به گزارش خبررسا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری، روز پرستار را به جامعه پرستاران ایران تبریک و درگذشت دو دیپلمات وزارت امور خارجه را طی هفته گذشته تسلیت گفت.
وی ادامه داد: همچنین نسبت به سقوط بوئینگ ۷۰۷ را که صبح امروز رخ داد و در یک ماموریت اقتصادی بوده است، ابراز تاسف میکنم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره واکنش امریکا و فرانسه مبنی ارسال دو ماهواره به فضای از سوی ایران و مغایر دانستن آن با قطعنامه ۲۲۳۱ اظهار داشت: اظهارنظر مقامات امریکایی و فرانسوی غلط است. ایران به عنوان یک کشور مستقل و براساس موازین جهانی حق استفاده از تمامی تکنولوژیهای موجود برای توسعه کشور دارد و در این مسیر حرکت میکند. اقدامات ایران در این چارچوب است و در این راه، معطل نظرات دیگران نیست.
قاسمی با بیان اینکه درخصوص این ماهوارهها طی سالهای گذشته با یک کشور اروپایی رایزنی کرده بودیم ولی طرف اروپایی در مسیر توافقات خود عمل نکرد، تصریح کرد: ایران برای پیشرفت خود در انتظار دیگران نیست و براساس توانمندی خود در مسیر پیشرفت عمل میکند. با خلاف وعده طرف اروپایی، به پیشرفتهایی حاصل شدیم. این بحث منافاتی با قطعنامههای سازمان ملل به ویژه ۲۲۳۱ نیست و تلاش دیگران برای پیوند این موضوع با قطعنامه شورای امنیت مضبوحانه است.
وی افزود: ساختار ماهوارههایی که در این حیطه در ایران ساخته شده و سکوی پرتاب ماهوارهها از نظر فنی، با سکوهای پرتاب موشکهای نظامی متفاوت است. این اقدامی غیرنظامی و برای مسائل علمی است. به دلیل پیشبینیهای هواشناسی و مسائل اقلیمی و همچنین ارتباطات جهانی به این ماهوارهها نیاز داریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره رویکردهای خصمانه لهستان خاطرنشان کرد: وزارت امور خارجه در قبال هر رفتار غلط، بیربط و بیجا و حتی خصمانه از سوی هر کشوری، اقدامات لازم و سنجیده خود را انجام میدهد. تاکنون نیز اقداماتی صورت گرفته و در آینده نیز میتوان شاهد اقدامات ایران در قبال این رفتارهای ناپسند از سوی کشورهای کوچک اروپایی نیز باشیم.
قاسمی درباره آخرین وضعیت راهاندازی سازوکار ویژه مالی هم ابراز داشت: برداشت ما این است که اروپا علاقهمند است سازوکار ویژه مالی را نهایی کند. البته با تاخیر بسیاری مواجهه است. اروپا نشان داد ساختارهای لازم را به اندازه کافی برای تحقق این سازوکار ویژه مالی و مکانیزم جدید در اختیار ندارد و شدیدا تحت فشار ایالات متحده است.
وی با بیان اینکه امریکا سعی میکند به هر قیمت ممکن و با استفاده از ابزارهای مختلف مانع این نوع همکاری میان ایران و اروپا شود، عنوان کرد: ما گلایهمند هستیم و تذاکرات لازم را به اروپا دادیم هرچند از ابتدا منتظر آنها نبودیم. مسیر خود را با جدیت طی کرده و دنبال خواهیم کرد و به انتظار تصمیمات اروپا نخواهیم بود.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه ایجاد سازوکار ویژه مالی، آزمونی است که بتوانیم در مورد نوع روابط و سرمایهگذاریهای ایران در حوزه اروپا تصمیمگیریهای لازم را انجام دهیم، یادآور شد: اروپاییها امیدوارند دیر یا زود درباره این مکانیزم به نتیجه برسند. ما گلایهمند هستیم ولی پیامهایی که دریافت میکنیم احساس میکنیم آنها درصدد ایجاد این سازوکار هستند و نمیتوان این اظهارنظر را کرد که این بحث پایان یافته و این مکانیزم اجرایی نمیکنند.
قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا در مذاکره با اروپا درباره سازوکار ویژه مالی به غیر از برجام درباره موضوع دیگری هم رایزنی میشود؟ بیان کرد: بحث ما با اروپا با توجه به نگاه سیاسی آنها نسبت به برجام، درباره سازوکار ویژه مالی بوده و این موضوع تنها موضوعی است که دنبال میکنیم. موضوع دیگری نمیتواند درخصوص پرونده برجام و سازوکار ویژه مالی ورود کند. البته ما از گذشته صحبتهای زیادی با اروپا داشتهایم که آنها در سرجای خودشان هستند.
خبرنگاری مدعی شد که سفرهای ظریف به منطقه کمتر از ۵۰ درصد بوده است که رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه پاسخ داد: ماشین حساب نیاوردم که حساب کنیم سفرهای منطقهای ظریف ۵۰ درصد است یا ۴۹ درصد. بیشترین سفرهای ما در حوزه کشورهای منطقه و همسایگان چه در سطح رئیسجمهور و چه در سطح وزیر امور خارجه و دیگران مقامات بوده است.
وی اضافه کرد: عمده سفرهای رئیسجمهور در حوزه آسیا انجام شده است که بیش از ۲۰ سفر است. سفرهای وزیر امور خارجه هم اگر آماری اعلام شود، نشان میدهد عمده سفرهای ایشان به منطقه و همسایگان بوده است.
قاسمی به سفر ظریف به عراق اشاره کرد و گفت: این سفرها نه شبانه و نه کوتاه بوده است بلکه در روز و به مناطق مختلف این کشور انجام شده که نقطه شروع و عطف جدیدی در همکاریهای ایران و عراق مطرح است. سفرهای جدید نیز در دستورکار وزیر امور خارجه به کشورهای منطقه وجود خواهد داشت.
وی درباره سفر هند هم اظهار داشت: این سفر، سازنده، رو به جلو و با تفاهمات جدید برای همکاریهای جدید در دورانی جدید و اقدامی کاملا مفید و سازنده در برهه کنونی بوده است. امیدوارم تفاهمات طرفین بتواند در مرحله اجرا به خوبی پیشرفتهای لازم را داشته باشد و بتوانیم با کشوری مانند هند که از دیرباز روابط کهنی داشته و همکاریهای بسیاری داریم، همکاریهایمان را ادامه و گسترش دهیم.
خبرنگاری مدعی شد که از ابتدای امسال پنج دیپلمات ایرانی در اروپا اخراج شده و یک دیپلمات هم شش ماه است که در بازداشت است و آن را نشانه ضعف وزارت امور خارجه قلمداد کرد که سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: من چنین تصوری را ندارم و با شما و تیترهای روزنامهتان موافق نیستم.
قاسمی با تاکید بر اینکه وزارت امور خارجه مجری سیاستهای کلان نظام است، خاطرنشان کرد: اقدامات خود را به براساس مصالح، منافع و خواستههای نظام به طور دقیق دنبال میکند و به هنگام، با هوشیاری و در زمان لازم اقداماتی که به مصلحت کشور باشد و در پاسخ به برخی از اقدامات بیربط و غلط کشورهای خاص، انجام داده و در آینده نیز اقدامات دیگری هم پیریزی میکند.
وی با بیان اینکه من خشنود نیستم در شرایط خاص کنونی با وزارت امور خارجه این نوع برخورد میشود، ابراز داشت: برخی در جهت تضعیف نظام، وزارت امور خارجه و دیپلمات های پر توان و پرتلاشمان که به صورت شبانهروزی در صف نخست مقابله با سیاستهای خصمانه امریکا در کشورهای مختلف فعالیت میکنند، همراهی میکنند و وزارت امور خارجه را به انفعال و ناکارامدی متهم میکنند.
این دیپلمات کشورمان اضافه کرد: این برخورد منصفانه و جوانمردانه نیست. ما کشوری کهن با فرهنگ جوانمردی و انصاف هستیم و این درست نیست با این کلمات مجموعه تلاشهای برخی از نظام با انگیزههای جناحی مورد خدشه قرار گیرد.
قاسمی درباره نشست ضدایرانی ورشو بیان کرد: آمریکا و حکام ناپخته حاکم بر کاخ سفید، سیاستهای خاصی را در عرصه جهانی آغاز کردهاند که یکی از آنها، خصومت با مردم ایران است. لذا آنها سعی میکنند در روابط ایران با کشورهای دیگر اختلاف و شکاف ایجاد کنند که از جمله آنها ایجاد شکاف نسبت به ایران در درون اروپا است. بنابراین آنها سعی میکنند با کمک کشورهایی مانند لهستان و ترتیب دادن یک نشست – که احساس میکنیم یک نشست ضدایرانی است – این کار را انجام دهند.
وی با بیان اینکه کاردار لهستان به وزارت امور خارجه احضار شد، یادآور شد: انفعالی هم نداشتیم و مراتب اعتراض اعلام شد. اقدامات و صحبتهایی را هم در جریان داریم. در چند روز دیگر، در این باره به جمعبندی خواهیم رسید. اجازه نمیدهیم دیگران به بهانه واهی و تحت عناوین موجه در جهت تخریب وجهه ایران تلاش کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: قطعا لهستان حق دارد در کشور خود کنفرانسی را برگزار کند ولی این حق را ندارد در این کنفرانس در مسیر و جهتی حرکت کند که برخلاف منافع یک کشوری است که از قضا روابط دیرینه بسیاری میان مردم دو کشور وجود دارد. حضور بیش از ۱۲۰ هزار لهستانی در دوران جنگ جهانی دوم که آواره بودند و مردم ایران آنها را در آغوش باز خود جای دادند تا زندگی خود سامان دهند، نشانه رافت، مهربانی و انسانیت مردم ایران نسبت به لهستان است و لذا این برخورد قابل پذیرش نیست.
قاسمی با اشاره به بیانیه وزارت امور خارجه لهستان بیان کرد: اگر آنها حق دارد درخصوص موضوعاتی نشست برگزار کند ولی باید پرسید اگر قرار است موضوع منطقهای مطرح شود، چرا به موضوع فلسطین نمیپردازند و نماینده فلسطین دعوت نمیشود؟ چرا جنایت عظیمی که در یمن و فلسطین رخ داده، مطرح نمیشود؟ لهستان حق دارد ولی این حق به معنای آن نیست به صورت گزینشی اهداف قدرتها و کشورهای دیگری را که بهدنبال خصوصت با دیگران از جمله ایران هستند، به نیابت از آنها دنبال کنند. در روزهای آینده و هفتههای آتی هم حتما وضعیت و تصمیم دیگری اتخاذ میکنیم. امیدوارم دولتمردان لهستان با واقعبینی و توجه دقیق این سمت و سو را که انتخاب شده، تغییر دهند و به مسیر منطقی باز گردند.
وی درباره شایعه دستگیری سردار درویشی در مالزی هم گفت: این خبر کذب است و در راستای تخریب چهره نهادها و دستگاههای ایرانی است خبر دستگیری سردار درویشی رئیس بنیاد تعاون ناجا که شایعه شده در مالزی با یکسری اقلام غیرقانونی دستگیر شده، واقعیت ندارد چراکه ایشان هرگز سفری به مالزی نداشته است.
خبرنگاری درخصوص جزییات دیدار شش سفیر و کاردار اروپایی با یکی از مسئولان وزارت امور خارجه و برخورد این دیپلمات کشورمان با آنها پرسید که رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه اظهار داشت: هر روز دیپلماتهای ساکن تهران به وزارت امور خارجه آمد و شد میکنند. احتمالا منظور شما، دیدار سه کاردار و سه سفیر اروپایی با یکی از مسئولان وزارت امور خارجه است که آنها درخصوص تحولات ایران و اروپا صحبتهایی داشتند که طرف ایرانی، هر آنچه لازم بوده و باید براساس مصالح و منافع و شئونات مطرح میکرده، با آنها در میان گذاشته است. نهایتا این ملاقات انجام میشود و پایان میپذیرد.
وی افزود: چند موضوع مطرح شده و طرف ایرانی هم جواب داده است. بیتردید اعلام تحریمهای جدید علیه ایران از سوی اتحادیه اروپا غیرقابل قبول، غیرقابل انتظار و شگفتیساز برایمان بود و اعلام کردیم این حق برای ایران وجود دارد که در قبال این رفتار پاسخ دهد. این رفتار و حرکت را بیپاسخ نمیگذاریم و اقدامات لازم به عمل آمده و خواهد آمد.
قاسمی درباره واکنش معاون وزیر امور خارجه افغانستان نسبت به رایزنیهای ایران و طالبان تصریح کرد: ما شاهد شنیدن صداهای متفاوتی نسبت به ایران در افغانستان هستیم. مذاکرات ایران با طالبان با اطلاع دولت افغانستان بوده است. روابط خوبی میان تهران و کابل و دو ملت ایران و افغانستان وجود داشته و دارد.
وی با تاکید بر اینکه ما علاقهمند به صلح و ثبات در افغانستان بوده و مقامات دولت افغانستان را در جریان مواضع خود قرار دادیم، خاطرنشان کرد: پس از گفتوگو با طالبان در تهران، مسئولان وزارت امور خارجه به کابل رفته و آنها را در جریان رایزنیها قرار دادیم. در مسیر مذاکرات افغانی – افغانی حتما محوریت کار، دولت قانونی افغانستان است و هیچ اقدامی بدون محوریت دولت کابل را نمیپذیریم ولی معتقدیم این گفتوگوها باید آغاز شود و از افزایش تنشها جلوگیری شود.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه من از این اظهارنظرها که در افغانستان درباره ایران و گفتوگو با طالبان صورت گرفت، متعجبم، ابراز داشت: آنها از قبل در جریان امور بودند و بعدا هم گزارشهای لازم در اختیار آنها قرار گرفته است. ما نمیدانیم این اظهارنظرها شخصی و یکسویه بوده یا در هماهنگی با دولت مرکزی بوده است. کشورهای بسیاری در منطقه و خارج از منطقه با طالبان گفتوگو دارند و تاکنون شاهد نبودیم مقامی در کابل نسبت به آن گفتوگوها انتقاد و اعتراض کند لذا این گفتارها برای ما بسیار شگفتآور و تعجببرانگیز است.
قاسمی در پاسخ به سوالی درباره جزییات سفر هیات طالبان به تهران هم بیان کرد: ما در وزارت امور خارجه عادت داریم در حدی صحبت کنیم که لازم است و در حدی اطلاعرسانی کنیم که منافع ما اجازه میدهد. من درخصوص سطح، تعداد و اسامی هیات طالبان در سفر به تهران، خبری برای شما ندارم ولی ما روابط خوب خود را با افغانستان ادامه میدهیم و با حسن نیت مسائل را دنبال میکنیم. اینکه در آینده چه اتفاقی میافتد و گفتوگوهای ما با گروههای افغانی به چه نتیجهای میرسد، بعدا ارزیابی میکنیم و تصمیمگیریهای لازم را اتخاذ خواهیم کرد.
وی درباره اظهارات دیروز نتانیاهو و برایان هوک درباره حضور ایران در سوریه نیز یادآور شد: من نمیدانم امریکا چه سیاستی را دنبال میکنند البته سیاست کلان آنها تخریب زیرساختهای جهان اسلام است. آنها امروز دچار سرگیجه و سردرگمی شدهاند که موجب شده سخنان و سیاستهای متناقضی را مطرح و اتخاذ کنند ولی آنچه مسلم است سرگیجه و ناتوانی امریکا در منطقه است.
این مقام مسئول افزود: آنها به غلط در سوریه آمدند که بیجا بود و اکنون نیز یا خود باید بروند یا به خاطر مقاومت مردم از آنجا بیرون خواهند شد.
قاسمی با بیان اینکه من نمیخواهم درباره اظهارنظر مقامات اسرائیل اظهارنظر کنم، عنوان کرد: این اظهارات بیاساس، کذب، فرار به جلو و فرافکنی و تلاش و کوششی برای شکستهای پی در پی و استمرار مقاومت در برابر اشغال، زورگویی و قلدرمابی است. آمار و ارقامی که رژیم صیهونیستی هر چند روز یک بار بیان میشود، اگر در جدولی جمعآوری شود و پس مورد تحلیل قرار گیرد، نشان میدهد گزافگویی و بلوف است.
وی با تاکید بر اینکه این صحبتها یک جنگ روانی و برای پیشبرد اهداف پلیدشان است، گفت: ایران در سوریه پایگاه نظامی ندارد بلکه به درخواست دولت سوریه برای انجام یک کار مستشاری در این کشور و برای مبارزه با تروریسم حضور دارد و هر آنچه درباره ایران مطرح میشود، یک دروغ بزرگ است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تلاش برخی از گروهها برای استعفای ظریف هم گفت: آنچه برای ما مبرهن است این است که یک جنگ روانی علیه ایران آغاز شده و هدف آن، تضعیف جمهوری اسلامی است. هدفگذاریهای مشخصی صورت گرفته که هوشیاری ما به ویژه در عرصه رسانه را طلب میکند تا با آگاهی بیشتری نسبت به کسانی که این نوع اخبار را منتشر میکنند، برخورد کنیم.
قاسمی با تاکید بر اینکه استعفای ظریف تکذیب شد و دروغ است، اظهار داشت: در زمانی که آقای ظریف در هند در حال رایزنی میکردند، خبر استعفا مطرح و سپس تکذیب شد. هدف کینهتوزان برخورد با شخصیتهای ملی، تاثیرگذار و موثری است که برای ارتقای جایگاه ایران و مقابله با خصومتها تلاش میکنند. برخی از این عنادها روشن است و در طیفهای مختلفی از اقتصادی تا سیاسی دنبال میشود حتی برخی سوداگران اقتصادی برای اثرگذاری بر بازار و کمک به امریکا دنبال چنین این اخبارهایی هستند لذا فکر میکنم همه دوستان باید با هوشیاری از این وضعیت صیانت کنند تا عنادورزان به هدف خود نرسند.
وی درباره خروج احتمالی ایران از برجام تصریح کرد: تاکنون نسبت به برجام پایبند بوده و به جامعه جهانی نشان دادیم به تعهدات خود پایبند هستیم. اینکه چه تصمیمی اتخاذ کنیم مربوط به آینده و به نقش و عملکرد طرف مقابل ما نیز بستگی دارد. این سیاست از سوی هیات عالی نظارت بر برجام اتخاذ میشود. وزارت امور خارجه وضعیت را به صورت مرتب رصد میکند و گزارشهای لازم را به آنها اطلاع میدهد.
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره سفر روحانی به عراق هم خاطرنشان کرد: اخبار ریاستجمهوری باید از سوی مسئولان نهاد ریاستجمهوری بیان شود. شرایط عراق همواره ویژه بوده و روابط دو کشور نیز گسترده است. در سطوح مختلف و به صورت مرتب و دائم رفت و آمدهای دائمی در جریان بوده است. توافقاتی مهمی انجام شده و یکی از بزرگترین بازارهای غیرنفتی ایران، کشور عراق است. دو کشور دارای مرز طولانی هستند.
قاسمی با باین اینکه دو کشور مصمم هستند رکوردی از همسایگی به جای بگذارند، ابراز داشت: در زمان لازم رئیسجمهور در صورت لزوم سفر خود را انجام میدهند و مانعی برای انجام این سفر وجود ندارد. این سفرها باید در مقطعی انجام شود که دستاوردهای مشخص و کلانی برای هر دو کشور به ارمغان بیاورد. همه مقدمات در حال طی شدن است. قبل از سفر ظریف به عراق هم، وزیر نفت به عراق رفت. همچنین هیاتهای دیگری هم بودند که به عراق رفتهاند. بنابراین مانعی در آمد و شدهای خود نداریم. امیدواریم این سفر در زمان خود انجام شود که منشا خیر برای دو کشور و منطقه است.