر
سید عباس عراقچی:

برجام در شرایط احتضار به سر می برد/ آینده برجام در گرو حفظ منافع ملی/ بزودی بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا ارائه می شود

عباس عراقچی با بیان اینکه تصمیم ما منوط به اراده و توانایی طرف های مقابل برای تامین خواسته های ما در برجام است گفت: باید اذعان کنیم که این اراده را در اروپا ،چین و روسیه در بالاترین سطوح مشاهده کردیم، موضع آنها این است که خواهان بقای برجام هستند و در صورت ماندن ایران در برجام آنها هم آماده اند در این معاهده بمانند

برجام در شرایط احتضار به سر می برد/ آینده برجام در گرو حفظ منافع ملی/ بزودی بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا ارائه می شود

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبررسا، نهمین همایش تجلیل از کارآفرینان و مدیران اشتغال زای کشور عصر امروز با حضور محمد جواد ظریف و سید عباس عراقچی و جمعی از مدیران و فعالان اقتصادی در سالن همایش های صدا و سیما برگزار شد.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه در این همایش گفت: در شرایط جاری مهم این است که بفهمیم چرا آمریکا از برجام خارج شد؟ این سوالی است که انتظار داشتم رسانه ها و صدای و سیمای ما بیشتر به آن بپردازند.

معاون وزیر امور خارجه یادآور شد: چند روز پیش که بعد از مدت ها بنده را به صدا و سیما دعوت کردند از مجری این درخواست را کردم که اگر بشود این سوال را هم بررسی کنیم که ظاهرا فرصت نشد.

عراقچی افزود: اینکه بدانیم برجام برای ما چه کرده و برای آمریکایی ها چه کرده است و چه شد آمریکا خارج شد و چرا خارج شد ،حتما تاثیر مهمی دارد که ما برای ادامه کار در برجام چگونه تصمیم بگیریم.

معاون وزیر امور خارجه افزود: آنچه که مسلم است در هر توافق و قراردادی کسی خارج می شود که احساس می کند توافق به نفع او نیست و احساس می کند که در آن قرارداد ضرر کرده است و این چیزی است که در برجام بر خلاف آنچه که بعضی دوستان سعی می کنند نشان دهند اتفاق افتاد.

وی عنوان کرد: واقعیت صحنه این است که دستاوردهای ایران از برجام به گونه ای است که آمریکا نتوانست تحمل کند و احساس کرد که در این توافق ضرر کرده است.

عراقچی تصریح کرد: آن تعبیری که آقای ترامپ به کار می برد، نباید دستکم گرفت. به نظر من یک شعار صرف نیست وقتی می گوید برجام شرم آورترین توافق در تاریخ آمریکا است. این نشان می دهد که برجام برای ایران خیلی دستاورد داشته است.

رئیس تیم مذاکره کننده ایران و اروپا گفت: اگر یک جایی یک مقام دست چندم آمریکا بگوید برجام به نفع ما بود تیتر بعضی از روزنامه هایی ما می شود ولی ادعای صریح رئیس جمهوری آمریکا که ما در برجام ضرر کرده ایم و این شرم آورترین توافق در تاریخ آمریکا است به درستی در رسانه ها باز نمی شود.

این مقام ارشد وزارت خارجه خاطرنشان کرد: ایشان می گوید من اصلا تعجب می کنم که چرا وزیر امور خارجه آمریکا پشت میز نشست و از اتاق خارج نشد و به چنین توافقی رضایت داد.

وی تصریح کرد: هر چه جلوتر می روم روشن تر می شود که برجام چه دستاوردهایی برای ایران داشته و چه انتظاراتی که غربی ها و آمریکایی ها داشتند را برآورده نکرده است.

وی گفت: خیلی از ایرادات و انتقادات و اتهامات نسبت به برجام وجود داشته که یک به یک دارد روشن می شود.

معاون وزیر امور خارجه افزود: خاطرم هست که در همان روزهای اول برجام، یکی از سوالات بزرگی که باید پاسخ می دادیم و پاسخ دادیم این بود که برجام با برنامه موشکی ما قرین شده است و اگر ما تست موشکی انجام دهیم تحریم ها برمی گردد و برجام را نقض کرده ایم و این همان اوایل ثابت شد که اینگونه نبوده است.

عراقچی بیان داشت: ایران تست موشکی خود را انجام داد که اولین مورد آن موشک عماد بود تست شد و بعد هم تست های موشکی بعدی انجام شد که آمریکایی ها به شورای عالی امنیت مراجعه کردند ولی نتوانستند نقض برجام از شورای عالی امنیت را بگیرند چون واقعا نقض برجام اتفاق نیفتاده بود.

وی ادامه داد: یکی از ماهرانه ترین کارهایی که در مذاکرات برجام اتفاق افتاد، جدا کردن قطعنامه ۲۲۳۱ از برجام بود. اینکه نقض قطعنامه، نقض برجام به حساب نمی آید. این را ما می گفتیم، دوستان باور نمی کردند که در عمل اثبات شد.

عراقچی افزود: در طول دوران تحریم ها کاری که غربی ها توانسته بودند بکنند و یکی از دستاوردهای راهبردی آنها بود این بود که برنامه هسته ای ایران را با برنامه موشکی ایران گره زدند.

معاون وزیر امور خارجه گفت: اگر قطعنامه ۱۹۲۹ را ملاحظه کنید این دو را در یک وزن آورده و هر دو را ممنوع کرده است . کاری که برجام کرد این دو را از هم جدا کرد و این گره را باز کرد.

عراقچی افزود: بنابراین برنامه موشکی ما مسیر خود را ادامه داد، بدون اینکه آمریکایی ها و یا هر کس دیگری بتواند مدعی شود که این نقض برجام اتفاق افتاده است.

وی افزود: بعد گفتند نفت ایران فروش نمی رود اما همه شاهد بودند که نفت ایران به سرعت به وضعیت پیش از برجام برگشت و روی همان ۲ میلیون و ۸۰۰ بشکه صحبت می کنیم در حالی که در زمان انعقاد برجام زیر ۸۰۰ بشکه رسیده بود.

معاون وزیر امور خارجه یادآور شد: بعد گفتند پول نفت برنمی گردد ولی روشن شد که پول هایی برگشته؛ در واقع خود غربی ها و آمریکایی ها ادعا کرده بودند.

عراقچی بیان کرد: گفتند هیچ کس نمی آید در ایران سرمایه گذاری کند و هیچ شرکتی با ایران شروع به کار نکرده است. در واقع تقریبا هیچ دکتر سیف را بعضی ها هنوز هم که هنوز تکرار می کنند، فروردین ۹۵ آقای دکتر سیف این حرف را زده بود یعنی فقط بعد از سه ماه از اجرای شدن برجام این حرف را زده بود؛ آن هم برای مخاطب آمریکایی. ۲ سال و اندی از این صحبت گذشته و بسیاری از تحولات اتفاق افتاده و هنوز بعضی از دوستان به صحبت های ایشان استناد می کنند.

معاون وزیر امور خارجه عنوان داشت: گفتند که کسی نیامده و هیچ اتفاقی نیفتاده الان بعد از برجام همان کسانی که می گفتند کسی نیامده، هر روز فهرست می دهند که شرکت ها دارند خارج می شوند پس چگونه می شود؟ اینها کی آمدند که دارند می روند؟
عراقچی گفت: الان دستگاه هایی به ما مراجعه می کنند و نگران هستند از محدودیت هایی که بعد از این برای آنها خواهد بود. این نشان می دهد که در نتیجه برجام چه گشایش هایی صورت گرفته است.

معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: گشایش هایی که برجام برای جمهوری اسلامی ایجاد کرده است قابل تصور است و باید به آن توجه شود در عین حال هیچ یک از سیاست های ایران چه در منطقه و چه بیرون از آن عوض نشده است. مقابله ایران با نظام سلطه همچنان ادامه دارد. سیاست های اصولی ایران در منطقه، محور مقاومت، و مقابله با رژیم صهیونیستی همه سر جای خود است.

معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: به تعبیر آمریکایی ها به خصوص آقای ترامپ، تحریم های ایران برداشته شده است، نفت خود را می فروشد، پول آن را می گیرد، سیستم بانکی از بن بست درآمده و بانک های آنها در حال کار است.

عراقچی گفت: اگر آماری بدهند مشخص می شود که شعب بانک های ایرانی در اروپا هر کدام چند میلیارد یورو در ۲ سال گذشته گردش مالی داشته اند.

معاون وزیر امور خارجه افزود: اینها انجام شده است و سیاست های ایران سر جای خود است و در عین حال موشک های خود را امتحان می کنند توان موشکی ایران سر جایش است و سیاست های دشمنان خود را در منطقه بر هم زده و در یمن و سوریه که چگونه رقبای ایران احساس شکست می کنند و براساس این احساس شکست چه سیاست های خصمانه ای را در پیش گرفته اند.

وی گفت: همه اینها آمریکا را به جایی رساند که ماندن در برجام به نفع آنها نیست و باید آن تحریم هایی را که برای ایران برقرار کرده بودند دوباره برگردانند. این ایرانی که در منطقه از اقتدار بالایی برخوردار است، این ایرانی که در منطقه قدرتمند است آن را باید به وسیله تحریم ها مهار کرد.

عراقچی افزود: تحریم بزرگترین ابزار آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران است و احساس کردند که این ابزار را در برجام از دست داده اند. چرا که آمریکا می خواست تحریم ها را برگرداند اما برجام مانع بزرگ آن بود.

معاون وزیر امور خارجه اظهار داشت: هر تحریمی را که می خواستند برگردانند مانند تحریم های نفتی، بانکی، برجام مانع بزرگ آن بود بنابر این، این مانع باید از سر راه برداشته می شد تا آمریکا بتواند به سیاست تحریم و فشار خود بازگردد.

عراقچی عنوان کرد: من تعجب می کنم از بعضی دوستان که در جاهایی صحبت می کنند و می گویند چون آمریکا قدرت تحریم و فشار دارد از برجام خارج شده است؛ یعنی برجام براساس تحریم ایجاد شده بود ، حرفی که واقعا با هیچ منطقی جور درنمی آید. می دانید گفته بودند تا آخرین لحظات هم آمریکا از برجام خارج نخواهد شد چرا که برجام کاملا به نفع آمریکا است ولی مشخص شد که برجام به نفع چه کسی بود و چه کسی خارج شد.

معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: باید اینها را بفهمیم و بدانیم کجا هستیم و نسبت به ادامه مسیر تصمیم درست بگیریم. اگر خود ما هم کمک بکنیم به بازگشت تحریم ها در زمین آمریکا بازی کرده ایم اگر ما هم سیاست هایی را اتخاذ کنیم که تحریم ها و فشارهای آمریکا بیشتر شود همان کاری است که آنها خواسته اند.

عراقچی گفت: اگر قبول داریم که سیاست آمریکا علیه ایران، سیاست فشار و تحریم است و اگر قبول داریم که سیاست برخورد نظامی با ایران نمی تواند صورت بگیرد و توانمندی های نظامی ایران در حدی است که آنها حتی فکر حمله نظامی به ما را نکنند اگر این واقعا ادعا نیست و به آن اعتقاد داریم باید بدانیم حرکت دشمن در جهت تحریم های اقصادی است و باید با آن مقابله کرد.

معاون وزیر امور خارجه اضافه کرد: برجام ابزاری برای مقابله با تحریم های آمریکا و غرب بود و اگر ما به مسیری برویم که این تحریم ها برگردد و یا مضاعف شود حتما به خواسته آمریکایی ها عمل کرده ایم و در مسیر آنها قدم زده ایم که این را باید به آن دقت داشته باشیم و مواظب باشیم که در تله دشمنان نیفتیم و آمریکا حتما می خواهد ما را در مسیر تحریم ها و پیچ و خم های بیشتر قرار دهد تا بتواند با وزنه های تحریم هایی که به دست و پای جمهوری اسلامی آویزان می کند ما را زمینگیر کند.

عراقچی ادامه داد: ما کاملا مراقب هستیم که در این تله گرفتار نشویم و جمهوری اسلامی ایران به مسیر خود بتواند با عزت و کمترین فشار ادامه دهد. اینکه من می گویم به بازگشت تحریم ها کمک نکنیم به این دلیل است تحلیل هایی که بعضی از رسانه های ما می کنند دقیقا در جهت آن است که آب در آسیاب تحریم های آمریکا می ریزند.

وی افزود: تا قبل اینکه آمریکا از برجام خارج شود جو شدیدی راه انداخته بودند که تحریم ها سر جای خود است ،هیچ کسی نیامده است. این کار را کردند برای اینکه اگر کسی هم بخواهد بیاید ، نیاید. فضایی را ایجاد کنند که همه فکر کنند تحریم ها سر جای خود اسست و هیچ کس نیامده است بنابر این چرا در ایران سرمایه گذاری کنند.

عراقچی گفت: الان که آمریکا از برجام خارج شده فضایی بر عکس می سازند و هر روز خبر می دهند که این خارج شد و آن خارج شد و یک موج جدیدی درست می کنند که آن کسی هم که خارج نشده است احساس کند همه خارج شده اند پس او هم باید زودتر خارج شود. یعنی گاهی اوقات خود ما به فضایی که دشمن علاقمند است کمک می کنیم که در آن فضا تحریم ها شدت بگیرد.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: من درک نمی کنم که چرا بضی ها از اینکه تحریم ها به ایران برگردد لذت می برند. آنهایی که کاسب تحریم ها هستند به جای خود، بعضی ها هم کاسب سیاسی هستند و کیف می کنند که وقتی تحریم به ایران برمی گردد. در حالی که این دقیقا خواسته ای است که آمریکایی ها دنبال آن هستند چرا که تنها ابزار آنها علیه ما راه فشار و تحریم است.

وی اظهار داشت: آنها می دانند که ابزار نظامی و ابزارهای سیاسی و ابزارهای دیگر کارایی ندارد. بنابر این فشار را از این جهت افزایش دادند و ما باید مراقب باشیم که در این تله نیفتیم. نهایتا اگر تحریم های آمریکا برگردد و تحریم های اروپایی ها هم اضافه شود و اروپایی ها نتوانند جبران کنند جمهوی اسلامی ایران تصمیم خود را خواهد گرفت و قدم های بعدی را برخواهد داشت.

عراقچی تاکید کرد: ما براساس منافع ملی تصمیم خواهیم گرفت و قدم های بعدی را براساس منافع ملی خود چه در حفظ برجام و چه در خروج از برجام برخواهیم داشت. این تصمیمی است که جمهوری اسلامی هنوز نگرفته و با توجه به منافع خود و منافع مردم به زودی این تصمیم گرفته خواهد شد .ما برای هر شرایط و سناریویی آمادگی داریم و دستورات لازم را رئیس جمهور به همه دستگاه های اقتصادی داده اند . نهادهای لازمی که برای مقابله با شرایط سخت باشد تشکیل شده و مسلما شرایط ما اگر حتی برجام هم باقی نماند به مراتب از شرایط گذشته بهتر است. ارتباطی که ما برقرار کردیم و گشایش هایی که در طول ۲٫۵ گذشته برجام ایجاد کرده می تواند به حیات خود ادامه دهد.

معاون وزیر امور خارجه گفت: مسلما حیات ایران وابسته به برجام نیست ما با برجام یا بدون برجام به مسیر پرعزت خودمان ادامه خواهیم داد.

وی به بازی ایران با پرتغال اشاره کرد و گفت: در بازی بعدی با پرتغال انشاءالله اگر بازیکنان ما بازی بسیار خوبی داشته باشند و بتوانند مقابله کنند و حمله کنند و بتوانند تیم پرتغال را تحت فشار قرار دهند و گل هم بزنند و بعد در نیمه دوم پرتغال از ادامه بازی صرفنظر کند این تقصیر تیم ما است یا این قوت تیم ما است.

معاون وزیر امور خارجه گفت: در برجام هم همین اتفاق افتاد. ما به گونه ای مذاکره کردیم و برجام را تنظیم کردیم که در دو نیم سال گذشته تیم حقوقی آمریکا نتوانست از هیچ بندی از برجام علیه ما استفاده کند و نهایتا تصمیم گرفت بازی را به هم بزند و در نیمه دوم گفت من دیگر نیستم.

وی افزود: این نشان دهنده قوت و توانمندی ماست همان طور که در عرصه نظامی نیروهای مسلح ما به نقطه ای رسیدند که دشمنان را ازهر گونه تهاجم نظامی پشیمان کردند و یا در عرصه علمی و هسته ای دانشمندان به نقطه ای رسیدند که اوج اعتلای این صنعت است.

عراقچی ادامه داد: مردم ما با مقاومت خود در زمان تحریم دشمن را مجبور کردند پای میز مذاکره بیاید و همینطور باید قدر توانمندی دیپلماسی کشور را بدانیم و بدانیم که می توانیم آمریکا در دنیا منزوی کنیم و بین آمریکا و متحدین آن شکاف ایجاد کنیم و می توانیم آمریکا را به مسیری ببریم که احساس کند که ضرر کرده و مجبور شده بازی را بر هم بزند.

وی گفت: اینها توانمندی ملت ایران است . ما درباره توانمندی درونی ملت صحبت می کنیم همانطور که رهبری بارها تاکید کردند ما باید به توانمندی های درونی در عرصه های علمی، اقتصادی و حتی دیپلماتیک تکیه کنیم.

معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما در شرایط آتی چه برجام با حضور اروپایی ها ادامه یابد و چه بدون حضور آنها برجامی نداشته باشیم با قوت به حیات خود ادامه می دهیم.

وی گفت: ما حتما باید دنبال شرایطی باشیم که یک بار دیگر دشمن را از فشارها و تحریم های اقتصادی ناامید کنیم.

عراقچی تاکید کرد: آنچه الان با اروپا می گذرد نه می توانم بگویم ناامید کننده است و نه می توانم بگویم باید امیدوار باشیم پیشنهاداتی وجود دارد و موانعی هم وجود دارد.

وی افزود: بعید نیست به زودی با اروپایی ها به راحل هایی برای ادامه برجام برسیم و شاید هم نرسیم اما باید وضعیت اقتصادی کشور را با امکانات درونی هماهنگ کنیم.

عراقچی افزود: یکی از ایده ها همکاری با بنگاه های کوچک و متوسط است. خود اروپایی ها هم درباره بنگاه های کوچک و متوسط فکر و کار می کنند.

وی با بیان این که شاید لازم باشد اقتصاد ما هم به این سمت برود، اظهار داشت: شرکت های بزرگ به دلیل بازار و سهامی که در آمریکا دارند ناچارا از تحریم های آمریکا تبعیت می کنند اما این شرایط درباره شرکت های کوچک و متوسط وجود ندارد.

معاون وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: میزان کارآفرینی بنگاه های کوچک و متوسط با شرکت های بزرگ قابل مقایسه نیست به طوری که در اروپا ۷۰ درصد اشتغال زایی توسط شرکت های کوچک و متوسط صورت می گیرد ضمن این که این بنگاه ها هیچ ارتباط تجاری و کاری با آمریکا ندارند و می توانند نگران تحریم ها نباشند.

عراقچی تاکید کرد: ما حتما باید به این سمت برویم چه با برجام و چه بدون برجام؛ و از عوامل کلیدی در این زمینه توجه به شرکت های کوچک و متوسط است.

معاون وزیر امور خارجه در نهمین همایش تجلیل از کارآفرینان و مدیران اشتغالزای کشور با بیان اینکه برجام در شرایط غیرعادی به سر می برد، اظهار داشت: به دلیل خروج آمریکا از برجام- که باید به دلایل آن بپردازیم- وضعیت برجام غیرعادی است. ما و بقیه اعضای باقی مانده در تلاش هستیم اگر بشود برجام به مسیر خود ادامه دهد و اگر نشود به وضعیت ماقبل برجام و حتی فراتر برگردیم.

عراقچی گفت: فعالیت های هسته ای ایران و رفع تحریم ها دو پایه برجام هستند و طبیعی است که تعادل برجام بر روی این دو پایه واقع شده است. اگر هر کدام از این دو پایه از بین برود و متزلزل شود کل برجام متزلزل خواهد شد، الان در چنین شرایطی هستیم.

وی اظهار داشت: آمریکا از برجام خارج شد و تحریم ها که بخشی از آن طی دو و نیم سال گذشته برداشته شده بودند، برگشتند و تعادل برجام که بسیار حساس و ظریف بود به هم خورده است.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: دیروز در گفت و گو با یورو نیوز از تعبیر اتاق مراقبت های ویژه استفاده کردم و گفتم که برجام در آی سی یو است. واقعیت این است که برجام از شرایط طبیعی خارج شده است و باید ببینیم آیا می توانیم آن را به حالت تعادل برگردانیم.

رییس تیم مذاکره کننده ایران و اروپا افزود: اروپا از ما درخواست کرده است که در برجام بمانیم و آنها هم باقی خواهند ماند. پاسخی که رئیس جمهور دادند این است که اگر آنها قادرند منافع ایران را تامین کنند ما هم می توانیم ماندن ایران در برجام را تضمین کنیم.

وی اظهار داشت: آقای رئیس جمهوری در پاسخ به صحبت های رئیس جمهور آمریکا گفتند که ما چند هفته به دیگر اعضا فرصت خواهیم داد و اگر آنها بتوانند منافع ایران را تامین کنند در برجام می مانیم و اگر نتوانند تصمیم دیگر خواهیم گرفت.

عراقچی اضافه کرد: ما در چند هفته اخیر مذاکرات فشرده ای با اتحادیه اروپا، چین و روسیه داشته ایم و این مذاکرات هر روز در سطوح مختلف ادامه دارد.

سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا قول دادند بسته ای از راه حل های عملی برای تامین خواسته های ایران ارائه دهند. ما منتظر هستیم و امیدواریم تا آخر ماه میلادی این بسته را به ما تحویل دهند.

عراقچی در بخش دیگری از سخنانش فروش نفت، بازگشت پول نفت، تبادلات بانکی، حمل و نقل، کشتی ها و نفتکش ها و هواپیماها را مسائلی دانست که اروپا باید آنها را تامین کند و اظهار داشتت: ما به صراحت اعلام کرده ایم که ایران هنوز تصمیم نگرفته که در برجام خواهد ماند یا نه و تصمیم ما منوط به اراده و توانایی طرف های مقابل برای تامین خواسته های ما است.

وی در عین حال افزود: باید اذعان کنیم که این اراده را در اروپا ،چین و روسیه در بالاترین سطوح مشاهده کردیم. موضع آنها این است که خواهان بقای برجام هستند و آماده اند اگر ایران در برجام بماند آنها هم خواهند ماند.

عراقچی در ادامه بیانیه سران اروپا، بیانیه شورای وزیران و بیانیه سه کشور اروپایی و خانم موگرینی در یکی دو ماه گذشته را نشانگر اراده شرکای برجام برای حفظ این توافق عنوان کرد و اظهار داشت: چین و روسیه هم همین طور هستند و باید ببینم که آیا این اراده سیاسی می تواند به توانایی در صحنه عمل تبدیل شود یا نه.

معاون وزیر امور خارجه گفت: هنوز سوال است که آیا اروپا قادر است خود را از تحریم های آمریکا رها کند و با تحریم های آنها مقابله کند یا نه .ما منتظر هستیم تا بسته پیشنهادیی اتحادیه اروپا به ایران ارائه شود و ببینیم تا چه حد خواسته های ما تامین می شود.

وی افزود: اینکه می گوییم برجام در اتاق مراقبت های ویژه است به این معنی نیست که برجام در حال از بین رفتن است بلکه به معنی این است که به مراقبت نیاز دارد.

عراقچی اظهار داشت: اگر ما به خواسته های خودمان نرسیم همانطور که رهبری فرمودند برجام و تحریم نمی تواند با هم باشد و این پذیرفتنی نیست که ایران به تعهدات خود پایبند باشد و درعین حال تحریم هم همزمان وجود داشته باشد.

برچسب ها:
اخبار مرتبط


پاسخی بگذارید