باغات، دامداریها، منازل مسکونی، تاسیسات زیربنایی شهرها و روستاها و تقریبا هر آنچه که در نزدیکی رودخانهها و مسیلها بود از حجم سیلابها بی نصیب نماندند و آسیب جدی دیدند اما بیشترین تخریبها از غرب مازندران و در شهرستانهای تنکابن و رامسر و از آن سو نیز رودسر و تالش در استان گیلان گزارش شده است.
با وجود آنکه مدیریت بحران استانهای شمالی از چند روز پیش از بارش نسبت به احتمال وقوع سیل هشدار داده بودند اما باز هم سیل مثل سالهای گذشته آمد و خسارت به بار آورد و دقیقا این استانها از همانجایی ضربه خوردند که سالهای پیش آسیب دیدند؛ به اذعان مسئولان استانهای آسیب دیده، لایروبی نشدن رودخانهها به علت کمبود اعتبار و نیز تعرض به بستر رودخانهها چه با ویلاسازی، باغداری و یا استفاده بی رویه از شن و ماسه آن عامل بیشتر خرابی های دو روز گذشته بوده است.
باران بیش از ۳۰۰ میلیمتری رامسر که باران ۱۰ سال یک استان خشک است و آرزوی مردمانش، حالا در استانهای شمالی باریده و به جای آنکه برکت استانهایشان باشد شده سبب بلا و گرفتاری و به جای آنکه از این نعمت خداوندی با آبخیزداری، استفاده درست از رودخانهها و حفظ جنگلها بهترین بهره برده شود شده سبب بیخانمانی. حالا همان مسئولانی که همیشه از کمبود اعتبار، بروکراسی و ضعف قانون در تغییرکاربری اراضی کشاورزی و جلوگیری از بهرهبرداری بیشتر از رودخانهها گلایه میکردند حالا باید چندین برابر آن مبلغ را از خزانه دولت طلب کنند تا جبران خسارتهای وارده به مال دولت و مردم شود که تازه آیا با این اوضاع اقتصادی و گرفتاریهایی که از هر طرف به دولت رو کرده بتواند به موقع پرداخت شود یا خیر؟!
بر طبق اعلام سازمان هواشناسی این سیلاب با فعال شدن ابرهای جوششی در استانهای شمالی قابل پیش بینی بود و بر طبق آخرین گزارشها دست کم ۹ نفر جان خود را بر اثر صاعقه و برق گرفتگی و یا خفگی در آبی و یا افتادن خودرو در مسیر سیلاب از دست دادند. خیابانهای برخی نواحی تبدیل به رودخانه شدند و خانهها تا نیمه در آب فرو رفتند و از آن سو باغات و تاسیسات در نزدیکی رودخانهها همچون پل ها و پایه های برق و لوله های آب و گاز از بین رفتند.
رضا نوروز ولاشدی، عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفته ظرفیت نداشتن خاک برای جذب باران باعث ایجاد سیلاب و روان آبها می شود و بعد اضافه کرده، آنقدر طی چند سال اخیر از منبع آبهای زیر زمینی و چاهها استفاده شده که موجب نشست زمین شده و حتی با پر شدن آن، به حالت اولیه بر نمی گردد.
وی با تاکید بر اینکه استفاده بیرویه از منابع آبی موجب میشود خاک با یک بارش ظرفیت مناسبی نداشته باشد و سیلاب به وجود بیاید، ادامه داده وقوع سیلاب در غرب استان قابل پیشبینی بود چرا که بر اساس شاخص، اگر بارندگی در ۱۲ ساعت ۵۰ میلیمتر باشد، سیلاب به وقوع می پیوندد درحالیکه بارش در کمتر از ۲۴ ساعت در رامسر بیش از ۲۰۰ میلیمتر بوده است.
عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه با این بارندگی های مقطعی نمی توان خشکسالی را بین برد و فقط در آمارهای بلندمدت تاثیرگذار است، یادآور شده متوسط بارندگی در کشور ۲۵۰ میلیمتر بوده و آخرین آمار گزارش داده شده توسط سازمان منابع آب نشان می دهد که حدود ۴۰ درصد کاهش بارندگی داشته ایم.
بر طبق آخرین اظهارنظر سلیمی، رییس سازمان امداد و نجات تا ساعت اولیه صبح امروز بیش از ۳۱۷ نفر اسکان اضطراری داده شدند و ۸۳ نفر به مکان های امن انتقال داده شده اند. همچنین ۴۱۰ واحد مسکونی از آب تخلیه و ۳۲ خودرو از آب بیرون کشیده شد. در کل به بیش از ۵۰۰۰ نفر در استانهای سیل زده امدادرسانی شده و تجهیزات امدادی بین آسیب دیدگان توزیع شده است و امدادرسانی ها ادامه دارد.
بر طبق آخرین گزارشهای رسیده از سوی مسئولان ذیربط در استانهای سیل زده تعداد فوتی های ناشی از سیل در مازندران به ۶ نفر و در گیلان به ۲ نفر و یک نفر در خراسان شمالی رسیده و در آمار کلی تا به اکنون ۹ نفر جان خود را از دست دادهاند و یک کودک در گیلان همچنان مفقود است و این در حالی است که بر اساس آخرین گزارش رسیده از اورژانس کشور، از ۱۳ تا ۱۵ مهرماه به علت سوانح جوی شامل سیل، صاعقه و گرد و غبار در استانهای مازندران، گیلان، گلستان، خراسان شمالی، سمنان، کرمانشاه، کرمان و سیستان و بلوچستان ۸ نفر کشته و ۹۵ نفر مصدوم شدند. از این تعداد قربانی، ۵ نفر بر اثر سیل و ۳ نفر بر اثر صاعقه جان خود را از دست دادند.
سرهنگ نادر رحمانی، رئیس مرکز ترافیک و کنترل راهور ناجا از بازگشایی برخی از محورهای مواصلاتی خبر داده و گفته، محورهای قنوج – رمشک در سیستان و بلوچستان، رودسر- کلاچای و فومن – قلعه رودخان در گیلان و رامسر- شیرود، رامسر – جواهرده بازگشایی شدهاند.
رحمانی درباره کاهش دید به علت خیزش گرد و خاک نیز گفته وزش گرد و خاک نیز در بیشتر محورهای استان کرمان، محورهای زابل – زاهدان و زابل – نهبندان در استان سیستان و بلوچستان نیز مشاهده میشود.
وی اظهارکرده، بارش پراکنده باران نیز در اکثر محورهای استان گیلان نیز مشاهده میشود و به علت سیلابهای اخیر محور رامهرمز در خوزستان، رامسر فرعی سلیمآباد در مازندران، کمربندی چالوس نوشهر نیز به علت تخریب پل موسیخان، رویان-آبپری در مازندران ، شیخمحل- زیاور و فرعی خرطوط – کهنهجلگه در گیلان مسدود هستند.
احد وظیفه، مدیر کل پیشبینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی این سیلابها را ناشی از ابرهای جوششی دانسته و گفته بارش باران در نوار شمالی کشور به شکل ضعیفتری ادامه مییابد.
وی در گفتوگو با ایسنا اضافه کرده بارندگی روز جمعه ناشی از ابرهای جوششی بود اما با کاهش دمایی که روز گذشته (۱۴ مهرماه) رخ داد، ابرهای جوششی به ابرهای پوششی با سطوح پایین تبدیل شدند. روز گذشته در نوار شمالی کشورابرهای پوششی فعال بودند و در نتیجه در غالب مناطق، بارشها به شکل بارانریزه بود.
مدیر کل پیشبینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی در مورد روند فعالیت سامانه بارشی در نوار شمالی کشور گفت: امروز (۱۵ مهرماه) جریانات شرقی در دریای خزر حاکم خواهد بود که رطوبت را از شرق به غرب دریای خزر منتقل میند و بارشها بیشتر به غرب دریای خزر- استان گیلان و شهرهایی مثل آستارا و گردنه حیران – معطوف خواهد شد و در بقیه مناطق بارشها بهتدریج ضعیفتر میشود.
وظیفه از پیشبینی گرد و غبار برای برخی نقاط شرق کشور خبر داده و گفته روز گذشته (۱۴ مهرماه) وزش باد در مناطق شرقی کشور به حد قابل توجهی افزایش یافت. امروز (۱۵ مهرماه) همچنان وزش باد تداوم دارد و حتی احتمال خیزش گرد و خاک و طوفان شن در زابل وجود دارد. این وضعیت در حمل و نقل جادهای باعث کاهش دید میشود و در حمل و نقل ریلی احتمال مخاطرات را افزایش میدهد.
علیرضا قدمی، رئیس پلیس راه مازندران از به تعویق افتادن انسداد شبانه محور کندوان به دلیل وقوع سیلاب خبر داده و اضافه کرده به دلیل وقوع سیل و تخریب پلها در برخی محورهای مازندران و ویژه تخریب پل در محور نوشهر، مسدود شدن شبانه محور کندوان از مرزن آباد به سمت کرج که قرار بود به علت تعمیرات انجام شود به تعویق افتاده است.
امروز مازندران آرامش پس از طوفان را سپری میکند و مسئولان استان در حال شمارش خسارتهای وارد شده به استان هستند.
علیرضا قدمی، رئیس پلیس راه استان مازندران در گفتوگو با ایسنا خاطرنشان کرده، در محورهای مواصلاتی مازندران ریزش برفی مشاهده نشد و در حال حاضر جاده خشک و ترافیک روان است.
وی اضافه کرده، مسیر روستای سلیمان آباد تنکابن مسدود شده و یک لاین در کمربندی تنکابن نیز به دلیل ریزش پل مسدود و یک خط دیگر در حال استفاده است.
ذکریا اشکپور، سخنگوی اورژانس مازندران نیز از فوت یک نفر دیگر بر اثر خسارات وارد شده از سیل در استان خبر داده و تصریح کرده، به علت ریزش پل ماشلک شهرستان نوشهر یک کامیون سقوط کرد و موجب از بین رفتن راننده کامیون شده است.
یحیی صابری، رئیس مرکز فوریت های پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز از فوت ۵ نفر در بحران روز گذشته مازندران خبر داده و گفته به احتمال فراوان برق گرفتگی عامل فوت جوان بهشهری بود که باید از سوی پزشکی قانونی اعلام شود. دو کودک دو ساله و پنج ماهه نیز بر اثر سیل زدگی جان خود را از دست دادهاند و هنوز یکی از آنها مفقود است؛ این دو کودک در روستای سه هزار تنکابن به همراه خانواده دچار سیل زدگی شدند و افراد خانواده توسط نیروهای امدادی و اورژانس نجات پیدا کردند.
علی نبیان، معاون عمرانی استانداری مازندران در گفتوگو با ایسنا اظهار کرده در حال حاضر اولویت خدمت رسانی به مردم آسیب دیده و برق، آب و گاز مناطق آسیب دیده متصل است. راه های مواصلاتی استان باز و بسیاری از راههای روستایی نیز بازگشایی شده است.
امدادرسانی به ۳۰۰۰ نفر در سیل روز گذشته در مازندران
غلام علی فخاری، معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان مازندران نیز در گفت وگو با ایسنا اظهار کرده تاکنون به ۳۰۰۰ نفر در مازندران که متاثر از سیل بودند امدادرسانی شده است. در ۲۲ شهرستان که تحت تاثیر این بارشها قرار گرفته بودند امدادرسانی انجام شده و به ۵۰۰ خانوار در این ۲۲ شهرستان خدمترسانی شده است.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر مازندران افزوده، از ۳۲۰ واحد تخلیه آب و ۳۷۰ اسکان موقت و اضطراری صورت گرفته است.
فخاری گفت: به دلیل صعبالعبور بودن برخی مناطق و همچنین قطع شدن برخی راههای روستایی به منطقه دو هزار و سلیمانآباد تنکابن دسترسی نداریم و به این منظور بالگرد به مجموعه خدمات رسانی اضافه شده است. از سوی اداره کل صنعت، معدن و تجارت مازندران، نان و بستههای غذایی در حال تامین است تا در صورت نیاز، به مناطق ضروری فرستاده شود.
مهدی ولی پور، مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان از امدادرسانی به ۱۹۳۲ نفر از حادثه دیدگان وقوع سیل و آبگرفتگی در استان خبر داده و به خبرنگار ایسنا گفته، آب ۳۶۹ باب منزل توسط موتور پمپ های هلال احمر تخلیه شد و همچنین ۱۷۲ نفر از آسیب دیدگان توسط خودروهای هلال احمر به منطقه امن انتقال داده شدند.
وی با اشاره به آب گرفتگی ۶۸ روستا در ۱۲ شهرستان استان تاکید کرده کمک رسانی به مردم حادثه دیده تا پایان آبگرفتگی و بازگشت به شرایط عادی ادامه خواهد داشت.
مهدی ولیپور، مدیرعامل هلال احمر گیلان نیز گفته جمعیت هلال احمر گیلان برای امدادرسانی به سیل زدگان در شهرستان های مختلف استان به محض مساعد شدن وضعیت جوی در صورت نیاز اقدام میکند.
وی افزوده در برخی از مناطق به دلیل بسته شدن راههای ارتباطی و تخریب و آسیب دیدن پل نیاز به جابه جایی مصدومین و بیماران است که به محض مساعد شدن هوا بالگرد جمعیت هلال احمر آمادگی لازم جهت ارایه خدمات را دارد.
جمشید طالبی، مدیرعامل توزیع برق گیلان گفته به دلیل سیل شدید و رانش زمین، شبکههای توزیع برق فشار متوسط مورد تخریب قرار گرفته و در حال حاضر مجموعا ۳ روستا در گیلان بی برق هستند که اکیپ های عملیاتی شرکت توزیع نیروی برق استان به محل های نامبرده اعزام شده اند و به محض بازگشایی راه های دسترسی و پایین آمدن سطح آب، اقدام به برقدار کردن این مناطق میکنند.
محبعلی رنجور، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی گیلان گفت: بارش شدید باران و وقوع سیلاب، تامین آب شرب ۴۵ روستای گیلان را با اختلال مواجه کرده است. جاری شدن سیلاب به شبکههای آبرسانی روستاها در شهرستانهای رودسر، رضوانشهر، لاهیجان، فومن، ماسال، لنگرود و تالش بیش از ۱۱ میلیارد ریال خسارت زده و بیشترین آسیب به شهرستان رودسر واد شده است.
دکتر علی داودی، معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، از تشدید نظارتها و استقرار تیمهای عملیاتی در مناطق سیلزده برای کاهش احتمال بروز بیماری در سیل زدگان خبر داده است و تصریح کرده، ارتقای سطح خدمات به مناطق سیلزده، افزایش نظارتها، بررسی وضعیت آب آشامیدنی، بهداشت محیط و کنترل عوامل احتمالی بیماریزا و ایجاد خط نجات برای مادران باردار از مهمترین موارد حائز اهمیت برای تشکیل این ستاد بود.
مصطفی سالاری، استاندار گیلان به خبرنگار ایسنا گفته، بارش باران شدید و وقوع سیلاب، به تاسیسات زیربنایی ۱۲ شهرستان استان آسیب جدی وارد کرده است.
وی از انسداد ۳۴ محور مواصلاتی خبر داد و افزوده هم اکنون آب آشامیدنی حدود ۱۱ هزار خانوار در ۶۹ روستای گیلان قطع شده است. همچنین ۴ پل در گیلانه بر اثر سیل به طور کامل تخریب شده که از امروز کار احداث پل های جایگزین آغاز می شود. حجم آب گرفتگی در روستاها صبح روز گذشته تشدید شد و دلیل این امر سرازیر شدن حجم زیاد آب از مناطق کوهستانی به جلگه بوده است.
سالاری اضافه کرده در حال حاضر در برخی روستاها دسترسی به برق و گاز نیز قطع شده و مسدود شدن راه دسترسی به برخی روستاها مانع از ترمیم خطوط آسیب دیده آب، برق و گاز شده است. همچنین با توجه به اینکه حجم بالای آب اجازه انجام عملیات ترمیم و بازسازی لوله های آب و گاز تخریب شده را نمیدهد، به نظر می رسد امروز با فروکش کردن آب این امکان فراهم شود. بیشتر قطعی های برق نیز در مناطق مختلف استان رفع شده است و انتظار داریم تا دو روز آینده وضعیت مناطق سیل زده به حالت عادی برگردد.
استاندار گیلان در رابطه با خسارت ناشی از سیل نیز گفت: برآورد دقیقی از میزان خسارتها وجود ندارد و تا چند روز آینده رقم دقیق اعلام می شود. علاوه بر زیرساخت های گیلان که دچار خسارت های بسیار زیادی شده است، واحدهای تجاری و منازلی که به ویژه در حاشیه رودخانه ها واقع شده اند نیز آسیب های بسیاری دیدهاند.
او تصریح کرده باید به گونهای برنامه ریزی و اقدام شود که از این پس بارش باران که رحمت الهی است کمترین خسارات را در شهرستانها در پی داشته باشد. علاوه بر نظارت بر واحدهای استان، میتوان گارگروه شهرستانی تشکیل داد تا برای ساماندهی رودخانه ها محدوده حجم استفاده تعیین شود.
استاندار گیلان در حاشیه بازدید از مناطق خسارت دیده یادآور شده، در پس بارندگی تقریباً تمام شهرستانهای استان درگیر جاری شدن سیل هستند. جاده ۳۶ محور مواصلاتی قطع شده و ۳ پل اصلی نیز بین رفته است. همچنین آب شرب حدود ۱۱ هزار خانوار قطع شده و در بعضی از مناطق با قطعی برق مواجه هستند.
سرهنگ صفاری، جانشین پلیس راه گیلان از مسدود بودن برخی محورهای روستایی گیلان در پی وقوع سیلاب، تخریب پل و آبگرفتگی شدید خبرداده و گفته براثر بارش باران و وقوع سیلاب در حوزه فومن، سه پل حیدرآلات و فوشه و گوراب تخریب شده که محورهای مذکور مسدود هستند. همچنین در محور پیربازار محدوده شش محل تا ضیابر به دلیل آبگرفتگی زیاد مسدود است و رانندگان میتوانند از محور صومعه سرا برای تردد استفاده کنند.
سرهنگ صفاری بیان کرده، در محور پونل به خلخال رانش کوه و نشست آسفالت را در چند نقطه شاهد بودیم که در حال حاضر مسدود است. در شهرستان املش هم محور اطاقور به املش در محدوده پل کیاگاهان به دلیل تخریب پایه پل، مسیر مسدود است.
خسارت قابل توجه سیل در شهرستان های گیلان
علی اوسط اکبری مقدم، سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان نیز گفته سیل به شهرستانهای تالش، املش، شفت، فومن، لنگرود و رودسر خسارتهای قابل توجهی به بار آورده است.
او از تخریب برخی منازل مسکونی، معابر و خطوط آب و برق در جریان سیل اخیر در این استان خبر داده و افزوده، بسیاری از سردهنههای رودخانهها که برای آبیاری مزارع در روستاها استفاده میشوند تخریب شدهاند که باید برای سال زراعی جدید بازسازی شوند.
جوادپور، فرماندار شهرستان لنگرود گفته ارتباط روستای دریاکنار لنگرود با دیگر مناطق گیلان به علت بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب قطع است و اضافه کرده راه ارتباطی این روستا با رودسر هم بدلیل سیلاب مسدود شده و ماموران دستگاه های اجرایی و امداد رسان با ماشین آلات سنگین نظیر لودر و جت اسکی برای کمک رسانی به ۴۰۰ خانوار روستای دریا کنار تلاش میکنند.
علی وارسته، سرپرست فرمانداری رودسر گفته خسارت سیل و آبگرفتگی ۳۰میلیارد تومان برآورد شده است. تخریب و آسیب دیدگی ۷پل در بخش چابکسر مردم این بخش را با مشکلات جدی مواجه کرده است. بالغ بر ۱۳۰۰ خانوار در سه روستای بخش چابکسر به دلیل آبگرفتگی زیاد قادر به تردد نیستند.
وی تصریح کرد: قطعی برق نداشتیم، اما به دلیل بالا آمدن آب رودخانه ها برخی از روستاییان این شهرستان و حتی مناطق شهری قطعی گاز دارند و تا فروکش نشدن طغیان رودخانه ها این قطعی برطرف نخواهد شد.
اداره کل آموزش و پرورش گیلان با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: بدلیل جاری شدن سیلاب، آبگرفتگی معابر و سختی تردد دانشآموزان، همه مدارس روستایی شهرستان صومعه سرا در همه مقاطع صبح و عصر امروز یکشنبه، ۱۵ مهر تعطیل است. همچنین تمامی واحدهای آموزشی مناطق آلیان، بخش سردارجنگل، حیدرآلات، قلعه رودخان و فوشه فومن در دو نوبت صبح و عصر امروز تعطیل است.
امیر احمدی فرد، رئیس شورای شهر بندرانزلی با اشاره به لایروبی مناطق آبگیر و اگوها پیش از بارندگی، خاطرنشان کرده، متاسفانه در خیلی از معابر شهری که دارای بافت سنتی هستند، تاسیسات به صورت غیر اصولی برای فاضلاب ها و آب های سطحی به کار رفته است و باید تاسیسات جدید شبکه های آب سطحی با حجم بیشتر ایجاد شود.
وی اظهار کرده، با توجه به بارش ۷۰۰ میلی متری باران طی ۱۰ روز در سال گذشته در انزلی پرسنل شهرداری با تجربه قبلی از آمادگی کامل جهت اجرای تمهیدات لازم برخوردار بودند و پیش از بارندگی، مناطق آبگیر و اگوهای زیادی در سطح شهرستان را لایروبی کردند.
رئیس شورای شهر بندرانزلی تصریح کرده، رهاسازی مصالح در جوی های آب توسط انبوه سازان باعث مسدود شدن اگوها و تاسیسات شبکه آب های سطحی می گردد که خواهشندیم در زمان ساخت و ساز دقت بیشتری به این موضوع شود تا این مصالح وارد تاسیسات نشود و این شبکه ها با تمام ظرفیت فعالیت کنند.
سید عیسی مهدوی ، فرماندار تالش گفته با کاهش باران تا حد زیادی آبهای جاری و رودخانهها فروکش کرده و آرامش در تالش برقرار است و اضافه کرده با توجه به تجربه سیل گذشته واحدهای مسکونی که در حاشیه رودخانه ها در مسیر سیلاب قرار داشتند با کمک دهیاریها و بخشداریها تخلیه شده بود.
شب گذشته پل موسی آباد در کمربندی نوشهر ریزش کرد و چند دستگاه خودرو به داخل رودخانه خروشان ماشلک سقوط کردند. راننده کامیون با کمک نیروهای امدادی و آتشنشانی، به سختی از داخل خودرو سقوط کرده به بیرون کشیده شد و برای سیر مراحل درمانی به بیمارستان انتقال یافت اما متاسفانه راننده ۴۰ ساله کامیون بر اثر شدت جراحات فوت کرد.
داوود خسروی، رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گرگان و آق قلا گفته بر اثر این بارش ها در روستای شاهکوه سفلی ۶ خانه تقریبا ۱۰۰ درصد تخریب شد و به سقف و دیوار تعداد قابل توجهی از واحدها نیز خسارت وارد شد.
او اضافه کرده، به کسانی که ساختمان آنها به صورت کامل تخریب شده، تسهیلات قرض الحسنه مسکن روستایی به میزان ۲۵ میلیون تومان و بازپرداخت ۱۵ ساله پرداخت می شود. همچنین به این افراد تا سقف ۴ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض هم پرداخت خواهد شد. به واحدهایی که دچار خسارت شدند نیز تسهیلات تعمیرات تا سقف ۱۲ میلیون تومان پرداخت میشود.
منبع: ایسنا